22 Ağustos 2006 21:00

Barış günü hazırlıkları başladı

ABD'nin Irak işgali, İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları, İran ve Türkiye'nin PKK'ye yönelik operasyonlarıyla savaş ve çatışma alanına dönen Ortadoğu'da şiddetin son bulmasını isteyen insan hakları savunucuları, kitle örgütleri, DTP, EMEP, ÖDP ve SDP gibi partiler, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne hazırlanıyor. Barış etkinliklerinde silahların susması için çağrı yapılacak.

Paylaş
Bu yıl, Ortadoğu'da savaş ve şiddetin gölgesinde kutlanacak 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri için hazırlıklar başladı. İnsan hakları savunucuları, çeşitli siyasi parti ve kitle örgütleri tarafından düzenlenecek 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında savaş ve şiddetin sona ermesi için çağrı yapılacak. Ortadoğu; ABD'nin Irak işgali, İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları ve İran ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ye yönelik düzenlediği operasyonlarla savaş ve çatışma alanına dönerken, savaşların son bulmasını isteyen insan hakları savunucuları, demokratik kitle örgütleri ile siyasi partiler, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne hazırlanıyor.

Barış nöbeti 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü etkin bir şekilde kutlamayı amaçlayan örgütlerden biri de İnsan Hakları Derneği (İHD). İnsan hakları savunucuları 31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan gece, derneğin 34 şubesi ve genel merkezinde "Barış Nöbeti" tutacak. Etkinliğe aydın, sanatçı ve kitle örgütü temsilcilerinin de katılması bekleniyor. Barış nöbeti sırasında barış defterleri açılacak ve barış konulu düşünceler defterlere aktarılacak. Defterlere yansıyan barış yazıları daha sonra bir kitap haline getirilecek. İHD'nin 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri 'Barış Nöbeti' ile sınırlı kalmayacak. İHD'liler ayrıca şubelerinin bulunduğu her yerde kitle örgütlerinin katılımı ile basın açıklamaları yapacak, çeşitli kentlerde düzenlenecek mitinglere destek verecek. İHD, geleneksel hale getirdiği "Ege'de Barış" isimli etkinliği de gerçekleştirerek, Çanakkale'de Yunanistan'dan gelecek kitle örgütü temsilcileriyle bir etkinlik düzenleyecek.

'Şiddet reddedilmelidir' İHD'liler yapacakları etkinliklerle barış çabasının kitlelere mal edilmesi gerektiğini ortaya koyacak. DİHA'ya konuşan İHD Genel Sekreteri Nejat Taştan, herkesin şiddeti reddetmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin insanları 25 yıllık bu kanı bu şiddeti kabul etmemelidir. Fabrikadaki işçiler, okullarda öğrenciler, sokakta insanlar artık harekete geçmeli ve şiddetin bütün boyutları ile kimin tarafından yapıldığına bakmaksızın reddetmelidirler" dedi. Yaşanan çatışmaların Türk ve Kürt halkı arasında var olan bir arada yaşama bağlarını zayıflattığını belirten Taştan, bağın kopması halinde kardeşlik sürecini yeniden inşa etmenin çok zor olacağına dikkat çekti. İHD'nin etkinliklerinin yanı sıra KESK öncülüğünde Ankara'da bir etkinlik yapılması planlanıyor. TTB, TMMOB ve DİSK'in de içinde yer alması beklenen etkinliğin biçimine henüz karar verilmedi. KESK Genel Sekreteri Abdurahman Daşdemir, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerinin örgütleyicisi ve aktif katılımcısı olacaklarını belirtti.

Barış mitingleri 1 Eylül Barış Günü etkinliklerine ağırlık veren partiler ise çalışmalarını sürdürüyor. Ağustos ayı başlarında yetkili kurullarını toplayan DTP, İstanbul ve Diyarbakır'da yapılacak bölgesel mitingler ile çeşitli kentlerde düzenlenecek mitinglere hazırlanıyor. Mitinglere EMEP, SDP ve ÖDP de katılacak.


1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
  • İzmir'de 1 Eylül günü kitlesel basın açıklaması yapılacak, demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla 3 Eylül'de Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenlenecek. Bir haftaya yayılan etkinlikler kapsamında meşaleli yürüyüş, panel ve resim sergisi de yer alacak.
  • Hakkari'de 1 Eylül tarihinde Şemdinli'de "Barış Çadırı" kurulacak ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
  • Malatya'da 1 Eylül Demokrasi Platformu kitlesel basın açıklaması yapacak.
  • Van'da 1 Eylül'de İtfaiye Garajı yanındaki miting alanında miting düzenlenecek.
  • Mardin'de de Merkez Cumhuriyet Meydanı'nda, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla basın açıklaması yapılacak. Akşam saatlerinde karanfil ve balon dağıtılacak.
  • Mardin'in Midyat ve Dargeçit ilçelerinde de esnaf ziyaret edilecek, 4 Eylül tarihinde Mehmet Sincar anılacak, 7 Eylül'de ise Barış Resepsiyonu düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında Süryani, Kürt ve Türk panelistlerin katılımıyla "Barış" konulu panel de bulunuyor.
  • Erzincan'da da kitlesel basın açıklaması ve panel düzenlenmesi planlanıyor.


    İSTANBUL 100 BİN KİŞİ BEKLİYOR 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İstanbul Çağlayan Meydanı'nda düzenlenecek miting için çalışmalar başladı. Tertip Komitesi Üyesi DTP İstanbul İl Yöneticisi Lezgin Örnek, 3 Eylül'de yapılacak olan mitinge 100 bin kişinin katılmasını hedeflediklerini söyledi. Miting için sadece İstanbul'da 150 bin bildiri dağıtacaklarını ifade eden Örnek, yaptıkları çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: "Miting duyurusunun yapılacağı 10 bin adet afiş hazırlanıyor. Bir haftalık etkinlikler kapsamında Kağıthane ve Kadıköy'de yapacağımız 'kardeşlik buluşması' ile başlayacağız. Serbest kürsüler kurarak insanların barışa ilişkin düşüncelerini açıklayacakları bir platform oluşturulacak. Standlar ve çeşitli aktivitelerle barış günü etkinlikleri başlayacak. 1 Eylül günü Taksim Tramvay durağından Galatasaray'a kadar aydınların da katılacağı bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Barış için 1 Eylül günü insanların kendi ulusal kıyafetleriyle katılacağı ve aydınların da davet edildiği yürüyüşle barış için karanfiller dağıtılacak." Örnek, 31 Ağustos akşamı, 2001 yılı 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yaşamını yitiren HADEP Gençlik Kolları üyesi Zeynel Durmuş anısına sabah saatlerine kadar "Barış Nöbeti" tutacakları ifade etti. 3 Eylül'de Çağlayan'da gerçekleşecek olan mitinge DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali katılacak. Mitingde ayrıca Kardeş Türküler, Rojda, Grup Vardiya müzik dinletisi verecek.

  • ÖNCEKİ HABER

    Gerçek işsiz sayısı 5.3 milyon

    SONRAKİ HABER

    Orman yangınları söndürülemiyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...