22 Ağustos 2006 21:00

Orman yangınları söndürülemiyor

Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele ediliyor. Türkiye genelinde çıkan 23 orman yangınından 19'u tamamen kontrol altına alındı. Milas, Kaş ve Bodrum'daki yangınlar ise tüm söndürme çalışmalarına rağmen devam ediyor.

Paylaş
Antalya'nın Kaş ilçesi yakınlarında cuma akşamı başlayan yangın, rüzgarın etkisini sürdürmesi nedeniyle kontrol altına alınamıyor. Vadinin sarp olması nedeni ile karadan müdahale edilemeyen yangın, kanyonda adeta yanardağ patlamalarındaki lavların akıntısını andırıyor. Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, yangın nedeniyle 250 hektarlık orman alanının tahrip olduğunu, ancak alevlerin etrafının çevrildiğini söyledi. Muğla'da Milas'a bağlı Mumcular beldesi Karacahisar mevkiinde başlayan orman yangını da sürüyor. Önceki gün öğle saatlerinde başlayan yangında, şiddetli rüzgarın da etkisiyle 600 hektarlık alan kül oldu. Yangın söndürme çalışmalarına helikopterler, arazözler ve itfaiye araçları katılıyor. Ayrıca bölgedeki köylüler yaklaşık 500 orman işçisine destek veriyor. Yangının yerleşim birimlerine doğru ilerlemesinden endişe ediliyor. Bu nedenle bölgedeki evler geçici olarak boşaltıldı.

Bodrum tehlikede Bodrum'daki orman yangını da şiddetli rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamıyor. Gece boyunca aralıksız devam eden söndürme çalışmalarına rağmen yangında yaklaşık 600 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Köylülerin ateşle imtihanı Orman yangınının etkili olduğu Mumcular'ın Yeniköy sakinleri, yangının başlamasından itibaren evlerinden getirdikleri kazma ve küreklerle söndürme çalışmalarına katıldılar. Bazı köylüler de traktörlerinin arkasına taktıkları seyyar depolarla yangın alanına su taşıdılar. Orman yangını zaman zaman yerleşim alanlarına kadar yaklaştı. Yöre sakinleri, görevlilerin uyarısı doğrultusunda evlerini boşaltarak yangın söndürme çalışmalarını daha güvenli bir noktadan izlediler. Yetkililer, evlerin geçici olarak güvenlik amaçlı olarak boşaltıldığını söylediler.

Çalışmaları etkiledi Yangın söndürme ekiplerinin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Kuşadası'nda çıkan orman yangınına müdahale amacıyla bu bölgeye gönderilmesi Bodrum-Mumcular'da çıkan orman yangınına müdahale çalışmasını olumsuz etkiledi. Yangın söndürme ekipleri yetersiz teçhizat ve personele rağmen gece boyunca çalışmalarını sürdürdüler. Antalya Manavgat'ta çıkan orman yangını ise tamamen söndürüldü. Manavgat'dtaki yangında 18 hektar alan tahrip oldu.


Ormanlık alanda piknik yasaklandı Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe imzasıyla yayınlanan genelgede, valiliklerden "orman alanlarında piknik yapılmasının yasaklanması, piknik ve mesire yerlerinde ateş yakılmasına kesinlikle izin verilmemesi istendi. Genelgede, orman yangını riski yüksek olan orman alanlarına giriş ve çıkışların denetim altına alınması, gerekli görülmesi halinde yasaklanması uyarısında bulunuldu.


Yangınları TAK üstlendi Türkiye'de son 4 gündür Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde devam eden orman yangınları ile ilgili olarak sabotaj şüphesinden sonra Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK), yangınların, kendi "doğal üyeleri" tarafından çıkartıldığını ileri sürdü. TAK orman yangınlarını üstlenirken konu ile ilgili açıklama nasname.com internet sitesinde yer aldı. Açıklamada, "Ulusal değerlere yapılan saldırılara aynı dilden cevap verildiği" belirtildi. Tunceli, Bingöl, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır ve Elazığ'da ormanların yakıldığı ifade edilen açıklamada, bu ormanlara karşılık, İstanbul, Antalya, Bodrum, Muğla, İzmir, Çankırı, Kastamonu, Karaman, Balıkesir, Bolu, Amasya, Sakarya, Denizli, Karabük, Manisa, Çanakkale ve Aydın illerindeki ormanların yakıldığı iddia edildi.


Adana'da rahatlatan haber Adana'nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Turunçlu köyü civarındaki kızılçam ormanlarındaki yangın ise kontrol altına alındı. Yangında, 100 hektar ormanlık alan zarar gördü. Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yangının çıktığı yerlerde tarlalar bulunduğu belirterek, "Orman yangınına anız yakmalar neden olmuş olabilir. Bir de bölgede yapılan kaçak kömür faaliyetleri nedeniyle çıkmış olabileceği üzerinde duruyoruz" dedi. Köylüler dışarıda sabahladı Kızılçam ormanları arasında kalan ve boşaltılan Eyciuşağı köyü sakinleri geceyi dışarıda geçirdi. Hayvancılıkla geçimlerini sürdüren köylüler, traktörlerin römorklarına ve toprak zemine serdikleri yataklarda sabahladı. Sabahın erken saatlerinde yangının da sönmesiyle evlerine dönen köylüler, rahat bir nefes aldı.

ÖNCEKİ HABER

Barış günü hazırlıkları başladı

SONRAKİ HABER

Seferi Yılmaz'a 'örgüt üyeliği'nden
   dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...