ÖTK seçimleri
Ekin Demir
1)Öğrenci meclisleri nasıl olmalıdır?
Müdürün ve öğretmenlerin isteklerini öğrencilere değil, öğrencilerin isteklerini müdür ve öğretmenlere götürmelidir. Öğrencilerin sorunlarını gerçek anlamda değerlendirmeli ve doğru çözümü aramalıdır.
2) Okulunuzda neler yapmayı planlıyorsunuz?
Okulumuzda ilk olarak kantindeki yüksek fiyat sorunu ile ilgili bir çalışma yürütmeyi planlıyoruz. Ayrıca okulumuzdaki kılık kıyafet baskısı ve okul etrafındaki jiletli tellerin kaldırılması için de bir çalışma yapacağız.
3) Eğitim sistemi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Günümüzde eğitim sistemi eşit ve parasız olmaktan çok uzaktır. Hergün kötüye giden eğitim sistemi, öğrencilere niteliksiz ve ezberci bir eğitim sunmaktadır. Bunun yanı sıra sistem sınavlarla boğuşan öğrencileri birbirine rakip olarak göstermekte. Öğrencileri dershanelere mahkum etmektedir. Ülkenin geleceği olan biz öğrencilere kaderci eğitimi dayatan bu eğitim sistemi acil olarak değişmelidir.
Ahmet Araş ( Şişli ÖTK başkanı )
1) Bütün öğrencilerin sorun ve önerilerini en faydalı şekilde değerlendirip bu doğrultuda çözüm yolları geliştirilmeli. Gerçekten adına yakışacak bir şekilde öğrencilerin tümünü içine alabilmeli, tamamen öğrenci merkezli olmalıdır.
2) Seçimlerde de belirttiğim gibi okuldaki sosyal ve kültürel faaliyetlerin artması. Örneğin; yapılan turnuvaların çeşitlerinin ve sayılarının artması, okul içerisindeki tiyatro faaliyetlerinin artması. Çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmesi. Bunun dışında okulumuzda kılık kıyafet baskısı var. Bunun ortadan kalkması için çaba sarf edeceğiz. Ama öncelikli amacımız bu meclisi öğrencilerin sahiplenmesi, içerisindeki faaliyetlere katılması ve yüzünü bu meclise dönmeleri.
3) Eğitim sistemi her geçen gün kötüye gidiyor. Eğitim niteliksiz ve ezberci. Ayrıca tamamen bilimsellikten uzak. Eğitim nitelikli ve bilimsel olmalıdır. Bunun yanı sıra sınav sistemleriyle boğuşuyoruz. Hayatımız bir sınava bağlı ve o sınav da tamamen adaletsiz bir sistem üzerine oturtulmuş. Dershanelere mahkum durumdayız. Dershaneler sınavı kazanmak isteyen bir öğrenci için vazgeçilmez konumda. Bu sistemin değişmesi gerekir. Liseler demokratik, bilimsel, ve parasız olmalıdır.
4) Şişli ÖTK’ da neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Öncelikle ilçe temsilciliklerinin en büyük sorunu düzenli toplantılar yapamaması. Bazı ilçeler hiç yapmıyor. Biz Şişli de düzenli bir toplantı periyodu belirlemeyi düşünüyoruz. Sonuçta toplantı bile yapamayan bir meclis aktif olamaz. Bunun dışında mecliste yer alan okulların sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapacağız. Birçok okulda teknik sorunlar diz boyu. Bunların dışında Şişli’de bir lise bülteni hazırlamayı düşünüyoruz. Bu bülten sayesinde bir çok liseden bir çok arkadaş ortak bir noktada buluşacak. Bir lise şenliği de düzenleyebiliriz. Ama düzenli bir periyoda oturtturmaya çalışacağımız tiyatro, sinema, gezi etkinlikleri de olacak. Fakat öğrenci meclislerinin şuan ki sıkıntısı düzenli toplanmıyor ve çoğu öğrenci bu meclislerin niye kurulduğunun farkında değil. Bu yüzden meclise katılım, ve birlikte karar alma mekanizmasını oluşturmak gerekir.
