11 Mart 2011 05:28

KCK’ye de dokunan yanıyor

BELGE Yayınları Yayın Yönetmeni ve Gazetemiz yazarı Ragıp Zarakolu ve Yazar Nur Mehmet Güler hakkında, “KCK Dosyası/Küresel Devlet ve Devletsiz Kürtler” isimli kitap nedeniyle açılan davadan ceza çıktı. Yazar Nur Mehmet Güler 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılırken, yayıncı Ragıp Zarakolu 16.660 TL adli para cezası al

KCK’ye de dokunan yanıyor
Paylaş
Erkan Araz

Mahkeme’de savcı, Avrupa İnsan Hakları emsal kararlarını dikkate alarak ve Anayasa’da yer alan düşünce ve ifade hürriyeti ile ilgili maddelere atıfta bulunarak Güler ve Zarakolu’nun beraatini istedi. Kitabın, ağır eleştiri içerse de ifade özgürlüğü çerçevesinde görülmesi gerektiğini söyleyen savcı, beraat isterken, kitabın da yasaklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti oy birliği ile Güler ve Zarakolu’na ceza vermeyi uygun gördü.

CEZA DEĞİL TAKDİR BEKLİYOR

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Yazar Nur Mehmet Güler, ilk kitabı “Ölümden zor kararlar” romanından da 1 yıl 3 ay cezasının bulunduğunu ve dosyanın Yargıtay’da olduğunu hatırlattı. İkinci kitabından da 1 yıl 3 ay hapis cezası alan Güler, kitabının 10 yıllık bir araştırmanın sonucu hazırlanmış bir çalışma olduğunu belirtti. “Türkiye’de kamuoyu bilgilendirmesi gereken bence en temel konu hakkında yapılmış nesnel bir araştırma kitabı bu. Ayrıca iki yıldır gündemde olan KCK davası dolayısıyla da aydınlatılması gereken konuları içeriyor. Türkiye’de en çok konuşulan ve yazılan, ancak hakkında en az bilgi sahibi olunan bir şeydir KCK. Bu belirsizliğin sürmesinden herhalde medet umanlar var. Söylenenlerin hiç biri gerçeği yansıtmıyor. Bu ihtiyaca yanıt veren bir çalışma yaptım. Bunun cezalandırılması yerine takdir edilmesi gerekiyor” dedi.

Yayıncı Ragıp Zarakolu da yasa olarak yayıncının sorumlu olmadığını belirterek, dava açılmaması gerekirken yayıncı hakkında mahkumiyet çıkması, bu konuların tartışılmasını engellemek konusunda ne kadar ön yargıya sahip olunduğunu gösterdiğini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yine toplandılar uzun saçlılar

SONRAKİ HABER

SUNU:Yaşasın 8 Mart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...