13 Nisan 2006 22:00

Sosyal Güvenlik'te tam gaz

AKP Hükümeti, IMF'ye verdiği söz doğrultusunda "Sosyal Güvenlik" tasarılarını geçirebilmek için elinden geleni ardına koymuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında yaşanan sert tartışmalar ve protestoların ardından, hükümetin dayatmasıyla tasarılar "temel yasa" olarak görüşülmeye başlandı. Kurum yasası ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası tasarısı ile birlikte beş tasarıyı temel yasa olarak getiren AKP'yi eleştiren CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, bu durumda bir maddeye 24 saniye düştüğünü, o sürede maddenin okunmasının bile mümkün olmadığını söyledi. Muhalefetin engellendiğini, seslerinin kısıldığını belirten Kılıçdaroğlu'nun ardından CHP'liler salonu topluca terk ederek, görüşmelere katılmadılar. AKP'li Zekai Özcan, tek çatı tasarısında CHP'lilerin "başkanın görev süresi belirsiz, bakanın iki dudağı arasında" eleştirilerine değinerek, bunun özerkliği engellemediğini iddia etti. Özcan, "Yarın kurumun uygulamaları ile hükümet programı ters düşerse ne olacak" diyerek, görev süresinin belli olmamasını savundu. AKP'li Ünal Kacır da düzenlemenin "devrim" olduğunu ileri sürdü.

'Şu borç olmasa' Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ise sosyal güvenliğe bütçeden fazla para ayrılmamasını kamu borçlarına bağladı. 2005 yılında sosyal güvenliğe 58.5 katrilyon lira harcandığını, bunun da GSMH'nin yüzde 12.1'ine karşılık geldiğini belirten Başesgioğlu, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 30'larda olduğunu itiraf etti. "Sıkıntımız, borç stoku yüksek bir ülke olmamız ve borçlanmanın ekonomi üzerinde olumsuz etki yaratmasıdır. Yoksa, bizim de harcamalarını artırmamız gerekir" diyen Başesgioglu, mevcut sistemde 1.8 çalışanın bir emekliyi finanse ettiğini, dünya ortalamasının ise dörde bir olduğuna söyledi. Tasarının 2002 yılından beri tartışmada olduğunu, Emek Platformu'nun önerilerinin yüzde 70'ine yakınını tasarıya yansıttıklarını ileri süren Başesgioğlu, "Mükemmel olduğu anlayışında değiliz. Zamanla düzeltilecek yönleri olabilir" savunmasını yaptı. Murat Başesgioğlu temel yasa olarak kabul edilmemesi halinde iki tasarının görüşmesinin 5 ay süreceğini iddia etti. Tek çatı tasarısının bütünü üzerindeki oylama ile maddeleri üzerindeki görüşmeler dün devam etti.


Uslu hükümeti savundu Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili olarak hükümeti savundu. Sosyal Güvenlik Reformu kapsamındaki bazı yasa tasarılarına yönelik itirazlarının 9 maddeyi kapsadığını ileri süren Uslu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ise görüşlerini dikkate alarak uzlaşıcı yaklaşım sergilediğini iddia etti. İşçinin kabul etmediği yasaları çıkarmanın ve emekliliği zorlaştırmanın Türkiye'ye yarar sağlamayacağını söyleyen Uslu, "Sıkıntıları görüş birliğiyle çözmekte yarar var. Çok ciddi sorunları bulunan mevcut sosyal güvenlik sistemi devlete ve topluma yük olmaktadır. Yapılması gereken sadece sosyal güvenlik yasası çıkartmak değil, aynı zamanda neredeyse çalışanların yarısına ulaşmış kayıt dışı istihdamı önlemektir. Bunların sigorta sistemi içine dahil edilmesiyle sorun tamamen çözülmüş olur" dedi.


'Bu yasayı yırtıp atacağız' KESK Ankara Şubeler Platformu ve DİSK Ankara Temsilciliği ile Kamu Sen üyeleri Meclis önünde yaptıkları eylemlerle sosyal güvenlik tasarılarını protesto ettiler. KESK ve DİSK üyeleri dün öğle saatlerinde Emekli Sandığı önünde toplandılar. Polis tarafından yürümeleri engellenen emekçiler, alkış ve sloganlarla barikatı protesto ettiler. Bir süre sonra sloganlarla Meclis'e kadar sloganlarla yürüyen emekçiler, parlamentonun halkın sesini dinlemesini, istediler. Meclis önünde açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Cemal Yıldırım, emekçileri iş güvencesinden ve sosyal güvenlikten yoksun bırakacak düzenlemelere "evet" diyecek milletvekillerini uyararak, gittikleri her toplantıda, her yerde, her mahallede karşılarında olacaklarını söyledi. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün de milletvekillerini, halkın iradesine sahip çıkmaya çağırdı.

'Hesabı soracağız' Kamu Sen üyeleri de Meclis Dikmen Kapısı'nda eylem yaptılar. Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, tasarı ile çalışanlara "Biran önce öl" dendiğini de ifade etti. Tasarının yasalaşması halinde köy köy, ev ev dolaşıp anlatacaklarını kaydeden Akyıldız, "Bu milleti bir kez daha kandıramayacaksınız" diye seslendi.


Halkın iradesi yok sayılıyor Samsun'da bir araya gelen KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri, AKP Hükümeti'nin halka rağmen GSS'yi yasalaştırmaya çalıştığını ifade etti. Çiftlik Caddesi Süleymani'ye geçidinde yapılan eylemde konuşan SES Şube Başkanı Süleyman Bal, hükümeti halkın iradesine saygı göstermeye, halkı da verdikleri oylara sahip çıkmaya çağırdı. Eyleme, Emek Partisi Samsun İl Örgütü'de destek verdi.

Mersin'de faks eylemi Mersin'de KESK, DİSK ve TTB GSS'ye karşı faks eylemi yaptı. Merkez Postanesi önünde yapılan eyleme grevdeki SCT Filtre işçileri de destek verdi. SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, AKP'yi yasaları geri çekmeye çağırdı. Eylemde "Saldırı yasalarına hayır", "AKP sağlığa zararlıdır", "SCT işçisi yalnız değildir" sloganları atıldı.

Fransa gibi olunmalı Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, yaptığı yazılı açıklama ile GSS'ye karşı Fransa'da olduğu gibi eylemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Başoğlu, "Göstermelik eylemleri yapanlar görevlerini yerine getirdiklerini sanıyorlar. Bu gibi eylemler sonuç almaktan çok eylem hakkının yıpratılmasıdır" dedi.

Evrensel'i Takip Et