Deniz Aktaş (Esenyurt Nakipoğlu Anadolu Lisesi ÖTK başkanı)
1) Öğrenci meclisleri özgür ve demokratik olmalıdır, öğretmenlerin ve idarenin baskısı altında kalmamalıdır, kararlarını öğrencilerin iradesine dayanarak almalıdır.
2) Okulda kantin fiyatlarını düşürmeyi planlıyoruz. Okulumuzun yasaklar ile değil özgürlükler ile anılmasını istiyoruz, buna dayanarak da okulumuzdaki telefon yasağını kaldırmak istiyoruz.
3) Günümüz eğitim sistemi öğrencilerin eğitim hakkını gasp etmektedir. Hayatımızı bir iki saate sığdırarak, düşünmeyen öğrenci modeli yaratmaya çalışıyorlar.
Ecem Cansu Koçak (Halil Akkanat Çok Prog. Lis. ÖTK başkanı )
1) Meclisler adaletli bir yapıya sahip olmalıdır, kararlarını baskı altında almamalıdır, idareden tamamen bağımsız olmalıdır.
2) Okulumuzda öğrencilere yönelik büyük baskılar var. Eğitimimiz nitelikli değil. Öncelikli planımız bu baskıları ortadan kaldırmak.
3) Söylediklerimin hepsiyle beraber sistem berbat bir durumda. Gecen seneki skandallar da bunu çok iyi anlatıyor zaten.
Orkan Sancarbarlaz - Öğrenci Temsilci Vekili
KİMİLERİ KANTİNDEN ÇIKMIYOR, KİMİLERİ KANTİNE GİREMİYOR…
Nakipoğlu Cumhuriyet Anadolu Lisesi Esenyurt'taki tek Anadolu lisesi ve bundan dolayı da pek çok artıları ve eksileri var. Ülkemiz genelinde olduğu gibi sistemin yanlışlıklarından kaynaklı öğrenim düzeyi düşük. Örneğin yabancı dil dersleri almamıza rağmen yabancı dil konuşabilenlerin sayısı parmakla sayılacak kadar az. Okulumuzda gizli bir sınıfsal ayrım mevcut, farkında değil birçok kişi ama biraz bakıldığında göze çarpıyor. Bazı arkadaşlar okul kantininden çıkmazken, bazı arkadaşlarımız kantine bile giremiyor. Bu olayda ekonomik çarpıklığı göz önüne seriyor ve kantin fiyatlarının ne kadar yüksek olduğunu kanıtlıyor.
BİREY OLARAK KABUL EDİLMİYORUZ HALA…
Okulumuzun bir sorunu ise telefon yasağı. Bu yasak okulların hemen hemen hepsinde var ve bu yasağın idarenin kendi egolarını tatmin etmekten başka bir işe yaramadığını düşünüyorum. Bir öğretmen derste telefonu çaldığı halde konuşabiliyorken, öğrenciler telefonu okula dahi getiremiyor. Bunları idareye söylediğimiz zaman savunmaları "Yakınlarımızdan acil bir haber gelir diye telefonumuz açık olmalı'' gibi açıklamalarda bulunuyorlar. Ne yazık ki biz hala bir birey olarak kabul edilmiyoruz…
SATIN ALINANA KADAR SERBEST, SATIN ALINDIKTAN SONRA YASAK…
Bir de Eşofman sorunumuz var…Geçen sene beden dersi olduğu zaman gün boyu giyebileceksiniz denilerek zorla satılan eşofman bu sene yasaklandı. Sadece beden dersinde giyilecek, dersten sonra okul forması giyilecek denildi. Burdan anlaşıldığı gibi satın alınana kadar serbest, alındıktan sonra yasak…
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖĞRENCİ MECLİSLERİNİ ALDIK
Okulumuzdaki sorunun en önemli çözüm yolu da öğrenci meclisleri, biz de bunun için adaylığımızı koyduk ve ciddi bir çalışmayla meclis temsilciliğini aldık. Öğrenci meclislerinin geniş bir yetkisi var, ama bu yetkilerin genelde idare tarafından içi boşaltılıyor. Bizler öğrenci meclisine verilen yetkileri koruyup haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.
