10 Mart 2011 11:31

Gazeteciler basın özgürlüğü için ayakta!

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalarla birlikte “ülkede sadece basın özgürlüğüne değil, tümüyle halkın haber alma özgürlüğüne yönelik engellerin arttığı, ürkütücü bir tablonun bulunduğuna” dikkat çekti. GÖP

Gazeteciler basın özgürlüğü için ayakta!
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda yapılan toplantıda, GÖP üyeleri, cezaevlerindeki gazeteci sayısının 68’e ulaştığını, son gözaltı ve tutuklamalarla, gazetecilerin baskı altına alınıp, halkın haber alma özgürlüğünün engellendiğini belirtip, bu durumun “tüm toplum açısından ürkütücü bir tablo yarattığını” bildirdi. Toplantıda, 13 Mart’ta İstanbul Taksim’de, 20 Mart’ta da Ankara’da eylem kararı alınarak, bu eylemlerle gazetecilerin ve tüm toplum üzerindeki baskıların kaldırılmasını, cezaevindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını talep edecekleri ifade edildi.

Toplantı sonrası GÖP tarafından yapılan açıklamada, gazetecilere ve halkın haber alma özgürlüğüne yönelik baskıların hem kanunlardan hem de uygulamalardan kaynaklandığı kaydedildi. Açıklamada, özgürlük isteminin sadece gazetecilere bir ayrıcalık olarak değil, halkın haber alma özgürlüğünün bir aracı olarak talep edildiğine vurgu yapıldı.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI ARTIK 68

Cezaevlerinde 10’u kadın olmak üzere toplam sayıları 68’e ulaşan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması talep edilen açıklamada, TCK’da basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bütün maddelerde de değişiklik yapılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, TCK’da başta “gizliliğin ihlali”, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” gibi maddelerin kaldırılması, cezaevlerindeki gazetecilere yönelik suçlamalara dayanak oluşturan Terörle Mücadele Kanunu’nun özellikle “Terör örgütü propagandası” ve “Terörle mücadele edenlerin hedef gösterilmesi” ile ilgili hükümlerin değiştirilmesini talep edildi. Her türlü iletişimin izlenmesine, telefon dinlenmesine, sosyal bloglara erişimin engellenmesine olanak sağlayan yasa maddelerinin de derhal değiştirilmesi istenen açıklamada, özellikle tüm bu yasal düzenlemeler yapılırken gazeteci meslek örgütlerinin görüşlerinin alınması gerektiği kaydedildi.

TÜM GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK!

Açıklamada, GÖP’ün, temel talepler doğrultusunda kurulduğu günden bu yana, ayrımsız, herkes için, her fikirdeki gazeteci ve medya kuruluşu için özgürlük amacıyla etkinliklerini sürdürdüğü ve sürdüreceği, ayrıca yargılanan gazetecilerin duruşmalarının izleneceği belirtildi.

GÖP, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı ile Ankara’daki G/9 Gazeteciler Örgütü Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu 26’sı ulusal, 66’sı yerel toplam 92 basın örgütünden oluşuyor. (Ankara/EVRENSEL)


GÖP’ÜN DÜZENLEYECEĞİ ETKİNLİKLER


· 13 Mart Pazar Günü saat 12:00’de İstanbul Galatasaray Meydanı’nda toplanılarak, Taksim Meydanı’na bir yürüyüş ve burada bir basın açıklaması

· 20 Mart Pazar Ankara’da basın açıklaması

· Tüm köşe yazarlarından Gaztecilere Özgürlük Platformu’nun sloganı olan “Özgür basın varsa özgür toplum da vardır” vinyetini kullanmaları talep ediliyor

· Cumhurbaşkanı, Başbakan ve basından sorumlu Devlet Bakanı’ndan randevu talebi

· 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde  İstanbul’da “Gazetecilere Özgürlük Kongresi” için hakkında dava açılmış tüm meslektaşlarının avukatları ile katılmaları istendi.

ÖNCEKİ HABER

8 Martta Arap kadınlarına bin selam!

SONRAKİ HABER

‘Halkın iradesine kimse ipotek koyamaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...