16 Aralık 2010 00:00

KONFERANS İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI


Konferansın örgütlenmesinde görev alan Başpınar OSB’den tekstil, plastik ve dokuma işkolundan 10’dan fazla fabrikadan işçi temsilcileri kimi zaman evlerde, ya da kahvede, kimi zaman da Eğitim Sen ya da Emek Partisi İl Binası’nda bir araya gelerek konferansı konuştular. En son geçtiğimiz günlerde Eğitim Sen’de yapılan ve 20 kişinin katıldığı hazırlık toplantısında Başpınar’dan değişik fabrikalardan işçi temsilcileri ve Eğitim Sen üyesi işyeri temsilcileri bir araya geldiler. Çemen Tekstil’de greve önderlik eden işçilerin ve Petrol-İş’te örgütlenme mücadelesi veren Eruslu Sağlık’tan işçi temsilcilerinin de katıldığı toplantıda işçiler, Antep’te işçilerin örgütsüz olmasının ve sendikalaşma mücadelelerinin başarısız olmasının asıl nedeninin sendika yönetimlerinin mücadeleci olmayan anlayışları olduğunu belirtiler. Öz-İplik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Gürteks’de çalışan bir başka bir işçi ise fabrikada toplu sözleşme de dahil işçilerle ilgili hiç bir şeyden işçilerin haberinin olmadığını, sendikanın işçilerin gözünde patron tam anlamıyla patron işbirlikçisi olduğunu belirtti.
Halı dokuma fabrikasında çalışan bir işçi de, işyerinde sendikalaşmak istediklerini, işçilerin büyük çoğunluğunun buna hazır olduğunu, ancak daha önce örgütlenen işyerlerinde yaşananlar yüzünden mevcut sendikalara güvenemedikleri için sendikalı olamadıklarını söyleyerek, pek çok fabrikada sırf bu yüzden işçilerin sendikalaşmaktan geri durduklarını ifade etti. “Makus talihimizi değiştirmek için bu konferans bir başlangıç olacak” diyen bir tekstil işçisi ise sendikaların işçilerin örgütü olduğunu ve işçilerin buna sahip çıkması gerektiğini söyledi. Eğitim Sen üyesi işyeri temsilcileri de günlerdir işyerlerinde konferansa hazırlandıklarını, bu konferansın kamu emekçileri ve KESK için de son derece önemli olduğu konusunda görüş belirttiler. Eğitim Sen işyeri temsilcilerinden Çetin Yaylacı, “Mücadeleci bir sendikacılığa her yerde ihtiyaç var. Antep’te yüz binlerce işçi ve emekçi böyle örgütsüzken, her yerde kölelik koşulları ve hak gaspları yaygınlaşırken kamu emekçilerinin de kazanımlarını koruyabilmesi mümkün değil” diyerek, sendika ve işkolu ayrımı denmeden ortak mücadele edilmesi gerekliliğine dikkat çekti.


Kaderimizi değiştirmek için bir başlangıç olacak


Gaziantepli işçilerin, kamu emekçilerinin ve sendikacıların yaklaşık bir aydır çalışmalarını yürüttüğü sendikal konferans 19 Aralık’ta gerçekleşiyor. Haftalardır toplantılar yaparak, işyerlerini gezerek, bildiriler dağıtarak konferansa hazırlanan kamu emekçileri, tekstil, dokuma ve plastik işkolunda sendikasız işyerlerinden işçiler bu konferansı, “Antep’te emekçilerin makûs kaderini değiştirmek için bir başlangıç” diye niteliyorlar.
Pazar günü Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda saat 12:00’de başlayacak olan sendikal konferansın çağrıcısı olan Eğitim Sen, BES, Tüm Bel-Sen, Genel-İş, Belediye-İş ve Petrol-İş sendikalarının şube başkanları ve yöneticileri dün bir araya gelerek bir basın toplantısı gerçekleştirdiler. Antep’te pek çok işkolundan sendikacıların, işyeri temsilcilerinin ve Başpınar OSB’deki sendikasız fabrikalardan işçilerin de katılacağı konferansa katılım çağrısı yapan çağrıcılar, “İşçi ve emekçilere saldırıların arttığı, özellikle Antep’te örgütsüzlükten kaynaklı kölelik koşullarının yaygınlaştığı bir dönemde sendikal hareketin derlenip toparlanması için bu konferansın çok önemli olduğunu” söylediler.
Konferansta, “Sendikalar Nereye Gidiyor?”, “Yerelde Sendikaların ve Emekçilerin Birliği İçin Ne Yapmalı?”, “Bize Nasıl Sendikalar Lazım?”, “Sendikasız İşçilerin Örgütlenmesi İçin Nasıl Bir Sendikacılık, Nasıl Bir Mücadele?” gibi sorulara yanıt aranacağını belirten çağrıcılar, konferansın en önemli amaçlarından birinin de sendikalar arasındaki birliği ve sendikal mücadeleyi güçlendirmek olduğunu ifade ettiler.
ÖRGÜTSÜZ İŞÇİ SAYISI ÇOK
Eğitim Sen Şube binasında yapılan basın açıklamasını çağrıcılar adına Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez yaptı. Antep’te yüz binlerce işçinin tam anlamıyla kölelik koşullarında çalıştığına, örgütlenen işçilerin işten atıldığına ve sendikasız çalışmanın yaygınlığına dikkat çeken Ali Ersönmez, kamu hizmetlerin hızla tasfiye edildiğini belirtti. Anayasal hak olan sendikal örgütlülüğünde yok edilmek istendiğine dikkat çeken Ersönmez, taşeronlaştırmanın dayatıldığını söyledi. Türkiye’de yaşanan bu durumun Antep’te daha da gerilerde olduğunu anlatan Ersönmez, Gaziantep’in, sendikal mücadele ve emek hareketi bakımından son derece önemli mücadele deneyimlerinin yaşandığı ve ciddi bir mücadele birikiminin olduğu bir kent olmasına rağmen son yıllarda ciddi bir gerilemenin ve daralmanın yaşandığına da işaret etti.
Gaziantep’te başta tekstil, dokuma, gıda, plastik ve kimya gibi işkolları olmak üzere Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) ve diğer sanayi bölgelerinde sendikalaşabilir ama örgütsüz olan yüz binden fazla işçi bulunduğunu hatırlatan Ersönmez, “Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadan çalışmanın son derece yaygın olduğu ilimizde, yüz binlerce işçi ve emekçi hakları için örgütlenmek ve mücadele etmek için sendikaların yardımını beklemektedir” dedi.
Gaziantep’te işçi ve emekçilerin mücadelesine karşı sorumluluk duygusunu kaybetmeyen, mücadeleci sendikacılık anlayışı ve “sermayenin saldırılarına karşı ne yapmalı?” sorusuna yanıt aramak için bir araya geldiklerini söyleyen Ersönmez, konferansta sendikal haklar, insan hakları, Kürt sorunu, laiklik, ülkenin bağımsızlığı başta olmak üzere demokratik hak ve özgürlükler konusunda sendikaların işçi sınıfının çıkarları doğrultusunda sorumluluklarının neler olduğunun da tartışılacağını da ifade etti. (Gaziantep\EVRENSEL)
Mehmet Türkmen

Evrensel'i Takip Et