28 Şubat 2006 23:00

Fasoncular eyleme geçti

Tekstil sektöründeki kriz fasoncuları da vurdu. Değerli YTL ve düşük döviz kuru fason üreticileri de bunalıma soktu. Fason imalatçılar bunalımdan çıkış için bugün eyleme çıkıyor. 400 imalatçı bugün Sirkeci Postanesi önünde bir araya gelecek. Eyleme katılan fasoncular Erdoğan'a sıkıntılarını ve taleplerini dile getiren mektubu gönderecekler. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon Fasoncuları Derneği Başkanı Yılmaz Kocaoğlu, bugün başlayan eylemin sorunları çözülene kadar süreceğini söyledi. İlk olarak bugün 400 imalatçı ile Sirkeci Postanesi'nden Başbakan Erdoğan'a sorunlarını ve taleplerini ileten mektubu göndereceklerini belirten Kocaoğlu, daha sonra 4 ay bekleyeceklerini, bu süre içinde olumlu bir adım atılmazsa, çalışanlarla birlikte büyük eylemler yapacaklarını söyledi. Haklarını aramak için meydanlara ineceklerini, fasoncuların neler yapacağını herkesin göreceğini kaydeden Kocaoğlu, 14 ay içinde 19 bin atölyenin kapandığını, 1 milyon işçinin işten atıldığını ama kimsenin sesini çıkartmadığını ifade etti. Fasoncuların bugün Başbakan'a gönderecekleri mektupta, Türkiye genelinde 180 bin küçük ve orta boy işletmede faaliyet gösteren fason üreticilerinin çok ciddi olarak zor durumda olduğu ifade ediliyor.

Sektörün silinmesine müsade etmeyiz "Bu sektörün içinde bulunduğu zor koşulları çeşitli vesilelerle zatıalinize arz ettik. Ancak herhangi bir olumlu gelişme olmamış, tekstil ve fason sektörünün içinde bulunduğu durum içinden çıkılamaz bir duruma gelmiştir" denilen mektupta Başbakan'ın, tekstil ve konfeksiyon sektörünün, toplam ihracatın yüzde 28'ini, toplam istihdamın yüzde 30'unu, toplam sanayi üretiminin yüzde 21'ini, GSMH'ye yüzde 12 katkısı olan bir sektörün erimesine, yok olmasına izin verilmemesi istendi. Çalışanlarının eğitim durumunun ilkokul ile ortaokul arasında olduğunu, atölyelerin kapanması durumunda bu işçilerin istihdam edilebileceği başka bir sektörün olmadığının belirtildiği mektupta, mevcutlarının korunması gerektiği kaydedildi. Sektöre bu zamana kadar 250 milyar dolar yatırıldığı söylenen mektupta şu ifadelere yer verildi:
  • Sektöre yapılan yatırım neredeyse ülkenin dış borçlarına bedeldir. Sektör aynı zamanda 20'ye yakın bir sektörü de sırtında taşımaktadır. Bu sektörün tek kalemde silinmesine müsade etmeyiz.
  • Kotaların kaldırılması ile Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü Uzakdoğu'daki ülkelerle rekabet edemez duruma geldi. Sektördeki daralma fasoncuları kalbinden vurdu. Hükümetin aldığı istihdam teşvik politikaları çözüm olmadı.
  • Teşvik politikalarının Anadolu üzerinden kurgulanması, sorunların tartışılmaz ve kalıcı çözüm üretilmesinin önünü tıkadı. İstanbul'da, Bursa'da, Denizli'de, İzmir'de faaliyet gösteren atölyeler Anadolu'ya gidemez. Bunun maliyeti var ve bu maliyeti karşılayacak maddi güç yok. Hatta borç içindeydiler.
  • Teşvik illerinde fabrika, atölye kapanmaları daha yoğun yaşanmakta. Çünkü sorunun özüne inilmemiş, irdelenmemiştir. Teşvik yasası çıkartılırken tekstil sektörü temsilcilerinin görüşleri alınmamıştır. 2003 yılı Ekim ayından 31 Aralık 2005'e kadar 19 bine yakın atölye kapanmıştır. Bu duruma dur deyiniz, daha fazla tahribata müsede etmeyiniz.

    Son uyarı
  • Sayın Başbakan; bu mektup tekstil ve konfeksiyon fason sektörünün son uyarı mektubudur. Atölye kapanmaları her gün devam ediyor. İşsizler ordusuna her gün yenileri ekleniyor, işsiz kalanlar sokaklarda değişik şekillerde ve değişik durumlarda toplumun karşısına çıkıyor. Tekstil ve konfeksiyon atölyeleri sosyal barışın dinamosudur. Yarın çok geç olmadan gerekli önlemlerin alınması için, sizleri son defa uyarıyoruz.


    FASONCULARIN TALEPLERİ
  • 3/2 KDV tevkifatı kaldırılsın. Mal ve hizmet alışlarının tamamı yüzde 18 KDV'ye tabi iken fason imalatımızdan tahsil ettiğimiz KDV yüzde 6'dır. Fasoncuların ihracatçıları finanse ettikleri ya da devletin onlara ödemesi gereken KDV iadesini fasoncular ödüyor.
  • Sektörel muafiyet gerekli. 5084 sayılı Teşvik Yasası yüzde 20 istihdam şartı kaldırılarak tekstil ve konfeksiyon sektörüne uygulanmalı, bu sektör hassas sektör ilan edilmeli ve büyük şehirlerde iş kurmuş, yatırım yapmış müteşebbislerimizin cezalandırılmasına son verilerek yasa tüm Türkiye'ye yayılmalıdır.
  • Asgari ücretten vergi alınmasın.

  • Evrensel'i Takip Et