17 Şubat 2011 04:21

İşgüvencesini tehdit görüyorlar

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, dün İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen DİSK Genel Temsilciler Meclisi’nin açılışında konuştu.Sistemin faturayı hep emekçilere, işsizlere ve yoksullara ödettiğini belirten Çelebi, son günlerde artan işçi ölümlerinin torba yasanın uygulanmas

İşgüvencesini tehdit görüyorlar
Paylaş

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, dün İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen DİSK Genel Temsilciler Meclisi’nin açılışında konuştu.
Sistemin faturayı hep emekçilere, işsizlere ve yoksullara ödettiğini belirten Çelebi, son günlerde artan işçi ölümlerinin torba yasanın uygulanması halinde daha da artacağını ifade etti. Torba yasa ile güvencesizliği ve denetimsizliği artıran düzenlemeler getirildiğini alındığını belirten Çelebi, “Bu kararların bedelini işçiler Tuzla’da, Zonguldak’ta, Bursa’da, Davutpaşa’da, OSTİM’de, Afşin’de ve daha yüzlerce iş yerinde olduğu gibi ölümle ödüyorlar” diye konuştu.
‘YOL HARİTASI OLUŞTURULMALI’
Torba yasanın AKP’nin emekçi düşmanı uygulamalarını bütün çıplaklığı ile ortaya çıkardığını ifade eden Çelebi, emek örgütlerinin saldırılara karşı en geniş toplumsal muhalefetin örgütlenmesi için yol haritası oluşturması gerektiğini söyledi.
Çelebi, “Temel bir insan hakkı olan iş ve çalışma güvencesi hükümetler tarafından bertaraf edilmesi gereken bir tehdit olarak algılanıyor” dedi. Çelebi, toplumun maddi kaynaklarının paylaşımında, istihdam olanaklarına erişimde, parasız ve nitelikli eğitim, sağlık, sosyal güvenlik haklarının kullanımında tam bir eşitlik sağlanması gerektiğini belirtti. Kürt sorununun çözümü için demokratik ve barışçı yöntemler dışında hiçbir yol olmadığını belirten Çelebi, “Çözüm, eşit, özgür, bağımsız, demokratik ve laik bir Türkiye’de bir arada kardeşçe yaşama anlayışından geçiyor” diye konuştu.
Çelebi, özlemi duyulan Türkiye’nin önündeki en önemli engellerden birinin 12 Eylül Darbe Anayasası olduğunu belirterek, bundan kurtulmanın yolunun geniş toplumsal kesimlerin katıldığı özgür bir tartışma ortamında uzlaşı sağlanması olduğunu söyledi. Çelebi, sendikal hak ve özgürlüklerin, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün, kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkının güvence altına alınmasının önemine vurgu yaptı.
İŞÇİLERİN KARNI YALANLARA DOYDU
Çelebi, işçilerin “karnının tok olmadığı ama yalanlara doyduğunu” ifade etti. “İşsizlik, sanki işçilerin kendi beceri eksikliğinden kaynaklanıyormuş gibi göstererek, hükümetin uyguladığı politikaların işsizlikteki payını gizlemeye çalışıyorlar” diyen Çelebi, hükümetin patronların sözünden çıkmadığını belirtti. Daha az işçi ile daha çok üretim yapmayı hedefleyen esneklik uygulamalarının, işsizliği artıran bir faktör olduğunu ifade eden Çelebi, “Esneklik, işten çıkarmaların ya da yeni işçi istihdam etmenin bir aracı olarak görülmektedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gebze’de grev kararları asıldı

SONRAKİ HABER

Torba yasa geçti gitti, işçiye bilgi veren yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...