24 Mart 2006 23:00

1000 köye 1000 tarımcı fiyaskosu

''1000 Köye 1000 Tarımcı Projesi'' kapsamında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''sayının 2-3 bine çıkarılması'' talimatı vermesine karşın, aktif tarım gönüllülerin sayısı 1000'in bile altına düştü. Tarımı kalkındıracağı iddiasıyla hayata geçirilen porje, ödemelerin yapılmaması, birçok mühendisin gereksiz işlerle uğraşması gibi nedenle işlevsiz kaldı. Gelişmeler, "Proje'nin Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmediği, uygulamada yapılan yanlışlıkların sorunlarını büyüttüğü" eleştirilerini getiren mühendisleri haklı çıkardı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, tarımsal üretimi ve verimi artırmak iddiasıyla, "köye, köylüye ve çiftçiye hizmet, köyde olmalıdır'' sloganıyla 2004 yılında hayata geçirdiği proje iddiaların uzağında kaldı. Proje kapsamında halen 998 aktif gönüllü danışman çalışıyor. Oysa 2004 yılında bu sayı 1023'e yükselmişti. Projeye, Ziraat Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Yüksek Komiserler Kurulu dışında "gönüllü'' katkı sağlayan kuruluş çıkmadığı için, "gönüllü tarım danışmanı" sayısı da artmıyor.

Yararsız işler Proje'de görev alan ziraat mühendislerinin özverili çalışmaları ile kimi yörelerde başarılı sonuçların ortaya çıktığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, mevcut sorunların çözümüne yönelik anlamlı bir çalışma üretilmediğine dikkat çekiyor. Projede görev alan ziraat mühendislerinin bürokrasi ile uraştığını belirten Günaydın sorunları şöyle sıralıyor:
  • Projede görev alan ziraat mühendisleri, oluşturulan bürokrasi nedeniyle, zamanlarının önemli bir bölümünü "yararsız işler" yaparak geçirmek zorunda bırakılmaktadırlar.
  • Bu bağlamda, "şarta bağlı sözleşmeli" olarak çalışan ziraat mühendisleri, Bağkur primlerini ve gelir vergilerini ödemek için muhasebeci tutmak durumunda bırakılmakta; zaten düşük olan ve zamanında ödenmeyen maaşlarından, vergi ve prim dışında bir de "muhasebeci ücreti" ödemek zorunda kalmaktadırlar.
  • Projeye göre, projenin ikinci yılında yüzde 5, üçüncü yılında yüzde 10 oranında "köy katkı payı" ödenmesi gerekmektedir. Ancak geçim sıkıntısı içinde olan köyler, böyle bir ödeme için istekli davranmamaktadır. Bakanlığın, "köy katkı payı" nın ödenmesini zorunlu tutması nedeniyle, çoğu danışman katkı payını da kendi ücretinden ödemeye başlamıştır.
  • Bütün yıl köyde ikamet eden danışmanlara yılık izin dahi verilmemekte, kimi illerde, zorunlu nedenlerle köyden ayrı kalan danışmanların ücretinden kesinti yapılmaktadır. Günaydın, bu yapı altında, günü kurtarmaya yönelik "politkalarla" çöküş içinde olan tarım sektöründe, danışmanların çalışmalarının anlamlı bir katkı niteliğine dönüşemediğine dikkat çekiyor.

    Şatafatlı başlamıştı Özel sektör ve vatandaşların desteğini sağlamak için Başbakan Erdoğan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Kulübü eski Başkanı Serdar Bilgili, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Bülent Eczacıbaşı, Ferdi Tayfur, Tanju Çolak, İsmail Türüt gibi alanında ünlü pek çok kişinin katılımı ile tanıtılan projeye, il özel idareleri ve köylere hizmet götürme birlikleri dışında destek sağlayan kurum ve kuruluşların sayısı, istenen düzeye ulaşamadı. Halen 486 gönüllü danışmanın finansmanını, il özel idareleri, köylere hizmet götürme birlikleri ve özel sektörce karşılanıyor. Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi kapsamında 705 ilçede, 647 köy ve 351 beldede 803 ziraat mühendisi, 194 veteriner hekim ve 1 gıda mühendisi hizmet veriyor. Tarım gönüllüleri projesi sayesinde halen yasal hazırlıkları sürmekte olan "özel tarım danışmanlığı'' sisteminin de önünün açılması öngörülüyordu.


    Tütün üreticileri Kırkağaç'ta hükümeti protesto etti Tütün ürecileri, Kırkağaç Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirdikleri miting ile hükümeti protesto etti. Tek Gıda-İş Sendikası, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir ve Manisa Şubesi, Tütün Üreticileri Sendikası, Kırkağaç Ziraat Odası ile Tütün Tarım Satış Kooperatifleri'nin düzenledikleri ve önceki gün gerçekleşen tütün mitingine yüzlerce kişi katıldı. Tütün Eksperleri Derneği ve Maden-İş Soma Şubesi'nin de destek verdiği mitingde, Tütün Tarım Satış Kooperatifi Kırkağaç Şube Başkanı, Tütün Sen Genel Başkanı, Ziraat Odası İzmir Şube Başkanı ve Tütün Eksperleri Derneği Genel Başkanı birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda "hükümetlerin IMF ve DB güdümlü politikaları sonucu çıkardıkları yasalarla tarımsal yapımızı değiştirdikleri, 6 milyon tütün üreticisini işsizliğe ve açlığa mahkum ettikleri" belirtildi. Çıkarılan tütün yasasından sonra üreticilerin uluslararası dev şirketlerin insafına terk edildiğinin altı çizen konuşmacılar, "Artık bu duruma dur demek için seslerimizi daha fazla yükseltmeliyiz" dediler. Ayrıca konuşmalarda, eşit şartlarda rekabet ortamının sağlanmas, yabancı sigaradan daha fazla, yerli sigaradan daha az vergi alınması gerektiği belirtildi. Sık sık "Tekel vatandır vatan satılamaz" sloganlarının atıldığı mitinde, üretici köylüler "Tekel'i satanlarla bizim işimiz olmaz. Oy istemeye geldiklerinde onları yanımızdan kovacağız" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

  • Evrensel'i Takip Et