7 yıldır denetim dışı yapılan binalar ne olacak?
Anayasa Mahkemesi Yapı Denetim yasasındaki bir maddeyi iptal etti. Bu kararla artık 2 katlı binalar da, yapı denetimine tabi olacak. Yasa değiştirildi değiştirilmesine ama Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in değiştirdiği bu yasayla 7 yıl boyunca denetim dışı olarak yapılan 2 katlı binalar ne olacak sorusu akıllarda soru işareti olarak kaldı.
Gazeteport’un haberine göre Anayasa Mahkemesi, önemli bir karara imza attı ve “Yapı Denetim” yasasındaki bir maddeyi iptal etti. Bu kararla artık 200 metre karenin altında olan 2 katlı müstakil binalar da, yapı denetimine tabi olacak, inşaat kalitesi, mühendislik ve müteahhitlik hizmetleri denetlenecek.
Büyük Marmara depreminden sonra 2001 yılında bir yasa çıkarılmış ve yapılan tüm binalar için yapı denetimi zorunlu hale getirilmişti. Ancak 2004 yılında, o zaman AKP Grup Başkan Vekili olan bugünün Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu yasanın bir maddesini değiştirdi.
DENETİM DIŞINA ÇIKARILDI
Teklif TBMM’de kabul edilince, bodrum hariç 2 katlı ve 200 metre kareyi geçmeyen müstakil binalar için yapı denetim şartı kaldırıldı. Böylelikle bina maliyetinin yüzde 3’ü oranında verilen yapı denetim masrafı da ortadan kalktı. 30 Haziran 2004’de yapılan bu değişikliğin ardından 7 yıldır da, bu tür binalar denetim dışı kalarak yükseldi.
Faruk Çelik ve AKP’liler bu yasayı ‘‘İnşaat sektörünün önü açılacak, dar gelirlilerin konut sorunu çözülecek. Bu yapılar, sahipleri tarafından kendi mesken ihtiyaçları için yapıldığından, kurallara uygun olmasına özen gösterilecek’’ diye savundu.
DANIŞTAY BAŞVURDU
Danıştay 6. Dairesi ise bu maddenin iptali için 2010’da Anayasa Mahkemesine başvurdu. Mahkeme de 3 Kasım 2011 günü yasayı iptal etti. Böylelikle artık 2 katlı ve 200 metre kareyi geçmeyen binalar da denetim altında olacak, mimari proje, mühendislik kurallarına uygun yapılıp yapılmadığı denetlenecek.
Mahkeme yasayı iptal etti ama aradan 7 yıl geçti. Bu 7 yıl içinde 200 metre karenin altında ve denetim dışı 2 katlı binalar inşa edildi. Bunların kaçının depreme dayanıklı olduğu, kaçında uygun malzeme kullanıldığı bilinmiyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et