9 Mart 2006 23:00
İktisat öğrencileri
özelleştirmeleri sorguladı
Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi başladı. Genç iktisatçılar üç gün boyunca özelleştirmlerden, ekonomideki yeniden yapılanmaya birçok konuyu masaya yatıracak.
İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) düzenlenen kongre açılış konuşmalarıyla başladı. İÜ Sosyal Bilimler Kulubü Başkanı Kamuran Aksüt, bu sene dördüncüsü yapılan kongrenin öncesinde yürütülen çalışmaları hatırlatarak kongrenin başarılı geçmesi için öneriler sundu. Geçtiğimiz yıllarda yapılan kongrelerden anektotlar aktaran Aksüt, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen kulüplere teşekkür etti.
İÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaya Ardıç, kongrenin ismindeki bağımsız vurgusuna dikkat çekerek, sponsorlu yapılan etkinliklerin sponsorlara alternatif fikirler üretemeyeceğini belirtti. Sponsorlardan alınan kaynaklarla yapılan etkinliklerin neoklasik iktisat teorilerine hizmet ettiğini ifade eden Ardıç, Fransa'da ortaya çıkan postotistik iktisat hareketi ve ardından dünyada ve Türkiye'de yapılan tartışmalarla kongrenin öncelinin oluşturulduğunu söyledi. Postotistik iktisat hareketinin hakim iktisat anlayışına yönelttiği eleştirilerin önemine değinen Ardıç, ancak iktisat biliminin bu tip etkinliklerle egemen iktisat anlayışını değiştirebileceğini dile getirdi.
Kongrenin birinci oturumu "Türkiye'de özelleştirme süreci" başlığıyla gerçekleşirken sunumların başlıkları şöyleydi; "SEKA ve özelleştirme gerçeği", "Telekominikasyon sektörünün yeniden yapılandırılma süreci ve Türk Telekom'un özelleştirilmesi", "Gelişmiş ülkelerdeki özelleştirme" ve "Bir özelleştirme hikayesi: TÜPRAŞ".
Öğrenciler yaptıkları sunumlarda Türkiye'de son dönemde özelleştirme gündeminde olan kuruluşların önemini vurgulayarak özelleştirmelerin ekonomide yol açacağı problemleri hatırlattılar. Özelleştirilen kurumların stratejik öneme sahip olan kuruluşlar olduğuna işaret eden sunumlar, özelleştirmenin işsizliğe, iş güvencesizliğine ve ücretlerin düşüklüğüne sebep olduğunu belirtti.
Evrensel'i Takip Et