7 Şubat 2006 23:00
Organ bağışı haritası
Türkiye'de organ bağışını engelleyen nedenlerin başında, vatandaşların organ bağışını "günah" olarak değerlendirmelerinin ve bu konuda yeterli bilgi sahibi olmamalarının geldiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı'nca yapılan "Türkiye Organ Bağışı Araştırması"na göre, 2002-2005 yıllarında Aydın, Bursa ve Antalya en çok bağış yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Araştırmaya göre, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şanlıurfa ve Batman'da ise hiç organ bağışı yapılmadı.
Hakkari Sağlık Müdürü İdris Etemoğlu, yaptığı açıklamada, kentte organ bağışı yapılmamasının vatandaşların bilinçlendirilmemesinden kaynaklandığını belirterek, "Vatandaşlar organ bağışını, günah olarak değerlendiriyor" dedi. Sağlık Müdürlüğü'ndeki personel yetersizliği nedeniyle bu anlayışın değişmesi için şimdiye kadar çalışma yapılamadığını ifade eden Etemoğlu, şöyle konuştu: "Bir yıldır Müftülük ile başlattığımız çalışmalar kapsamında, organ bağışının günah olmadığı konusunda vatandaşları bilinçlendiriyoruz. Bu anlayışın giderek değişeceğini, Hakkari'deki vatandaşların da organ bağışında bulunacağına inanıyorum."
Bingöl Sağlık Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu da organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek için çaba sarf ettiklerini, ancak vatandaşların konuya duyarsız kaldığını ifade etti. Bingöl Devlet Hastanesi başta olmak üzere sağlık kuruluşlarında organ bağışıyla ilgili bürolar oluşturduklarını, vatandaşların bilinçlendirilmesi için tanıtım toplantıları düzenlediklerini, kentin önemli noktalarına afişler astıklarını anlatan Hamzaoğlu, "Bu çalışmalara rağmen sadece 3 vatandaş organ bağışında bulunmak için Bingöl Devlet Hastanesi'nden form aldı, ancak başvuruda bulunmadı" dedi.
Bingöl Müftüsü Yalçın Topçu da organ bağışının günah olabileceği yönündeki endişeleri gidermek için toplantılar yaptıklarını, konuyla ilgili vaazlar verilmesini sağladıklarını söyledi.
Ağrı Sağlık Müdürü Ahmet Akkuş da organ bağışıyla ilgili vatandaşların bilinçlendirilmesine yönelik çalışma yürüttüklerini belirtti. Akkuş, okullarda ve köylerde gerçekleştirilen toplantılarda, organ bağışının ve hayat kurtarmanın önemini anlattıklarını ifade etti.
Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür ise bugüne kadar organ bağışı yapılmamış olmasını, vatandaşın yeterince bilgilendirilmemiş olmasına bağladı. Ömür, önümüzdeki aylarda geniş kapsamlı çalışmayla vatandaşları aydınlatmayı planladıklarını kaydetti.
'Günah' sanıyorlar Batman Sağlık Müdürü Hasan Demir, 2002-2005 yılları arasında Batman'dan 3 kişinin organ bağışında bulunduğunu Sağlık Bakanlığı'na ilettiklerini, ancak bu isimlerin Sağlık Bakanlığı'na ulaşmadığını öğrendiklerini söyledi. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nca yapılan tespitlerde organ bağışı yapılan iller arasında Batman'ın yer almadığını bildiren Demir, bağışta bulunanları tekrar bakanlığa bildireceklerini belirtti. Kentte organ bağışının yeterli düzeyde olmamasının, bazı vatandaşların "günah" olduğu gerekçesiyle organ bağışında bulunmamasından kaynaklandığını ifade eden Demir, şöyle konuştu: "Bağışın yaygınlaştırılması için Müftülükle çalışma yapacağız. Verilecek hutbelerde, organ bağışının günah olmadığı anlatılacak. Organ bağışı teklifini tüm sağlık çalışanlarına götüreceğiz. Ben de organlarımı bağışlayacağım." Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek için Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde başhekim yardımcısı koordinatörlüğünde ekip oluşturulduğunu, hastanelere konuyla ilgili afişler asıldığını, vatandaşlarla bire bir görüşülerek organ bağışının öneminin anlatıldığını söylediler. Çalışmalar sonucu geçen yıl 94 kişinin organ bağışı konusunda ikna edildiğini bildiren yetkililer, ancak bir yanlışlık nedeniyle verileri Sağlık Bakanlığı'na ulaştıramadıklarını, bu nedenle Sağlık Bakanlığı verilerinde kentte hiç organ bağışı yapılmamış gibi göründüğünü öne sürdüler. Bütün gayretlere karşın yalnızca 94 kişinin organ bağışı konusunda ikna edilmesinin yeterli bulmayan yetkililer, sorunun vatandaşların bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklandığını belirttiler. Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nin "www.sudh.org.tr" adresli sitesinde konuyla ilgili bilgiler yayımladığı, kentte organ bağışıyla ilgili çeşitli seminerler düzenlendiği kaydedildi.
