16 Kasım 2011 12:36

Barışı da kadınlar doğuracak

Ülkemizde ve dünyada savaş dilinin hakim olduğu bir süreçte barışa oldukça ihtiyacımız var. Barış diyenlerin suçlandığı ve savaşın siyasetten edebiyata her alanda kutsandığı bir süreç yaşıyoruz. Buna karşılık Egeli Kadın Yazarlar Oluşumu, “Kadından Barışa” projesiyle bir ses yükseltiyor. Barışa Ege&rsqu

Barışı da kadınlar doğuracak
Paylaş
İsmail Afacan


Kadın ve Barış izlekli şiir seçkisi oluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?
Ben kitaba yaptığım girişle başlayayım: “Mavinin griye öykündüğü, ötekine hoşgörünün tükendiği bir ateş çağın ortasındayız. Güçlünün güçsüze, yetişkinin küçüğe, çoğun aza yüklendiği… Bu yükü taşımakta zorlanır oldu beyaz. Beyazın üstündeki sisi görmezden gelemedik.” Önce ben gelemedim bunun üzerine bir düş kurdum.
Bir biçim de yaşama, ülkeme, dünyaya barış kadınlarla gelecek. Kadın doğurandı, yapıp devşirendi. Bence barışı da kadınlar doğuracak. Kendi alanımdan hareket ettim. Şiir yazan kadınların barış ve kadın izlekli şiirlerinden bir seçki hazırlasam, bunları bir araya getirsem, bir ses bir birine eklense, ses çoğalsa neler yapabiliriz, neleri etkiler diye düşündüm. Denemeden bilemezdik. Böyle yola çıktık.

Kitabı oluştururken nasıl bir yöntem izlediniz, kimlerin eserleri var?
Burada 105 kadının ürünü var. Bunun 86’sı şiir, diğerleri ise şiirsel öykü. Gülten Akın’dan, Sennur Sezer’den, Melisa Gürpınar gibi ustalardan, Gülsüm Cengiz’den tutun, belki de adını ilk kez duyacağınız şairler var. Bunların yanı sıra Kıbrıslı 4 şair de var kitapta. Sadece isim yapmış kişilerin üstünde durmadık.

KİTABA İLGİ OLDUKÇA FAZLA

Kitap çıktıktan sonra nasıl eleştiriler aldınız?
Bir kitap dosya halindeyken sahibinindir, yayınlandıktan sonra görücüye çıkar. Olumlu ve olumsuz tepkileri kucaklayacağız. Büyük bir boşluk doldu diyenler, benim üç buçuk yıllık çabamı haklı çıkardı. Konak Belediyesi kitabımızı halka dağıttı. Mustafa Börklüce şiir günlerinde kitabımıza yer verildi. Çankaya Belediyesi de bir etkinlik yapmak istiyor. Ege Üniversitesinden teklif geldi. Kıbrıs’ta ‘Güneşi Öpmek İçin’ adlı bir etkinliğimiz olacak. Samsun Belediyesi 8 Martta etkinlik yapmak istiyor. Eskişehir ve Bursa’dan da etkinlik talepleri geliyor. Bu kadar ilgi beklemiyordum açıkçası.

Nasıl bir boşluğu doldurdu?
Türkiye’de kadın şair var mı diye tartışılırken, kitap bu konuda büyük bir boşluğu doldurdu. Tam bu sırada Ege’den İzmir’den barışa bir ses yükseliyor, ‘kadından barışa’ diye. Projenin adı ‘Kadından Barışa’ kitabın ismi ‘Güneşi Öpmek İçin’. Böyle bir sesin bu sıra yükselmesi çok önemli. ‘Güneşi Öpmek İçin’ kitabı, Egeli Kadın Yazarlar Oluşumu tarafından ‘Savur Saçlarını Ege’, ‘Kent ve İnsan’ kitaplarından sonra ortak hazırladığımız üçüncü kitabımız.

Egeli Kadın Yazarlar Oluşumu hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Egeli Kadın Yazar Oluşumu çalışmasına 2003 yılında iki kişi olarak başladık. Doktor Gülseren Engün, İstanbul’dan İzmir’e yerleşmişti. Yazarlar Sendikasının toplantısının birinde karşılaştık. İki kişi beş kişiye, beş kişi on kişiye çıktı. Derken seksen kişiye ulaştık. Bir dernek değiliz sonuçta ama değme edebiyat örgütleri bizim kadar iş yapmıyor. Egeli Kadın Yazarlar olarak, yazarların birbirini okumadığını gördük. Bunun üzerine her ay okuma toplantıları düzenledik. Kadın sorunlarına dair aylık etkinlikler düzenledik. Şiir ve öyküleri tartıştığımız etkinlikler yaptık. Kadının şiddete uğramasına karşı, kadının eğitilmesi ve okuma alışkanlığının kazandırılmasına yönelik varoşlarda çalışmalar yürütüyoruz.
(İstanbul/EVRENSEL)


ZÜBEYDE SEVEN TURAN KİMDİR?

1954 yılında Samsun’da doğan Zübeyde Seven Turan ilk, orta ve lise eğitimini Samsun’da tamamladı. Üniversite eğitiminden sonra Anadolu’nun çeşitli illerinde devlet memurluğu yaptı. Yazına şiirle başlayan Turan’ın, dört yetişkin, iki çocuk şiiri, dokuz çocuk öykü, bir çocuk romanı ve bir de gençlik öykü kitabı olmak üzere toplam 17 kitabı bulunuyor. Çeşitli şiir ödüllerinin yanı sıra “Menekşe” çocuk öyküsü kitabıyla Özgür Edebiyat Mansiyon Ödülü; “Yitik Zamanlar” öykü dosyasıyla 2009 yılı SES Öykü Ödülü’nün sahibi. Şu an İzmir’de yaşamını sürdürüyor.


KADINLAR BARIŞ ŞİİRLERİ OKUYACAK

Bugün, Egeli Kadın Yazarlar Oluşumu 30. İstanbul Kitap Fuarı’nda “Güneşi Öpmek İçin-Kadından Barışa” başlıklı bir şiir ve müzik dinletisi düzenliyor. Yöneticiliğini Zübeyde Seven Turan’ın yapacağı etkinlikte Sennur Sezer, Melisa Gürpınar, Gülsüm Cengiz, Ayten Mutlu, Aife Kalender, Arzu K. Ayçiçek, Gülderen Canyurt gibi şairler şiirler okuyacak. Gitarist Bahriye Alphan ve Vokalist İkbal Kaynar ise bir dinleti sunacak. Etkinlik Büyükada Salonunda saat 16.00’da başlayacak.

ÖNCEKİ HABER

Neden Abdülmecid, neden şimdi?

SONRAKİ HABER

‘Van hayalet şehre dönüşecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...