4 Şubat 2006 23:00

'Adana TEKEL kapatılmayacak'

Özelleştirme İdaresi'nin kapatma kararı verdiği TEKEL Adana Sigara Fabrikası'nda bir ayı aşkın süredir direnişte olana işçileri ziyaret eden AKP Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a TEKEL'in kapatılmayacağı yönünde talimat verdiğini bildirdi. Daha önce fabrikayı Adana'da oluşturulacak ortak bir konsorsiyumun almasını savunan Çalışkan, önceki günkü ziyaretinde üretime devam edilmesi ve devletin elinde olması gerektiğini belirtti. TEKEL'de büyük bir mücadele verildiğini ve bunun haklı bir mücadele olduğunu söyleyen Abdullah Çalışkan, başından bu yana işçilerin direnişin yanında olmak istediğini söyleyerek "İktidar milletvekili olmam buna engel oldu. Buraya gelseydim, ya susacaktım ya da sizinle beraber ağlayacaktım" diye konuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türk-İş Mali Sekreteri Ergün Atalay ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türker ile görüşerek Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a "TEKEL'in sorununu çözün. İşçilerin lehine sonuçlandırın" şeklinde talimat verdiğini aktaran Çalışkan, "TEKEL tekrar üretime geçecek ve burada makineleri birlikte çalıştıracağız" sözünü verdi.

Özelleştirmeleri eleştirdi Hükümetin yaptığı özelleştirmeleri de eleştiren Çalışkan, "Stratejik öneme sahip işletmeler satılmamalıdır. Rekabet ortamı sağlayacak kamu işletmeleri kamuda kalmalıdır. Sosyal hizmet veren kamu hizmetleri özelleştirilmemelidir. Bu gerekçe ile kamu, ekonominin içinde kalmalıdır. Ülke, vatan satılamaz. Böyle bir şey olmaz" dedi. Gelişmiş ülkelerin kendileri için stratejik önemde olan kuruluşları elinde tuttuğuna işaret eden Çalışkan, şöyle devam etti: "Bu gibi sektörler mutlaka devletin elinde kalmalıdır. Türkiye savaşların en kuvvetli olduğu bölgede bulunuyor. Zannedilmesin ki küreselleşme ile savaşlar bitiyor. Bu şartlarda savaşlar daha çok artıyor. ABD'nin bu bölgedeki hedefleri, İsrail'in bu bölgedeki hedefleri olduğu müddetçe savaş bitmez. Bu yüzden Türkiye elindeki stratejik kurumları elinde tutmalıdır. Hem güvenlik açısından hem de Türkiye'nin geleceği açısından bu kuruluşlara sahip çıkılmalıdır, satmamalıdır."

İşçiler temkinli TEKEL işçisinin verdiği mücadelenin kendisini mutlu ettiğini belirten Çalışkan, "TEKEL işçisi sadece buradaki haksızlığa, TEKEL'in kapatılmasına değil, tüm haksızlığa karşı direnişlerini sürdürmeli" diye konuştu. Ziyaretin arkasından bir değerlendirme yapan işçiler, Çalışkan'ın açıklamalarını temkinli karşılayarak direnişlerinin yeniden üretim yapılana kadar devam edeceğini dile getirdiler.


'Adanalı işadamları alsın' demişti AKP Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, geçtiğimiz hafta yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, "TEKEL Sigara Fabrikası'nı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası ve Adana Ticaret Odası'ndan oluşan konsorsiyum alabilir. Bunun için ATO, ADASO ve Adana Büyükşehir Belediyesi başkanları ile TEKEL için ne yapabileceğimizi görüşeceğiz" demişti. İşçilere fabrikanın kapatılmayacağı bilgisini veren Çalışkan, kararın durdurulması durumunda fabrikanın akıbetinin ne olacağı konusunda ise açıklama yapmadı.

Evrensel'i Takip Et