Örnek iller Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı, Bursa'nın geçen yıl 1952 kişiyle organ bağışında ülke genelinde ilk sırada yer aldığını bildirdi. İl genelinde 1998-2004 yılları arasında organ bağışının 375 olduğunu belirten Yamalı, düzenledikleri "Organ Bağışı Kampanyası" sayesinde, bir yılda bu sayıyı 5'e katladıklarını ve Türkiye genelinde 6 bin 224 olan organ bağışının, yaklaşık üçte birinin Bursa'dan yapılmasını sağladıklarını söyledi. Medyanın organizasyon ve bilgilendirme açısından kampanyaya büyük destek verdiğini ifade eden Yamalı şunları kaydetti: "İnsanların duyarlılığı ve yardımseverliği de önemli faktör. O duyarlılığı, yardımseverliği harekete geçirmek açısından önemli olan bu hassas konuda halka doğru mesajları vermekti, biz de bunu yaptık. Bu konuda müftülüğümüzün açıklamaları da etkili oldu. Müftülük, organ bağışının caiz olduğu yönünde net açıklamalar yaptı." Kampanyanın düzenlendiği dönemde Bursa Valisi olan Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İl Müftüsü Ahmet Zeki Elturan'ın organlarını bağışlayarak, vatandaşlara öncülük ettiğini vurgulayan Yamalı, AKP Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu'nun da kampanyayı TBMM'ye taşıdığını anlattı. Geçen yıl 1952 kişinin organ bağışı yapmasını sağladıklarını ifade eden Yamalı, bağışta bulunanlar arasında lise ve üniversite mezunlarının ağırlıkta olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya nakilde Avrupa birincisi Antalya İl Sağlık Müdürü İbrahim Gök, kentte organ bağışı konusunda Avrupa standartlarının yakalandığını belirterek, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin geçen yıl Avrupa'da en çok böbrek nakli yapılan merkez unvanı aldığını söyledi. Antalya Bölge Koordinasyon Merkezi'nin uyumuna da dikkat çeken Gök, beyin ölümünün gerçekleştiği durumlarda uzman ekiplerin anında harekete geçtiğini anlattı. Gök, Antalya'daki yoğun bakım servislerinin kalitesinin ve 112 Acil Servisi'nin eğitimli personelinin de bunda etkili olduğunu kaydetti. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş da geçen yıl Türkiye'deki tüm böbrek nakillerinin yüzde 35-40'lık kısmının Antalya'da yapıldığını belirterek, "Türkiye'deki 25 organ nakli merkezinden hiçbirinde 100'ün üzerinde böbrek nakli yapılmadı" dedi. Antalya'da böbrek nakli konusunda yakalanan başarıda, kadavra sayısındaki artışın etkili olduğunu bildiren Demirbaş, Türkiye'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi'nde uygulanan doku uyumu aranmadan yapılan böbrek nakillerinin de organ bağışı oranının artmasını sağladığını söyledi. AB'de milyon nüfus başına organ bağışının 15-17 olduğunu bildiren Demirbaş, Antalya'da bu oranın geçen yıl 20'ye ulaştığını vurguladı. Prof. Dr. Demirbaş, Türkiye genelindeki organ bağışı oranının milyon nüfus başına bir olduğunu, Antalya'nın ulaştığı oranla Türkiye ortalamasını da yükselttiğini kaydetti.
