15 Kasım 2006 22:00

Beko'da işçi kıyımı

Reklamlarda "2010'da dünyanın en çok satan 10 ürünü arasında yer alacak" şeklinde duyurulan Beko'da "üretim azalıyor" gerekçesi ileri sürülerek işçi kıyımına gidiliyor.

Paylaş
Reklamlarda "2010'da dünyanın en çok satan 10 ürünü arasında yer alacak" şeklinde duyurulan Beko'da "üretim azalıyor" gerekçesi ileri sürülerek işçi kıyımına gidiliyor. Şu ana kadar 300 işçi işten atıldı. Beko bünyesindeki işçilerin Arçelik'e geçireleceğini belirten işçiler, yılbaşına kadar bin işçinin işten atılacağını söylediler. İşçiler üretimin mevcut işçileri günde 12 saat çalıştırarak sürdürüleceğini söylediler. İdari personelden de 60 kişinin çıkarıldığı belirtildi.

Buruk sevinç Bununla birlikte işten çıkartılmayan işçiler kendilerini şanslı sayarken, buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade ettiler. Bir yandan, "bu sefer de sıyırdık" diye düşünen işçiler, işten atmaların sürmesi durumunda kendilerine ne olacağı konusunda tedirginlik yaşıyor. Fabrikadaki herkesin bunu düşündüğünü söyleyen Beko işçileri, sendikaları Türk Metal'in bu konuda hiçbir açıklama yapmamasından da yakındılar.


Özel sektörde her zaman oluyor Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Türk Metal İstanbul Şube Başkanı Arif Tekin, çıkartılan işçilerin bir buçuk ay önce sipariş üzerine işe alınan 500 civarındaki geçici işçilerden olduğunu ifade etti. Özel sektörde bu tür şeylerin her zaman olduğunu ileri süren Tekin, eski işçilerin ise kendi istekleriyle işten ayrıldığını dile getirdi. Fabrikadan bin işçinin çıkarılacağı yönündeki söylentilerin doğru olmadığını savunan Tekin, Beko'nun yüzde 72'i hissenin Arçelik'e devredildiğini belirterek "1 Ocak'ta uygulamaya geçecek bir durum yok. İşçileri Arçelik'teler zaten. Bu devirden sonra memur arkadaşlardan genel müdür ve müdür yardımcısı da dahil 60'a yakın kişi çıkartıldı. İşçilerin panik olmalarının nedeni de bu aslında. Bizim durumumuz ne olacak? Acaba ne oluyor? diyerek paniğe kapıldılar" dedi.

ÖNCEKİ HABER

KESK destek istedi

SONRAKİ HABER

Çocuklar kitabı seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...