13 Nisan 2006 22:00

Kriz sadece işçilere var

Otomotiv sektörünün kârına kâr katmaya, tekstil sektörünün yüksek oranlarda kazanmaya devam ettiği, tekstil ve otomotiv sanayisinin merkezi Bursa'da işsizlik ve hak gaspları çığ gibi büyüyor. AKP'nin iş başına geldiği 2002 yılından bu yana Bursa'da 120 bin 310 kişi işini kaybetti. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, 2003 yılında 13 bin 421 kişi işini kaybetti, 2004 yılında bu rakam 25 bin 74'e, 2005'te ise 29 bin 170'e çıktı. Öyle ki Bursa'da işsizlikle yüz yüze kalmayan neredeyse yok gibi. Bu durum çalışanların sağlığını da olumsuz etkiliyor. İşçiler huzurlarının kalmadığını ve sinir, stres içinde çalıştıklarını anlatıyorlar. Son günlerde tekstil sektöründe kriz bahanesiyle işten çıkarmaların ve ücretsiz izinlerin çoğalması ise bu durumu katlıyor. İşçiler söylendiği gibi bir krizin olmadığını, patronların kriz üzerinden şantaj yaptığını dile getiriyorlar.

Açlığa tırmanış AKP Hükümeti'nin iktidara geldiği günden bu yana istihdam daralması yaşandığını dile getiren Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, Bursa'da bir günde ortalama 110 kişinin işten çıkartıldığını belirterek "Bu sayıyı ortalama 4 ile çarpmak gerekir. Bir günde yüzlerce insan açlığa terk ediliyor" diye konuştu. Açlığa doğru büyük bir tırmanışın olduğunu dile getiren Kanca, hal böyle olunca polisiye olayların artmasını ve ahlak çöküntüsünü kınamamak gerektiğini ifade etti. 2006 yılının 2005'ten daha iyi olmayacağının göründüğünü belirten Kanca, "Bugünkü hükümetin göreve geldiği dönemin sendikalı işyerlerinin envanterini çıkartırsanız büyük bir kayıp var. Hükümet iki şeyi gündemine almıyor. Birincisi kayıt dışıyla mücadele, ikincisi ise işsizliği önlemek" diye konuştu.

Zarar etmiyorlar Tekstil sektöründe patronların iddia ettiği gibi zarar edilmediğine dikkat çeken DİSK/Tekstil Bursa Şube Başkanı Muammer Özer, sadece kârın bir kısımının eksildiğini belirtti. Patronların yaratılan kriz ortamından yararlanmak istediklerini ifade eden Özer, sözleşmelerle alınan yüzde 6'lık zammın geri alınmak, fazla mesai ücretlerinin ise düşürülmek istendiğini kaydetti. "Eğer bir işveren kriz var diyerek işçinin yüzde 6 zammına göz dikiyorsa o fabrikayı kapatsın gitsin. Böyle bir şey olmaz. Yani işçiye öl diyorlar, yaşama diyorlar. Her zaman fatura işçilere kesiliyor" diyen Özer, hükümetin işçiden yana düzenleme yapmasını istedi. Neyin krizi? Nergis Holding bünyesinde bulunan ve 3 bin 500 işçiyi bir aylık ücretsiz izine çıkarmasıyla gündeme gelen Sifaş ve Polyen fabrikalarından görüştüğümüz işçiler ise bu uygulamayı hazmedemediklerini söylediler. Ev kiraları ve temel ihtiyaç maddelerinin çok pahalı olduğu bir dönemde yaşadıkları bu durumun, kendilerini bunalıma sür

Evrensel'i Takip Et