10 Mart 2011 12:16

‘O sana sarılınca başka erkekler de ona sarılmak ister!’

Devlet yurtlarında öğrencilere yönelik uygulamalar giderek daha cinsiyetçi bir hal alıyor. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunları denince KYK( Kredi Yurtlar Kurumu) yurtlarında yaşanan baskı ve kısıtlamalar geliyor. Özellikle kadın öğrencilerin kaldığı yurtlarda pek çok ayrımcılık getiren uygulamanın mevcut olduğu biliniyor.

‘O sana sarılınca başka erkekler de ona sarılmak ister!’
Paylaş

Bu tür cinsiyetçi uygulamaların yaygın olduğu yurtlardan biri de İstanbul  KYK Kadırga Kız Yurdu. Kız ve erkek olarak iki ayrı bloktan oluşan bu karma yurttaki erkek öğrencilerin, yurda giriş saati sınırı ya da imza atma (yurtta olduğuna dair her gece atılan imza) gibi bir sorumlulukları bulunmuyor. Ama kadın öğrenciler için aynı yurtta bulunmalarına rağmen kendi bloklarına girme saati sınırı bile belirlenmiş durumda. Gece 23:00’den sonra telefonla dışarıdan yemek siparişi vermeleri dahi yasak.

AMAN LAF GELMESİN!

(KYK) Kadırga Öğrenci Yurdu’nda üç gün önce yaşanan bir olay bu ayrımcı uygulamaları gözler önüne seriyor. Yaşadıkları olayı gazetemize aktaran öğrenciler şunlardan bahsetti.

Bir kadın öğrencinin erkek arkadaşına sarılması üzerine, yurt müdiresinin öğrencileri idareye götürerek yurt müdürüne “Bunları yine uygunsuz vaziyette yakaladım, birbirlerine sarıldılar.” diyerek şikayet etmesiyle başlıyor. Müdürün cevabının ise “Ben karımın elini dışarıda bile tutmuyorum. Sen sevdiğin kıza laf gelsin ister  misin? O sana sarılınca başka erkekler de ona sarılmak ister. Birinden hoşlanabilirsin ama sadece bakman yeterli değil mi?​” şeklinde olduğunu anlatan öğrenciler, müdürün sadece erkek öğrenci ile diyalog kurduğunu belirtti. Müdürenin öğrencileri idareye götürmeden önce “Siz bizim çocuklarımızsınız ama yurdun içinde yapmayın bunları. Dışarıda ne yaparsanız yapın!” diyerek kendilerine nasihat verdiğini söyleyen öğrenciler durumu “Bize konuşma şansı bile vermediler. Toplumun düşünce yapısını neden sorgulamıyorlar. Çünkü onlar da bu zihniyetle yetişmişler. Onlara biz saygı duyarak onları da anlamaya çalışırken neden saygı görmüyoruz. Hiçbir arkadaşımız bize gelip siz uygunsuz hareket ediyorsunuz demedi.” şeklinde yorumladılar. Müdürün “Böyle bir toplumda yaşıyorsunuz ona göre hareket edeceksiniz. Aileniz bilse bu durumu ne der?​” gibi telkinleriyle karşılaşan öğrenciler el ele dolaşırken, daha önce de bazı yurt memurlarının benzer biçimde “ Bir şey yapacaksanız sahile gidin!” şeklinde sözlü tacizlerine mağruz kaldıklarını belittiler. Bir başka öğrenci ise yurt dışından gelen öğrencilerin daha fazla olduğu bu yurtta onlar için böyle bir uyarı yapılmadığını ve “Bizim toplumumuza bunlar yakışmaz.” diyerek öğrencilere örf ve adetlerimizi hatırlattılar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SAGLIK:Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

SONRAKİ HABER

16 Martta yine Fethiye’de buluşuyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...