11 Şubat 2006 23:00

Halkın enflasyonu yüzde 30

Ocak ayı enflasyon rakamları beklenenin üstünde gerçekleşti. Ancak bu gerçekleşme oranı bile halkın enflasyonunun çok altında kaldı. Halkın tüketim kalemlerinin başında gelen gıda, tüpgaz, doğalgaz, ev kirası ve ulaşım gibi giderler, hükümetin beklenenin üstünde çıkan enflasyonunu kat be kat aştı. Halkın enflasyonu geçen seneye göre yaklaşık yüzde 30 oranında arttı. 2006 yılına girildiğinde Türkiye yıllar sonra tek haneli enflasyonu gördü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı enflasyon verilerine göre 2006 yılı Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0.75 artarken yüzde 7.93'e çıkan yıllık enflasyon son 6 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE), aylık bazda yüzde 1.96 artarak yıllık enflasyonun yüzde 5.11'e tırmanmasına neden oldu. Yıllık ortalama enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8.07, ÜFE'de yüzde 5.45 olarak açıklandı. Ancak beklenin üzerinde çıkan toplam enflasyon oranları her ne kadar düşük görünse de temel gıda ürünleri gibi halkı doğrudan etkileyen önemli kalemlerde yüksek oranda artışlar, halkın geçim sorununu daha da ağırlaştırdı. TÜİK verilerine göre ocakta en fazla gıda fiyatları arttı. Sivri biber yüzde 60.65, patlıcan yüzde 35 arttı. Araç muayene fiyatları ise yüzde 9.18 ile fiyatı en fazla artan 3'üncü kalem oldu. Taze balık fiyatı yüzde 5.92 arttı. Bu ürünleri yüzde 4.70 ile çevre vergisi, yüzde 4.23 ile elma, yüzde 4.09 ile bisküvi izledi. Üretici fiyatlarında ise marulun yüzde 67 arttığı ocakta, kuş gribinin de etkisiyle balık fiyatları fırladı. Palamut yüzde 63, mezgit yüzde 48, hamsi de yüzde 30 ile maruldan sonra fiyatı en fazla artan 3 kalem oldu.

Sepetler boş kaldı Bazı gıda ürünlerinin fiyatında aylık olarak bu gelişmeler oluşurken, yine dar gelirlileri doğrudan etkileyen temel tüketim ürünlerinin yıllık fiyat artışı hiç iç açıcı değil. Bir önceki yıla göre sivri biberde yüzde 25.42 oranında artış yaşanırken, patlıcanda yüzde 29.54, zeytinyağında yüzde 25.13, makarnada yüzde 9.08, fındıkta yüzde 28.50, dana etinde yüzde 14.27, doktor muayene ücretinde yüzde 10.29, tüp dolum ücretinde yüzde 28.03 gibi artışlar meydana geldi. 2006 yılı Ocak ayı TÜFE endeksine göre 442 maddeden 248 maddenin ortalama fiyatlarında artış gerçekleşti. Sokaktaki vatandaşın maruz kaldığı gerçek enflasyon ise resmi enflasyon rakamlarından daha yüksek. Örneğin geçen yıla göre normal bir ailenin kira, doğalgaz ve yol masrafı resmi enflasyon yüzde 7.7 iken yüzde 20 arttı.

Tüpgaz yüzde 50 zamlandı Ocak başında 22 YTL olan 12 kiloluk bir ev tüpü bu yıl ocak sonu itibariyle 30-33 YTL'ye ulaştı. Yani yüzde 50'ye varan rekor bir artış söz konusu. Bu sırada akaryakıta bağlı bir diğer ürün olan benzinde de fiyat artışı yaklaşık yüzde 20'yi buldu. 2005 yılı içinde doğalgaz fiyatında da yüzde 19-20'lik bir artış oldu. Ocak 2005'te ayda 250 metreküp doğalgaz için 103 YTL ödeyen vatandaş, bu sene 20 YTL daha fazladan ödeyerek, ısınmak için 123 YTL'yi gözden çıkardı. Ev kiralarındaki artış ise geçen yıla göre yüzde 20 olarak gerçekleşti. 2006'nın ilk ayında üreticilerin fiyat endeksini artıran en önemli unsur ise enerji fiyatlarındaki artış oldu. Üretici fiyatlarının artmasında TETAŞ'ın TEDAŞ'a uyguladığı ve 1 Eylül 2005'te indirilen toptan elektrik satış fiyatlarının 1 Ocak 2006'dan itibaren eski düzeyine çekilmesi etkili oldu. Yüzde 24.5'lik indirimin geri alınması elektrik fiyatlarına yüzde 28.57 olarak yansıdı.




ALIM GÜCÜ YOK! Şişli Daimi Açık Halk Pazarı'nda görüştüğümüz esnaf, satışların durgun olmasından yakındı. Satışların mevsim normallerinin altında seyrettiğini söyleyen esnaf, devletin açıkladığı enflasyon oranlarının pazarın gerçeğini yansıtmadığını belirtti.

'Hamsi fırladı!' Balıkçı Şevki Şıvgın, kuş gribi nedeniyle tavuk satışlarındaki düşüşe rağmen balık satışlarının durgun olduğunu belirtti. Şıvgın, balık satışlarındaki yetersizliği yeterince balık bulunmamasına bağladı. Hamsinin geçen yıl 3-3.5 YTL'den, 10 YTL'ye çıktığını vurgulayan Şıvgın, "Vatandaş en çok hamsi tüketiyor. Hamsi de bu yıl yeterince yok ve fiyat yüksek. Şu anda en çok alınan balık palamut. Satışlar genel olarak çok düşük" dedi. Gramla et! Beyaz etteki düşüşün kırmızı ete talebi artırmadığını belirten Kasap Adem Köse, ocak ayı itibariyle kırmızı etin fiyatlarında 1.5-2 YTL gibi bir yükseliş yaşandığını söyledi. Dönerlik dana etinin 15 YTL, kıymanın 13 YTL ve bonfilenin 20 YTL olduğunu kaydeden Köse, "Satışların tadı yok. Dar gelirli nasıl et alacak ki? İnsanlar gramla et alabiliyorlar. Önceden 1 kilo alan yarıma, yarım alan 250 grama düştü" diye konuştu.

İşsizlik esnafı da vurdu Satışların çok durgun olduğunu vurgulayan manav Selami Yılmaz ise işsizliğin esnafı da vurduğunu söyledi. "Satışlar çok durgun. İşsizlik almış başını gidiyor. Milletin alım gücü yok ki satış yapalım" diye konuşan Yılmaz, ocak ayında fasulye fiyatlarının 4 milyondan 7 milyona fırladığına dikkat çekti.

Evrensel'i Takip Et