ŞİMDİ İŞ YAPMA ZAMANI…
Okulumuzda ilk Öğrenci meclis toplantısını gerçekleştirdik.Toplantıdan sonuçlar alarak çıktık. İlk iş olarak telefon yasağının kaldırılması için dilekçe yazdık. Daha sonra kantin komisyonu kurduk ve bu işin yetkilerini o komisyona verdik. Ve en önemli çalışmamız ise Van'da meydana gelen deprem için kardeşlerimize yardım kampanyası başlatmak oldu ve topladığımız yardımları gönderdik…
Mert Bitkay (Pendik Endüstri Meslek Lisesi ÖTK Başkanı )
1) Öğrenci sorunlarına odaklanmış, bunların çözümünde ısrarlı mücadele veren bir öğrenci meclisi olmalı. Yoksa ayda yılda prosedür gereği bir araya gelip dağılan bir hal almamalıdır. Gerçekten öğrenciler için oluşturulmuş bir meclis olmalıdır.
2) Okulumuzda öncelikle kantin sorununu çözmek gibi hedefimiz var, çünkü seçim propagandamızı bunun üzerinden yürüttük. Diğer okullarda yaşanan kantin boykotları, imza kampanyası gibi çalışmaları okulumuzda nasıl hayata geçiririz gibi tartışmalar yürüttük. Sonuç olarak okulumuzda boykottan önce bir kermes yapma kararı aldık. Kermesle birlikte hem kantinden başka bir alternatif yaratmış olacağız hem de kermesin gelirleriyle okulda projeksiyon parası toplanmasına son verip bu iki sorunu çözmüş olacağız.
3) Eğitim parasız ve eşit olmalıdır. Bugünkü eğitim sistemine baktığımızda, devlet okullarının yeterli bir eğitim vermediğini görüyoruz. Bu da özel okul ve dershane gibi kurumlar kurulmasına, yani eğitimin piyasalaştırılmasına sebep oluyor. Parası olanın dershanelere giderek hazırlandığı, olmayanın ise hazırlanamadığı bir sistem. Üniversite sınavlarıda ortadan kaldırılmalı, insanlar yetenek sınavlarıyla üniversiteye alınmalı ya da herkesin eşit bir ortamda eğitim alması sağlanmalıdır. Ve ben bir meslek lisesi öğrencisiyim. Meslek liseleri staj sömürüsünün had safhada olduğu, tamamen ucuz iş gücüne dayalı okullar haline geldi artık. Okullarımızda meslek eğitimi göremiyoruz. Malzeme olarak yetersizliklerimiz çok fazla.
Seda Aydın ( Pendik Lisesi ÖTK Başkanı)
1) Öğrenci meclisleri idare etkisi, baskısı altında kalmadan bağımsız kararlar almalı ve uygulamalıdır. Toplantıları idarenin istediği gibi ayda bir değil, haftalık veya 15 günde bir yapmalıdır.
2) Okulumuz ilçe merkezinde bulunduğundan dolayı diğer okullara göre biraz daha farklı sorunlarla karşı karşıya. Öncelikle okul meclisi olarak okullar arası kültürel etkinlikleri arttırmak için çalışmalarımıza başlayacağız Okulun diğer sorunlarının ortaya çıkması için anket çalışmaları yapacağız, çalışmalarımız bu şekilde ilerleyecek.
3) Bugün eğitim sistemi öğrencileri dershanelere mahkum etmekte. Öğrenciler iyi bir üniversiteye gidebilmek için birbiriyle yarışmakta. Bir yandan kılık kıyafet baskısıyla karşı karşıyayız.
Evrensel'i Takip Et