04 Kasım 2011 08:16

Depreme karşı acemi saldırıda usta

SES İstanbul Şubeleri, dün Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yürürlüğe giren Kamu Hastaneler Birliğine (KHB) tepki gösterdi. SES Aksaray Şubesi’nde bugün basın toplantısı düzenleyen şubeler adına konuşan Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, Van depreminde hizmet ve koordinasyon konusunda yetersiz kalan hükümetin,

Depreme karşı acemi saldırıda usta
Paylaş

Adıgüzel, “Marmara depremi sırasında mezarda emekliği getiren Sosyal Güvenlik Yasasını çıkaran zihniyet, bugün de ülkenin deprem, çatışma ve savaş sarmalında olduğu bir dönemde, Türkiye’de yaşayan herkesi ilgilendiren sağlık hizmetinin sunumu ve sağlık hizmetini verecek personel ile ilgili köklü değişiklikler yaptı” diye konuştu. Sağlık hizmeti gibi temel bir hizmetin sunumuna ilişkin güçlü bir yapılandırmanın ancak birçok yasada değişiklik yapılarak hayata geçirilebileceğini söyleyen Adıgüzel “Oysa hükümet geçici KHK çıkarma yetkisini kullanarak TBMM’yi, sağlık meslek örgütlerini ve kitle örgütlerini devre dışı bırakmıştır” dedi.

‘KAMU HASTANELERİ ÖZELLEŞTİLECEK’

Adıgüzel’in ardından konuşan SES Anadolu Şube Sekreteri Hatice Yayla, KHK’nın en önemli yapılandırmalarından birinin Kamu Hastaneler Birliklerinin (KHB) kurulması olduğunu söyledi. Yayla, KHB’nin en geç bir yıl içerisinde bakan onayı ile oluşturulacağına dikkat çekti. Yayla, “KHB ile ilgili yasa tasarısı değişik bir şekilde bu KHK içerisinde düzenlenmektedir. Tamamen siyasi otoritenin emrindeki genel sekreterler aracılığıyla hastane birlikleri yönetilmek istenmektedir” şeklinde konuştu. KHB ile hastanelerin beş sınıfa ayrılacağını böylelikle hizmetin de sınıflandırılacağını belirten Yayla “Tüm bu yapılandırmalarla beraber devlet hastaneleri zaman içerisinde özelleştirilecek” dedi.

SES İzmir Şubesi, Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı KHK’yı sağlıkta depreme benzetti. SES İzmir Şubesinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Veli Atanur, KHK ile sağlık hizmetinin Sağlık Bakanlığından alınacağını ve Bakanlığın düzenleyici, denetleyici, planlayıcı bir makama dönüşeceğini belirtti. Hizmet sunumunun Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na devredilerek piyasanın ihtiyaçlarına göre şekillendirileceğini, hastaların kâr getiren müşteri gibi değerlendirileceğini aktaran Atanur, “Bakanlık üniversite hastanelerine de el koyuyor. Oluşturulacak serbest sağlık bölgeleri ile çok uluslu şirketlere ve onların yerli işbirlikçilerine, her türden denetime kapalı kanunsuz sağlık hizmeti verme yolu açılacaktır. Gönüllü sağlık kuruluşları marifeti ile cemaatin çok uluslu şirketlerle bölgesel ve uluslararası düzeyde sağlık zinciri hamlesi yapmasına da olanak sağlanacaktır” diye konuştu.

Atanur, AKP’nin toplum sağlığını kapitalizmin kâr hırsına feda ettiğinin altını çizdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Üstün Akmen 50.sanat yılını kutluyor

SONRAKİ HABER

Sağlık Sen: Teşkilat Yasası’nın taban desteği yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa