08 Şubat 2006 22:00

İş ve güvenli bir gelecek için

Fransa'da onbinlerce emekçi ve genç, hükümetin işten atmayı kolaylaştırma girişimlerine karşı sokaklara döküldü. Ülke genelinde gerçekleştirilen 150 gösteriye 400 bin civarında emekçi katıldı.

Paylaş
Başta başkent Paris olmak üzere Fransa'nın 150'ye yakın kentinde önceki gün sokağa çıkan yüzbinlerce emekçi ve genç, hükümetin yeni hak gasplarını protesto etti. İşten atmaları kolaylaştıran yasa tasarısının Meclis'te görüşüldüğü sırada gerçekleşen gösterilerin temel talebi, "CPE projesi geri çekilmeli" oldu. Paris, Marsilya, Lyon, Nantes, Toulouse başta olmak üzere onlarca merkezde yüzbinlerin katıldığı gösterilerin çağrısını gençlik örgütleri UNEF, UNL, işçi sendikaları CGT, CFDT, CFTC, FO, SUD ile kamu çalışanlarının sendikaları FSU ve UNSA yaptı. Paris Orly Havaalanı'ndaki yer hizmetleri çalışanları da greve çıkarak, iş güvenliği ve ücret artışı talep etti. Grev dolayısıyla Paris havaalanlarında toplam 140 sefer iptal edildi.

İştah kabartan plan İlk İş Sözleşmesi (CPE), adıyla hükümet tarafından bir ay önce ilan edilen plana göre, 20'nin üzerinde çalışanı olan işletmeler, yüklü teşvik primleri karşılığında 26 yaşından küçükleri işe alacaklar ve böylece en azından gençler arasında işsiz sayısı azalmış olacak. Patronlar üç sene boyunca sosyal kesintileri ödemekten muaf tutuldukları gibi, ilk iki senelik dönemde istedikleri anda ve herhangi bir gerekçe gösterme mecburiyetinde olmadan, gençleri kapı dışarı edebilecekler. Patronların böylesine avantajlı koşullardan yararlanmak isteyecekleri ve bir miktar genci işe alacakları açık. Çünkü hem üç sene kesintilerden muaf tutulmak, hem de ihtiyacının olmadığını düşündüğü anda işçiyi gerekçesiz kovma imkanı, her patronun rüyası.

Asıl hedef İş Yasası Ama tasarının içerdiği asıl tuzak, gençleri ucuz fiyata ve her an atılabilir bir şekilde çalıştırmasında değil. Açıklandığına göre, Dominique de Villepin başkanlığındaki hükümetin bu projesi, gençliğe yönelik olarak son yirmi yıl içerisinde hazırlanmış olan otuz beşinci proje. CPE projesinin asıl hedefi, elli senedir yürürlükte olan ve bugüne dek temelden değiştirilemeyen İş Yasası. İşçi hareketinin ve sendikaların güçlü olduğu bir dönemde kabul edilen İş Yasası, sermayenin ve onun hükümetlerin son yıllardaki en asıl hedefi haline geldi. CPE tasarısının gerçek amacı da işsizliği azaltmak değil, gençler de dahil olmak üzere genel olarak çalışanların sahip oldukları nispi iş güvencesini ortadan kaldırmak. Hükümet; İş Yasası'nda gedikler açarak yasayı etkisizleştirmek ve fırsat doğduğunda da değiştirmek istiyor.

12 yıl önce geri çekilmişti Önceki günkü yürüyüşe çağrı yapanlar sadece gençlik örgütleri, öğrenci sendikaları değil, başta Genel İş Konfederasyonu (CGT) olmak üzere, sendikalar ve öteki emekçi örgütleriydi. Sosyalist Parti ile Komünist Parti de parlamentoda tasarıya karşı sert muhalefet yürütmeye karar verdiler. Hükümetin isteği, tasarıyı ilk oturumda yasalaştırmaktı. Verilen onlarca değişiklik ve soru önergesi nedeniyle iş uzadı. Başbakan, eğer böyle devam ederse, kanun hükmünde kararname yoluna başvuracaklarını ilan etti. Gençlik ve işçiler, 12 sene önce Balladur hükümetinin gündeme getirip geri çekmek zorunda kaldığı CIP tasarısının yeni ve sinsi bir kopyası olan CPE tasarısına geçit vermeyeceklerini ilan etmiş bulunuyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Bush'tan Danimarka'ya destek

SONRAKİ HABER

Halka değil, işgale bütçe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa