10 Mart 2011 11:59

Birlikte üretip birlikte öğrenmeye...

Emek Partisi Eyüp İlçe Örgütünün “Birlikte üretip birlikte öğrenmeye” sloganıyla başlattığı atölye çalışmaları, kadınların ve çocukların yoğun katılımıyla devam ediyor. Kadın çalışmalarının güçlendirilmesi amacıyla başlayan atölye, özellikle annelerin ve torunlarının b

Birlikte üretip birlikte öğrenmeye...
Paylaş
Aynur Seyrek


Çocuklarının zamanlarını televizyon başında değil üreterek geçirmelerini istediklerini söyleyen Eyüp’lü kadınlara göre atölye “Bize çocuklarımızla birlikte hem üretip hem de eğlenceli zaman geçirebilmenin ve becerilerimizi birlikte geliştirebilmenin olanağını sağladı”

Kadınlar, “Çocuklarımız, evdeki atık maddelerden, eski yumurta kartonundan çerçeve, balonlardan avize, killi topraktan seramik yapmayı öğrendi. En önemlisi de bir şeyler yapabilmenin güvenini kazandılar” dediler.

“Öğretebileceği, paylaşabileceği bilgileri olan herkes atölye çalışmamıza katılabilir” diyen kadınlar, “Bildiklerimizi paylaşıyor, deneyimlerimizi geliştiriyoruz. Bütün bu çalışmalarımızın ürünlerini 23 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında bir şenlik ile sergilemeyi hedefliyoruz” diyerek şenlik duyurularını yaptılar.

Atölyede torununu bekleyen Hatun Şengül’e çocuklar çalışma yaparken sıkılıp sıkılmadığını soruyoruz. “Yok,” diyor Hatun abla, “Evde iki duvar arasında hem ben hem torunum sıkılıyoruz. Böyle yerlerin olması çok güzel. Onlar içeride bir şeyler yaparken, biz dışarıda konuşup sohbet ediyoruz. Aslında belediyeler keşke ücretsiz etüt merkezleri filan yapsa. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Havalar ısınsa

Kadınlarla sohbetimizi bölüp atölyenin eğiticiliğini üstlenen Gonca Dilligil’e çocuklarla uğraşmanın zorluklarını konuşuyoruz. “Zorlukları da var elbet ama burada çocuklarla birlikte çok eğleniyoruz” diyen Dilligil, daha önce sokakta çalışan çocuklarla da değişik çalışmalar yaptığı bilgisini veriyor. Dilligil, “Yine de semtte, hele ki emekten yana bir partide böyle bir atölyenin oluşturulması, beni heyecanlandırdı. Seramik ve çini çalışmalarım vardı. Bütün bu birikimlerimi çocuklar ve kadınlar ile burada paylaşmak beni daha mutlu ediyor” dedi. Dilligil, atölye çalışmalarını havaların iyi olmaya başlamasıyla kapalı mekanlardan çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Dilligil, bundan sonraki çalışmalara dair ipuçları da verdi: “Burada çok güzel şeyler üreteceğimize inanıyorum. İki haftadır seramik yapıyoruz. Şimdi çocukların ürünleri fırınlatacağız ve onları boyayıp cila atacaklar. Sonra da çini ve ebru yapımını kadın ve çocuklar ile ortak yapmayı düşünüyoruz.”

Oyuncaklarımızı bile yapabiliriz

Biraz da çocuklarla sohbet edelim diyerek ayrılıyoruz Gonca Dilligil’in yanından. Çocukların yüzlerinden sevinçleri okunuyor, başlıyorlar anlatmaya.

Hafta sonlarında dershaneye gittiğinden dolayı pek fazla katılamadığını belirten İdil Külahçı,  “10 yaşındayım. Bir saatimi  burada geçiriyorum. Buradan çıkıp dershaneye gittiğimde daha bir dinlenmiş olduğumu ve derslerimi daha iyi anladığımı fark ettim. Okuldaki arkadaşlarımla paylaştım. Onların da gelmesini istedim. Şimdi görüyorum ki, kendi oyuncaklarımızı bile kendimiz yapabilirmişiz” dedi.

Bir hafta katılmadığı için çok üzüldüğünü söyleyen Destina Kandil, “Ben başından beri bu atölyeye katılıyorum. Bir hafta suçiçeği çıkardım diye gelemedim. Burası çok güzel bir okul, yeteneklerimizi paylaşıyor ve geliştiriyoruz. Üretirken kendimiz ne istiyorsak onu yapıyoruz. Ben kendimi daha mutlu hissediyorum” diyor.

Atölye sayesinde el becerilerinin farkına vardığını belirten Selda Dinler, “15 yaşındayım. Bence atölyemiz çok eğlenceli ve atölyedeki arkadaşlarımla el becerilerimi paylaşmak beni çok mutlu ediyor. Hiç bitmesin istiyorum” dedi.

Atölyeye gelmeden önce sürekli kavga ettiklerini anlatan Beray Özüpak ve Elif Mazı da şunları söyledi: “8 yaşındayız. Biz yeğeniz. Pazar günü olsun diye gece sevinçten, heyecandan uyuyamıyoruz. Evde bazen birbirimizle kavga ettiğimiz halde burada becerilerimizi paylaşıyoruz. Çok mutluyuz çok. Her hafta gelirken bugün ne öğreneceğiz diyoruz.”

Oğlunu atölyeye getiren Alev Uluçay ise Kastamonu’dan İstanbul’a annesinin yanına geçici olarak geldiklerini söyledi. “Oğlum Tahsin 6 yaşında. Buraya istemeye istemeye geldi. Anneannesiyle çok zorladık. Fakat buraya geldiğinde çok keyif aldı ve rahatladı. İçine kapanıklığını hemen atıp arkadaşlar edindi,” dedi.

NELER NELER YAPILACAK?

Kadınlar çocuk atölyesi dışında, meslek edindirme atölyeleri açacaklarını söyleyerek, önümüzdeki günlerde yapılacakları sıraladılar:Hülya Zengi, her çarşamba saat 19.30’da bilgisayarlı muhasebe dersleri verecek.Ressam Nurcan Tezel ile birlikte resim çalışmaları yapılacak.13 Mart saat 13.00’de çocuklarla drama ve 15.00’de “Masallar ve Toplumsal Cinsiyet” Kitabının Yazarı Özlem Melek Sezer’in de katılacağı 8 Mart etkinliği yapılacak.
Mart sonunda ise fotoğraf çalışmaları başlayacak.

Kadınlar, “Atölyelerimize katılmak isteyen kadınların Eyüp Emek Partisi ilçemize gelmeleri yeterli. Ayrıca daha fazla bilgi almak ve dahil olmak için [email protected]adresinden bilgi alabilir mesaj gönderebilirler. Bütün çalışmalarımızı buradan görmeleri mümkün” dediler.

ÖNCEKİ HABER

Konak’ta taşeronlaşmaya karşı işçiler direnişte!

SONRAKİ HABER

İsyanı işgale gerekçe yapıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...