17 Nisan 2006 22:00

Bahar hastalıklarına dikkat

Bahar aylarında özellikle çocuklarda görülebilecek bulaşıcı hastalıklara dikkat etmek gerekiyor. Mevsim değişikliklerine bağlı olarak sık görülen ve özellikle bahar aylarında çocuklar arasında yoğun olarak yaşanan hastalıklar büyük tehlike oluşturuyor. Okulların devam etmesi bu hastalıklar için yayılma açısından büyük bir zemin hazırlamakta. Bu hastalıklar viral olduğundan aynı zamanda bulaşıcı bir özellik taşımakta. Büyük oranda çocuklarda görülen bu hastalıklar okullarda aynı ortamı paylaşıp, aynı havayı soluyan öğrenciler açısından büyük tehlike oluşturuyor. Bu konuların önüne geçmenin en önemli yolu aşıların zamanında ve eksiksiz yapılması olarak belirtilirken, ayrıca hastalığın görülmesi anında hemen tıbbi önleminin alınmasına vurgu yapılıyor.

İyi beslenme gerekli Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Denizmen Aygün, bahar aylarında özellikle çocuklarda görülebilecek bulaşıcı hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu tür hastalıkların özellikle kalabalık ortamlarda yayılma imkanı bulduğunun altını çizen Aygün, mikropların hastalığı taşıyan kişinin hapşırık, öksürük ve damlalar yoluyla bulaşabileceğini vurguladı. Özelikle çocuklarda görülen bu hastalıkların kişilerin vücut direncine göre değiştiğini dile getiren Prof. Dr. A. Denizmen Aygün, çocuğun genel sağlık durumunun bu tür riskleri azalttığının altını çizdi. Aygün, "Bu konuda birinci sırada aşılama gelirken, bunun yanında iyi beslenme ve hijyen kurallarına dikkat etmek bu hastalıkların düşmanıdır" diye konuştu.

Antibiyotik fayda etmez Elazığ Ufuk Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Bıçak da, bahar aylarında yetişkinlerde de döküntülü hastalıkların sıkça yaşanacağına işaret ederek, bu hastalıklar viral (virüs kaynaklı) olduğu için antibiyotikleri kullanmanın bir mana ifade etmeyeceğine vurgu yaptı.

Okullar için tehlike Bu tür hastalıklarda en önemli konunun erken teşhis olduğunun altını çizen Dr. Bıçak, "Bu tür hastalıklar bulaşıcı olduğu için özellikle okullar için büyük tehlike arz etmektedir. Bu dönemde rahatsızlık görülen çocuğu vakit kaybetmeden diğerlerinden ayırmak gerekir. Çünkü bunların kuluçka dönemi vardır" dedi.


Çocukların korunması gereken başlıca hastalıklar
  • Su çiçeği: Daha çok kış sonu ve ilk baharda olmak üzere tüm mevsimlerde görülebilir. Çoğu kişi bu hastalığı çoçukluk döneminde geçirir. Damlacıklar yoluyla havadan bulaşan bu hastalıktan aşıyla korunulabilir. 12 yaşından büyük çocuklara aşı yapılmalıdır.
  • Kızamık: Kış ve ilk bahar aylarında sık görülen bu hastalık, aşılanmamış tüm bireyleri tehdit etmektedir. Damlacık yoluyla bulaşan bu hastalığın belirtileri bir iki gün önceden ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kuru öksürüktür. Vücütta döküntüler ve kırmızı lekelerle yayılan bu hastalıktan korunmanın tek yolu mutlaka kızamık aşısı yapılmasıdır.
  • Kabakulak: Aşılanmamış herkes enfeksiyona yakındır. Solunum salgılarıyla doğrudan bulaşan bu hastalığın bulaşıcılık dönemi başlangıcından 1-2 gün önce, başladıktan sonra ise 10 gündür. Belirtileri arasında ateş ve iştahsızlık gibi bulguların görüldüğü bu hastalıkta çenenin iki tarafında, boyun ve kulak altında şişmeler görülür. Bu hastalıktan da aşı ie korunma mümkündür.
  • Boğmaca: Hatalığın en fazla riskli olduğu dönem başlangıcı olup, damlacık yoluyla bulaşır. 1 yaşın atındaki aşıları yapılmamış çocuklar risk altındadır. Önce kuru öksürük ve ateşin görüldüğü hastalıkta küçük bebeklerde sorun solunum durmasına kadar gidebilir. Hastalık ortalama 6 hafta kadar sürebilir. Bundan da aşı ile korunmak mümkündür.
  • Beşinci ve altıncı hastalık: Beşinci hastalık, insandan insana temasla bulaşmakla birlikte, en çok 5 ile 15 yaşları arasında görülür. Başlangıçta eklem ağrıları ve hafif ateş görülür. En belirgin özelikleri yüzde yogun olmak üzere vücudun değişik yerlerinde kızarıklık ve döküntüdür. Altıncı hastalık ise, solunum yolu salgıları ile bulaşmakta olup, özellikle 3 ay ile 4 yaş arasındaki çocuklarda sık görülür. Huzursuzluk, iştahsızlık, yüksek ateş başlangıç bulgularıdır. Hastanın vücudunda pembemsi bir döküntü oluşur. Hastalık 3 ila 6 gün arasında sürebilir.
  • Kızıl: Özellikle okul çağındaki çocuklarda yaygındır. 3 yaşın altında ve erişkinlerde daha çok görülür. Doğrudan temasla bulaşan bu hastalıkta kulukça süresi ortalama 5 gündür. Ateş, boğaz ağrısı, işahsızlık ve kusma sık görülür. 1-2 gün içinde yüzde belirgin olarak parlak kırmızı döküntüler görülür. Enfekte kişilerin izolasyonunun sağlanması ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.
  • Soğuk algınlığı: Çeşitli virüsler tarafından oluşan ve üst solunum yolu enfeksiyonu bulgu ve belirtileri ile seyreden bir hastalık tablosudur. 200'e yakın virüs çeşidi tarafından oluşabilir. Dünyadaki en yaygın hastalıklardan birisi olan soğuk algınlığı, özellikle okulların açılması ile eş zamanlı olarak başlayıp, daha çok sonbahar ve ilkbahar aylarında görülür. Bu hastalıkta virüsler yakın temas ile rahatlıkla bulaşabilmektedir.
  • Grip: Soğuk algınlığı gibi bir virüs hastalığıdır. Öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşan bu hastalıklta ilk hafta bulaşma riski çok yüksektir. Gribe yakalandıktan 2-3 gün sonra eklem, baş ve boğaz ağrısı, ititreme, öksürük, nezle, mide bulantısı gibi belirtiler sık görülür.
  • İshal: Çocuklarda ishal nedenlerinin başında viral enfeksiyonlar gelir. Kusma ve ishal birkaç gün sürebileceği gibi haftalarca da devam edebilir. Bu hastalıkta yorgunluk, halsizlik, gözyaşı yokluğu, ağız kuruluğu, çökük gözler ve su kaybı gibi belirtiler sık görülür. Daha çok 5 yaş altında ki çocuklarda görülür.

  • Evrensel'i Takip Et