Son üç yılın birincisi Aydın Organ Bağış Koordinatörü Dr. Mehmet Nuri Oğan, Aydın'ın 2002-2005 yılları arasında 2 bin 191 organ bağışıyla Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığını söyledi. Organ Nakil Koordinatörlüğü sisteminin 2004 yılında Aydın'da devreye girmesiyle aktif çalışmaların arttığını belirten Oğan, tüm sağlık çalışanlarına eğitim verildiğini, sivil toplum örgütlerini de sistemin içine dahil ettiklerini bildirdi. Organ bağışı çalışmalarının, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekiple sürdürüldüğünü belirten Oğan, "Organizasyonlar son derece hızlı şekilde devam ediyor. Sağlık kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine her ay eğitim ve panel veriyoruz" diye konuştu. Organ bağışındaki artışın kendilerini daha da hırslandırdığını ifade eden Oğan, "Daha çok çalışacağız. Bunların meyvelerini ilerde Ege ve Aydın halkı görecek. Böyle giderse Aydın Türkiye'nin organ merkezi olacak" dedi. Geçen yıl ilk sırada yer alamamalarını, Uludağ Üniversitesi'nin organ bağışı konusunda Bursa'da başarılı çalışmalar yapmasına bağlayan Oğan, "Biz de Aydın'da üniversiteyi sistemin içine sokmaya çalıştık ama bunu başaramadık" dedi. Oğan, Aydın halkının organ bağışı konusunda çok bilinçli olduğunu, bu nedenle hiçbir sorun yaşamadıklarını kaydetti.
'Günah' sanıyorlar Batman Sağlık Müdürü Hasan Demir, 2002-2005 yılları arasında Batman'dan 3 kişinin organ bağışında bulunduğunu Sağlık Bakanlığı'na ilettiklerini, ancak bu isimlerin Sağlık Bakanlığı'na ulaşmadığını öğrendiklerini söyledi. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nca yapılan tespitlerde organ bağışı yapılan iller arasında Batman'ın yer almadığını bildiren Demir, bağışta bulunanları tekrar bakanlığa bildireceklerini belirtti. Kentte organ bağışının yeterli düzeyde olmamasının, bazı vatandaşların "günah" olduğu gerekçesiyle organ bağışında bulunmamasından kaynaklandığını ifade eden Demir, şöyle konuştu: "Bağışın yaygınlaştırılması için Müftülükle çalışma yapacağız. Verilecek hutbelerde, organ bağışının günah olmadığı anlatılacak. Organ bağışı teklifini tüm sağlık çalışanlarına götüreceğiz. Ben de organlarımı bağışlayacağım." Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek için Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde başhekim yardımcısı koordinatörlüğünde ekip oluşturulduğunu, hastanelere konuyla ilgili afişler asıldığını, vatandaşlarla bire bir görüşülerek organ bağışının öneminin anlatıldığını söylediler. Çalışmalar sonucu geçen yıl 94 kişinin organ bağışı konusunda ikna edildiğini bildiren yetkililer, ancak bir yanlışlık nedeniyle verileri Sağlık Bakanlığı'na ulaştıramadıklarını, bu nedenle Sağlık Bakanlığı verilerinde kentte hiç organ bağışı yapılmamış gibi göründüğünü öne sürdüler. Bütün gayretlere karşın yalnızca 94 kişinin organ bağışı konusunda ikna edilmesinin yeterli bulmayan yetkililer, sorunun vatandaşların bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklandığını belirttiler. Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nin "www.sudh.org.tr" adresli sitesinde konuyla ilgili bilgiler yayımladığı, kentte organ bağışıyla ilgili çeşitli seminerler düzenlendiği kaydedildi.
