15 Haziran 2015 12:56

‘Kadın intiharlarından herkes sorumlu!’

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van

Van’da son 3 ayda yaklaşık 20 kadının intihar sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin gazetemize konuşan Van Barosu Başkanı Murat Timur, kadın intiharlarının büyük bir kısmının ya çocuk yaşta zorla evlendirilme ya da zorla yapılan evliliklerden kaynaklı olduğunu vurguladı. “Bunları sadece intihar olarak değerlendirmemek gerekir” diyen Timur, intiharlardan hem devlet, hem de toplumun sorumlu olduğunu söyledi. 

‘BİR YERDEN BAŞLAMAK GEREKİYOR’

Birkaç kitle örgütü dışında hiçbir kurumun bu konuda ciddi bir sorumluluk almadığına da dikkat çeken Timur, ortak bir çalışma yürütmekte fayda olduğunu kaydetti. Kadın intiharlarının sadece bir sivil toplum örgütleri, kadın dernekleri ya da sadece Baroyu ilgilendiren durum olmadığını belirten Timur, “Ancak Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü başta olmak üzere bütün STÖ’ler ortaklaşa bir çalışma yürütmeli. Amaç sadece intihar eden, öldürülen veya cinayete kurban giden birisi ile ilgili yargılamada destek sağlanması olayı değildir. Esas olan; bu kentte kadın intiharları neden yaşanıyor? Ya da intiharlar neden yaşanıyor? Bunun ciddi bir şekilde bahsettiğim kurumlarla birlikte bilimsel bir şekilde araştırılması, sebep sonuçlarının ortaya konulması kaçınılmazdır. Bir yerden başlamak gerekiyor. Bu konuda kadın merkezli STÖ’ler en büyük sorumluluğu üstelenmiş durumda. Ortak bir çalışma yürütmekte fayda var” ifadelerini kullandı. 

‘ZORLA EVLENDİRMELER İNTİHARA DÖNÜŞÜYOR’  

İntiharların nedenlerine de değinen Timur, “İntiharların birçok nedeni var. Bu bölge ciddi bir çatışmalı süreç yaşadı. Bu çatışmalı sürecin, savaşın getirdikleriyle bağlantılı olarak ekonomik açıdan insanların yaşamış olduğu mağduriyetler, bunların hepsi ciddi bir şekilde kadın intiharlarına etkide bulunuyor. Erkek egemen bir yaşamın içerisindeyiz. Bu erkek egemen yaşam içerisinde kadınların çok ciddi bir şekilde şiddete uğradığını da biliyoruz. Baronun adli yardım bürosuna yapılan başvurulardan bunu gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca çocuk yaşta evlilikler ilerleyen süreçte intiharlara dönüşebiliyor. Çocuk yaşta evlilikler ve zorla evlilikler bu bölgenin bir gerçeği ve intiharların nedeni olarak görülebilir” dedi. Van’da ayda ortalama en az birkaç intihar vakasının yaşandığını kaydeden Timur, “Bu intiharların sorumluluğunda da toplum ve devletin çok ciddi rolü var. Bunda toplum olarak hepimiz sorumluluk altındayız. Bu kadar göz göre göre gelen intiharlar, belki de cinayet dışında başka bir tanımlama gerektirmiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

6. Trans Onur Haftası başladı: Bize bir yasa lazım

SONRAKİ HABER

Serapool işçilerinin direnişi sürüyor: İnsanca yaşamak ve çalışmak için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...