24 Ocak 2006 23:00

DGD yerine ürüne destek

Çiftçiler, hükümetten, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) yerine, ürettiği ürüne destek vermesini istiyor. Hükümetin, dönüm başı çiftçiye 3 YTL mazot desteğini yetersiz bulan Fethiyeli çiftçiler, 5 ay içinde mazot ve gübreye gelen zamların mazot desteğini buharlaştırdığını belirtiyor. İlçede 8 bin 719 çiftçi, dönüm başı 6 YTL'den 2004 yılı DGD 2'nci taksidinden 2 milyon 245 bin YTL para almış. DGD 2004 yılı 2'nci taksidinden 60 dönüm araziden 360 milyon lira para aldığını bildiren Fethiye'nin Güneşli köyü çiftçisi İbrahim Kaya, aldığı paranın gübre ile mazot parasını karşılamadığını söyledi. Geçen yıl buğdayın kilosunu 280 liradan zor sattığını belirten Kaya, 50 kilogramlık üre gübrenin torbasının 25 YTL, şeker gübrenin ise 17.5 YTL olduğunu ifade etti. Çiftçi Kaya, "Hükümetin çiftçiye, iyi niyetle verdiği DGD destek parasını kaldırmasını istiyorum. DGD'den tarlasını ekmeyen ve ürün kaldırmayan bazı uyanık insanlar da para aldı.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çiftçiye ürettiği üründe kilo başı destek vermelidir. Tek isteğim gübre ve mazot fiyatlarının yüzde 30 oranında ucuzlamasıdır" dedi. 15 yıldır Fethiye'nin Çaltıözü köyünde geçimini çiftçilik yaparak sağladığını belirten Tevfik Tekir, iktidarın çiftçiye verdiği DGD desteğini mazot ve gübreye yaptığı zamlarla geri aldığını ifade etti.

Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar Hükümetin çiftçiye verdiği DGD ve ardından yapılan zamları 'kaşıkla verip kepçe ile alma' olarak değerlendiren Tekir, son yapılan zamlarla 1 litre mazotun 2 YTL 30 YKr olduğunu söyledi. Çaltıözlü Çiftçi Tekir, "Dört ay içinde mazota 3, gübreye 2 defa zam geldi. Hükümetin verdiği DGD paraları çok büyük arazisi olan toprak ağalarına yaradı. 10 ile 30 dölüm arası arazisi olan çiftçi bu desteklerden fazla yararlanamıyor. Çiftçi boş araziyi ekerek değerlendirmek istiyor, bu sefer karşısına 'ortaklık sözleşmesi' çıkıyor. Ortaklık sözleşmesindede DGD desteği parası tamamen arazi sahibine veriliyor. Ben hükümetten ekilmeyen boş araziye yardım parası vermesi yerine kaldırdığı ürüne destek vermesini istiyorum" şeklinde konuştu. Çiftçinin tarlaya mahsül ekme devrinde bilinçli bir şekilde gübreye zam yapıldığını Özmen Gübre Bayisi Ziraat Mühendisi Mustafa Özmen, 2 ay içinde yapılan zamla gübre fiyatlarında yüzde 10 oranında artma olduğunu ifade etti. Kendisinden gübre alan çiftçinin geçen yıldan yaklaşık yüzde 50'sinin borcu bulunduğunu dile getiren Özmen, AKP'nin çiftçiye DGD desteği parası vereceğine gübre fiyatlarını yüzde 40 civarında ucuzlatması gerektiğini aktardı.




Narenciyede üretici de ihracatçı da dertli

EKONOMİ SERVİSİ Narenciye üretici ve ihracatçıları, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretim artışına rağmen iyi bir sezon geçiremiyor. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, üretici ve ihracatçıyı bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek yüksek maliyetin her iki sektörü de derinden yaraladığını kaydetti. Gerek üretici ve gerekse ihracatçının 2005-2006 sezonunda çok iyi bir yıl geçirmediğini bildiren Kavak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Narenciye ihracatında rakamlara bakıldığında ciddi bir artış var. 2004 yılına göre 2005 yılında Türkiye geneli toplam narenciye ihracatında miktarda yüzde 28, değerde ise yüzde 36 artış kaydedildi. 2004 yılı toplam narenciye ihracatı 695 bin ton ve bunun karşılığı 298 milyon dolar iken, 2005 yılında bu rakam 890 bin tona yükselirken, değer 405 milyon dolarlara ulaştı. Ancak bu artışlar bizi yanıltmamalı. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksekti. Üretim ve ihracat sürecinde bizi etkileyen en önemli unsurların başında girdi maliyetleri geliyor. Bu sorun yüzünden yurtdışındaki rekabet gücümüzü ciddi manada zayıflatmaktadır. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi halinde, her geçen gün artış yaşanan narenciye sektörünün önü açılacaktır." Öte yandan, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz diğer ülkelerden de piyasaya bol miktarda ürün gelmesi ile fiyatlarda giderek düştüğünü belirterek, "Bununla birlikte yüksek girdi maliyetleri ve düşük döviz kuru üretici ve ihracatçıyı vurmuştur" dedi. Narenciye üretici ve ihracatçısı Öner Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Öner ise "Düşük kur politikaları ve yüksek girdi maliyetlerinin yanı sıra devletin destekleme piriminin çok düşük olması nedeniyle sıkıntımız artıyor. İhracatçı yeterince teşvik edilmiyor. Orta vadede kurların düzelmesi ve kısa vadede de devletin bizi daha gerçekçi desteklemesi lazım" diye konuştu. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği (AYMED) Başkanı Devrim Deletioğlu da, sezona girmeden önce fiyat ve ürün rekoltesi ile ilgili düşünmeden yapılan spekülasyonların üretici ve ihraçatçıları zor durumda bırıktığını vurguladı. Deletioğlu destekleme priminin artırılması gerektiğini vurguladı.




LİMON ÜRETİCİSİ SIKINTILI Mersin'in Silifke ilçesinde bütün umutlarını bu yıl ürettikleri limondan gelecek paraya bağlayan çiftçiler, ihracat olmaması nedeniyle ürününe tüccardan talep gelmemesinin sıkıntısını yaşıyor. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, bu yıl yüksek verim elde edilen limon bahçelerinde ağaçların önemli bölümünde hasadın başlamadığını kaydetti. Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde tanesi 150-200 bin liraya satılan limonu yöre çiftçisinin artık sokağa dökmeye başladığını ifade eden Can, şunları söyledi: "Bahçelerimizdeki ağaçlar limonlarla dolu. Limonun ise yüzüne bakan bile yok. Bunun nedeni ise ihracatın olmaması. Antalya'dan İskenderun'a kadar olan bölgede narenciye yetiştiriliyor. Zirai ilaçlara, gübreye, mazota sürekli zam yapılıyor. Yapılan bu zamlarla çiftçiler eziliyor. Bankalardan çektiğimiz kredileri ödeyemedik. Milletvekillerinin bölgemize gelerek limon üreticilerinin dertlerini dinlemelerini ve bu duruma bir çözüm getirmelerini istiyoruz."

Evrensel'i Takip Et