17 Şubat 2011 04:25

Ordu Tahrir’e girdi, halk tepki gösterdi

Mısır halkının Hüsnü Mübarek’i devirmesinin ardından yönetimi devralan Mısır ordusuna bağlı askerlerin, gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanı’na girdi. Meydanda kurulan çadırları sökmeye başlayan askerlere halk tepki gösterdi ve ‘bizi meydandan çıkarmayın’ dedi.Çadırları söken askerlerle

Ordu Tahrir’e girdi, halk tepki gösterdi
Paylaş

Çadırları söken askerlerle göstericiler arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandığını kaydeden görgü tanıkları, buna karşın çadırların toplanması işleminin genellikle olaysız geçtiğini ifade etti. Basına konuşan Eşref Ahmed adlı bir gösterici, askerlerin çadırını sökse de buradan ayrılmayacağını söyledi. Ahmed, “Çünkü hala yapılması gereken çok şey var. Henüz yerine getirilmiş hiçbir şey yok” dedi.
‘BİZİ MEYDANLARDAN ÇIKARMAYIN’
Askerler Tahrir Meydanı’na doğru ilerlerken bir göstericinin megafonla, “Ordu Mısır’ın belkemiğidir. Bizi meydandan çıkarmak onlar için bir çözüm değildir. Bizim taleplerimize karşılık vermek zorundalar” diye konuşma yaptığı görüldü. Basına açıklamada bulunan bazı göstericiler de bazı liderlerinin askerler tarafından götürüldüğünü söyledi.
ENFORMASYON BAKANI İSTİFA ETTİ
Bu arada, Mısır Enformasyon Bakanı Anas el Fekki de istifa etti. Mısır Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, El Fekki’nin istifasının kabul edildiği belirtildi. Haberde, El Fekki’nin istifasını ne zaman sunduğu ya da gerekçesi ise belirtilmedi. Mısır’ın resmi ajansı Mena, eski başbakan Ahmed Nazif ile El Fekki’nin ülkeden ayrılmasının yasaklandığını duyurmuştu.
‘MÜTTEFİKLERE’ GÜVENCE
Öte yandan, Mısır’da yönetimi devralan ordu, ülkenin tüm bölgesel ve uluslararası anlaşmalarına bağlı olduklarını açıkladı. Devlet televizyonunda bir sözcü tarafından yapılan açıklama, özellikle İsrail’le yapılan anlaşmalara bağlı kalınacağına ilişkin bir güvence olarak yorumlanıyor.
BBC muhabiri Wyre Davis açıklamanın ABD ve İsrail’in kaygılarını dindireceği yorumunu yaptı. Bu iki ülkede siyasetçiler Mısır’da iktidar değişiminin 1979 yılında imzalanan Camp David anlaşmasına ilişkin sorunlar çıkarması olasılığından kaygılı.
Ordu, “Yeni demokratik bir devleti kuracak sivil otoritenin seçimle işbaşına gelmesinin önünü açacak” yeni bir hükümet kurulana dek, şu anki hükümetten görevden kalmasını istediklerini de bildirdi.
Açıklama, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifasına rağmen, binlerce kişinin hala Tahrir Meydanı’nda olduğu bir sırada yapıldı.
Mübarek’in gidişi coşkuyla kutlandı
Mısırlılar 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek’in istifasını gözyaşlarıyla kutlarken, başkent Kahire’nin gökleri havai fişeklerle aydınlandı. Mübarek, 18 gün devam eden protesto gösterileri ardından Cuma günü istifa etmişti.
Ülkenin yönetimi şu anda Savunma Bakanı’nın başkanlığında silahlı kuvvetlere geçmiş durumda. Ancak, Mübarek’i deviren Mısırlıların, ordunun yönetimi devralmasının ardından da, taleplerinin yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda tedirginlikleri sürüyor. (DIŞ HABERLER)


ABD YAKIN TAKİPTE
Amerika Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen, Hüsnü Mübarek’in istifasından sonra Ortadoğu’ya gitti. Mullen’in programında, Amman’da Ürdün Kralı Abdullah ve diğer yetkililerle görüşme ile İsrail’de, Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Benyamin Netanyahu ve askeri komutanlarla görüşme bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler bilinçlenirse kutuplaşma aşılır

SONRAKİ HABER

Pakistan’dan tutuklama emri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...