16 Aralık 2010 00:00
Kürt edebiyatını anlatan ilk ders kitabı
KÜRT dili ve edebiyatının tarihini, belli başlı özelliklerini ve önemli eserlerini tanıtmayı hedefleyen Kürt Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı tanıtıldı.
Tarih Vakfının Toplumsal Uzlaşma Aracı Olarak Eğitimin Rolü projesi kapsamında hazırladığı Ortaöğretim Kürt Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı gün yüzüne çıktı.
Kürt kültürü, dili ve edebiyatı konusunda yanlış ya da eksik bilgiye sahip ortaöğretim öğrencilerine seçmeli ders yoluyla Kürt dili ve edebiyatının tarihini ve önemli eserlerini tanıtmayı hedefleyen kitap, kendi alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Tarih Vakfından Gürel Tüzün, Bahar Bilgen, kitabın oluşmasına öncülük eden araştırma raporunun yazarı Sosyolog Bahar Şahin Fırat, Proje Danışma Kurulu Üyesi Sosyolog Kenan Çayır ve kitabın yazarlarından Fehim Işık ilk Kürt ders kitabını anlattılar.
HİÇ BİLMEYENLER VAR
Toplantıda söz alan Gürel Tüzün kitabın toplumsal barışa katkıda bulunacağı inancını taşıdığını belirterek, kitabın hedef kitlesinin Kürt Dili ve Edebiyatını hiç bilmeyenler olduğunu vurguladı. Gürel Tüzün sözlerini şöyle sürdürdü: Daha önce gerçekleştirdiğimiz araştırmalarda eğitimin toplumda ayrımcı yaklaşımları körüklediği, sınıf ortamındaki uygulamaların ve ders kitaplarındaki içeriklerin farklı etnik kökenlere karşı düşmanca tavırlara yol açtığı bulgusuyla karşılaşmıştık. Aklımıza Bu durumu tersine çeviremez miyiz? sorusu geldi. Kürt Dili ve Edebiyatı konusunda toplumda ciddi bilgisizlik var. Dilin varlığını reddetmek aslında bir kültürü reddetmek anlamına geliyor. Türk Dili ve Edebiyatı Dersi var fakat bu sınırlayıcı. Farklı etnik kültürlere dair bilgi içermiyor. Kitabın yayınlanmasını takiben Milli Eğitim Bakanlığına bir tavsiyeler raporu sunacağız ve ortaöğretimde Kürt Dili ve Edebiyatının seçmeli bir ders olması önerisini hem bakanlıkla hem de kamuoyuyla paylaşacağız.
FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK
Kitabın yazarlarından Fehim Işık kitabın hazırlanma sürecine ilişkin şu ayrıntıları paylaştı: Geçmişte Kürt Dili ve Edebiyatı üzerine çalışmalar yapmış bir grup arkadaşla bu kitabın yazılması için bir araya geldik. Üzerinde etraflıca tartıştık zira bu işin bir öncesi yoktu. İlk etapta dil üzerinde uzlaşmaya çalıştık. Türkiyede Kürt Dili ve Edebiyatını bilmeyen tüm kesimler için bir eğitim materyali hazırlamanın daha doğru olacağını düşündük. Uzun bir emekten sonra böyle bir kitabın ortaya çıkması alanında bir ilk olması açısından önemliydi. Temel olarak da bir farkındalık yaratmak istiyorduk. Kitabın Kürtçe yazılmaması özellikle tercih edildi. Zira bu kitabın hedefi Kürtlerden ziyade Kürt Dili ve Edebiyatına ve genel olarak Kürt kültürüne dair bilgisi olmayanlar ya da bilgisi eksik olanlar.
BİR BİZ ANLAYIŞI
Proje Danışma Kurulu Üyesi Sosyolog Kenan Çayır Türkiyede bir yandan toplumsal çatışmayı bir yandan da demokratikleşme fırsatlarını içeren ikili bir süreç yaşandığını ifade ederken yaşanan göçler nedeniyle farklı toplumsal sınıfların birbirlerine yaklaştığına, temas ettiğine ve çatıştığına dikkat çekti. Eğitimin Türkiyenin demokratik diline yeni bir biz anlayışı getirmede önemli bir rol oynayacağını söyleyen Çayır, kitabın bu süreç için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Kürt Dili ve Edebiyatını çeşitli başlıklar altında inceleyen kitapta Dil, Sözlü Kürt Edebiyatı, Yazılı Kürt Edebiyatı gibi ana bölümlerin yanında Klasik Kürt Edebiyatı ve Modern Kürt Edebiyatı gibi alt bölümler de yer alıyor. Kitapta ayrıca Kürt roman ve öykülerinin dışında şiir ve tiyatro oyunlarının da yer aldığı eserler inceleniyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et