17 Mart 2006 23:00
Patronun AB düşü
işçinin kabusu olacak
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, örgütünün Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik konusunda hazırladığı raporu açıklarken, "işverenlerin AB düşünü" de ortaya koydu. Fransa'daki sosyal patlamaya dikkat çeken Kutadgobilik, "sosyal ve sendikal hakların AB üyesi ülkelerin başını ağrıttığını, Türkiye'deki mevzuatların ise "işverenlerin başını ağırtmayacak" şekilde düzenlenmesi için AB'den ve hükümetten yardım istedi.
TİSK tarafından hazırlanan, sosyal politika ve istihdam başlıklı "AB Müktesebatı ve Tükiye" konulu rapor dün Ankara'da açıklandı. Raporu açıklayan TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, AB'ye üyeliğin "milli bir dava" olduğunu ileri sürerek, üyelik konusunda tüm kesimlerin ortaklaşması gerektiğini savundu. Kutadgobilik, Fransa'daki 26 yaş altındaki gençlerin sanayide istihdam edilmesindeki 3 aylık deneme süresinin 2 yıla çıkartılmasını eleştirerek, AB üyesi ülkelerde var olan "kaideler" nedeniyle ilerleme kaydetmediğini ve sorunlar yaşadığını savundu. AB üyesi üleklerde çalışma hayatında uyuşmazlığın taraflara bırakılmasını da eleştiren Kutadgobilik, AB'ye üyelik konusunda rekabet gücü ve istihdam konusunun dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.
TİSK'in AB Mevzuatını İnceleme Komisyonu Başkanı Erol Kirepsi ise AB'nin "Sosyal modelinin gerçek mi? Mit mi?" sorusunu incelediklerini aktararak, Avrupa'nın sosyal modelini henüz oluşturmadığını ileri sürdü. AB'ye üye ülkelerdeki sosyal güvenlik, bireysel ve toplu iş hukuku, sendikal haklar, sağlık politikalarının üye ülkelerin ulusal uygulamalarına bırakıldığına dikkat çeken Kirepsi, Avrupa'daki sosyal alanlardaki düzenlemelerin Avrupa Sanayi ve İşveren Konfederasyonları Birliği ile Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu diyaloğu neticesinde uzlaşmaya bırakılmasını eleştirdi.
Kirepsi, sosyal alanda AB'nin belirleyici olmak yerine çözümleri işçi-işveren diyaloğuna bırakmasının bir problem olduğunu savunarak, hazırladıkları rapor ile AB mevzuatı ile Türk mevzuatının karşılaştırdıklarını aktardı. Türkiye'nin Cumhuriyet'in kuruluşundan beri mevzuatlara sahip olduğunu söyleyen Kirepsi, AB'nin bu konuda ikna edilmesi gerektiğini vurguladı.
Raporun tanıtımının ardından soruları yanıtlayan TİSK üyeleri, "Biz tam olarak TİSK'in AB'den beklentisini anlayamadık. Teknik bir araştırma yapmışsınız ancak örneğin sosyal konular, sendikal haklar nasıl olmalı" sorusuna yanıt vermekten kaçınarak, "Biz tüm sivil kuruluşların bir araya gelerek AB'ye hazırlanmasını istiyoruz" dediler.
Evrensel'i Takip Et