Örnek iller Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı, Bursa'nın geçen yıl 1952 kişiyle organ bağışında ülke genelinde ilk sırada yer aldığını bildirdi. İl genelinde 1998-2004 yılları arasında organ bağışının 375 olduğunu belirten Yamalı, düzenledikleri "Organ Bağışı Kampanyası" sayesinde, bir yılda bu sayıyı 5'e katladıklarını ve Türkiye genelinde 6 bin 224 olan organ bağışının, yaklaşık üçte birinin Bursa'dan yapılmasını sağladıklarını söyledi. Medyanın organizasyon ve bilgilendirme açısından kampanyaya büyük destek verdiğini ifade eden Yamalı şunları kaydetti: "İnsanların duyarlılığı ve yardımseverliği de önemli faktör. O duyarlılığı, yardımseverliği harekete geçirmek açısından önemli olan bu hassas konuda halka doğru mesajları vermekti, biz de bunu yaptık. Bu konuda müftülüğümüzün açıklamaları da etkili oldu. Müftülük, organ bağışının caiz olduğu yönünde net açıklamalar yaptı." Kampanyanın düzenlendiği dönemde Bursa Valisi olan Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İl Müftüsü Ahmet Zeki Elturan'ın organlarını bağışlayarak, vatandaşlara öncülük ettiğini vurgulayan Yamalı, AKP Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu'nun da kampanyayı TBMM'ye taşıdığını anlattı. Geçen yıl 1952 kişinin organ bağışı yapmasını sağladıklarını ifade eden Yamalı, bağışta bulunanlar arasında lise ve üniversite mezunlarının ağırlıkta olduğunu sözlerine ekledi.
Antalya nakilde Avrupa birincisi Antalya İl Sağlık Müdürü İbrahim Gök, kentte organ bağışı konusunda Avrupa standartlarının yakalandığını belirterek, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin geçen yıl Avrupa'da en çok böbrek nakli yapılan merkez unvanı aldığını söyledi. Antalya Bölge Koordinasyon Merkezi'nin uyumuna da dikkat çeken Gök, beyin ölümünün gerçekleştiği durumlarda uzman ekiplerin anında harekete geçtiğini anlattı. Gök, Antalya'daki yoğun bakım servislerinin kalitesinin ve 112 Acil Servisi'nin eğitimli personelinin de bunda etkili olduğunu kaydetti. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş da geçen yıl Türkiye'deki tüm böbrek nakillerinin yüzde 35-40'lık kısmının Antalya'da yapıldığını belirterek, "Türkiye'deki 25 organ nakli merkezinden hiçbirinde 100'ün üzerinde böbrek nakli yapılmadı" dedi. Antalya'da böbrek nakli konusunda yakalanan başarıda, kadavra sayısındaki artışın etkili olduğunu bildiren Demirbaş, Türkiye'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi'nde uygulanan doku uyumu aranmadan yapılan böbrek nakillerinin de organ bağışı oranının artmasını sağladığını söyledi. AB'de milyon nüfus başına organ bağışının 15-17 olduğunu bildiren Demirbaş, Antalya'da bu oranın geçen yıl 20'ye ulaştığını vurguladı. Prof. Dr. Demirbaş, Türkiye genelindeki organ bağışı oranının milyon nüfus başına bir olduğunu, Antalya'nın ulaştığı oranla Türkiye ortalamasını da yükselttiğini kaydetti.
Son üç yılın birincisi Aydın Organ Bağış Koordinatörü Dr. Mehmet Nuri Oğan, Aydın'ın 2002-2005 yılları arasında 2 bin 191 organ bağışıyla Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığını söyledi. Organ Nakil Koordinatörlüğü sisteminin 2004 yılında Aydın'da devreye girmesiyle aktif çalışmaların arttığını belirten Oğan, tüm sağlık çalışanlarına eğitim verildiğini, sivil toplum örgütlerini de sistemin içine dahil ettiklerini bildirdi. Organ bağışı çalışmalarının, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekiple sürdürüldüğünü belirten Oğan, "Organizasyonlar son derece hızlı şekilde devam ediyor. Sağlık kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine her ay eğitim ve panel veriyoruz" diye konuştu. Organ bağışındaki artışın kendilerini daha da hırslandırdığını ifade eden Oğan, "Daha çok çalışacağız. Bunların meyvelerini ilerde Ege ve Aydın halkı görecek. Böyle giderse Aydın Türkiye'nin organ merkezi olacak" dedi. Geçen yıl ilk sırada yer alamamalarını, Uludağ Üniversitesi'nin organ bağışı konusunda Bursa'da başarılı çalışmalar yapmasına bağlayan Oğan, "Biz de Aydın'da üniversiteyi sistemin içine sokmaya çalıştık ama bunu başaramadık" dedi. Oğan, Aydın halkının organ bağışı konusunda çok bilinçli olduğunu, bu nedenle hiçbir sorun yaşamadıklarını kaydetti.
Evrensel'i Takip Et