9 Aralık 2010 00:00
Assange en az bir hafta tutuklu
GÜNÜN YAZILARI
WikiLeaksin kurucusu Julian Assange, önceki gün İngiltere polisine teslim olmasının ardından Westminster Asliye Hukuk Mahkemesinde hakim önüne çıktı. Mahkeme, Assangeın kefaletle serbest bırakılma talebini reddederek, yargılamasının sonuçlanacağı 14 Aralıka kadar gözaltında tutulmasına hükmetti. İsveçin uluslararası tutuklama emri çıkarttığı Assange, bu ülkeye yaptığı bir seyahatte iki kadına cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle suçlanıyor. ABD diplomasisine ait gizli belgeleri yayımlayarak dünyanın gündemine oturan 39 yaşındaki gazeteci, hakkındaki iddiaların politik olduğunu savunuyor.
İSVEÇE İADE EDİLMEK İSTEMİYOR
Assangeın bir üst mahkemede temyiz etme hakkı bulunuyor. Julian Assange mahkemede verdiği ifadede İsveçe iade edilmek istemediğini belirtmişti. Dolayısıyla haftalar belki de aylar alacak bir süreç söz konusu olabilir.
WikiLeaksten yapılan açıklamada, ABD diplomatik yazışmalarını yayımlamaya devam edecekleri ifade edildi. Ayrıca Assangeın tutuklanmasının medya özgürlüğüne darbe olduğu da dile getirildi.
WASHINGTON TAKİPTE
Gelişmeleri yakından takip eden Washington yönetiminden de konuyla ilgili bir açıklama geldi. ABDde ayrı bir soruşturma yürütüldüğünü kaydeden Beyaz Saray sözcüsü P.J. Crowley, Hükümet içi kaynaklardan elde edilen 250 bin gizli belgenin hükümet dışındaki şahıslara aktarılması bir suçtur. Konuyu soruşturuyoruz dedi.
Bu arada, dört bir yandan baskı altına alınan WikiLeaks sitesine bir kötü haber de Visa ve MasterCarddan geldi. Kredi kartı ödeme şirketleri, siteye ait bütün ödemeleri, devam eden soruşturmalar neticeleninceye kadar durdurma kararı aldı.
ASSANGE DEĞİL ABD SUÇLU
Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, bu ülkenin vatandaşı olan Julian Assangeı savundu. Rudd belgelerin yayınlanmasından ABDnin sorumlu olduğunu belirtti, Belgeleri kim siteye sızdırdıysa o sorumludur dedi. Rudd, Bu durum ABD güvenlik sisteminin etkinliği ve insanların gizli belgelere ulaşabilme seviyesi konusunda birçok soru işareti ortaya çıkarıyor diye konuştu.
Başbakan Julia Gillard ise belgelerin yayınlanmasını büyük bir sorumsuzluk örneği olarak nitelemiş, Assange da Avustralya hükümetini ABDyi tatmin etmeye çalışmakla suçlamıştı.
TACİZ BİLMECESİ ÇÖZÜLECEK
Öte yandan Assangeı cinsel taciz ve tecavüzle suçlayan İsveçli kadınların, ilk başta Assangedan şikayetçi olmayı düşünmedikleri bildirildi. İsveçteki olayın meydana geldiği sırada Assangeın yanında bulunanlarla temas halinde olan kişilere göre, iki kadının ilk baştaki amacının, Assangeı bularak, cinsel yolla bulaşan hastalığı olup olmadığına yönelik test yaptırmaya ikna etmek olduğunu belirtti. Aynı kaynaklar, kadınların Assangeı bulmakta zorluk çektiklerini, çünkü Assangeın, düşmanlarının kendisini izleyebileceği endişesiyle cep telefonunu kapattığını anlattı. İsveç savcılığı sözcüsü de Assangeın şu anda İsveçte resmen herhangi bir suçla itham edilmediğini, yakalama emrinin sadece resmi sorgulama için çıkarıldığını söyledi. Assange, tecavüzden suçlu bulunması halinde İsveç yasalarına göre en fazla 4 yıl, en az 2 yıla mahkum olacak.
AVUSTURYADA BİR GAZETEYE YAZAN WIKILEAKSİN KURUCUSU
ASSANGE, DEDİ Kİ
Evrensel'i Takip Et