13 Ocak 2006 22:00

Lastik işçisinden Pirelli CEO'suna yanıt

İzmit ve Adapazarı'nda kurulu Goodyear, Pirelli ile Brisa lastik fabrikalarında çalışan yaklaşık 3 bin 500 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmeleri başladı.

Paylaş
İzmit ve Adapazarı'nda kurulu Goodyear, Pirelli ile Brisa lastik fabrikalarında çalışan yaklaşık 3 bin 500 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmeleri başladı. Sözde "işçi maliyetlerinin yüksekliği" nedeniyle işçi ücretlerine sıfır zammı dayatan patronlar, her sözleşme dönemi yaptıklarını bu yıl da yapıyor. Zam tartışmaları üzerinden yaratılan ortamın arkasından ise işçi haklarının gaspı geliyor. Bir önceki sözleşmede bu durum hafta tatilinin bir güne düşürülmesi ile sonuçlanmıştı. Görüşmelerin hemen öncesinde Pirelli CEO'su Francesko Gori, basına, "İşçi maliyetleri çok yüksek, bizden zam istemeyin" açıklaması yaptı. Pirelli işçileri ise "Her zamanki taktikleri, aba altından sopa gösteriyorlar. Biz çok fazla zam istemiyoruz, ama burası da bisküvi fabrikası değil. Zamdan daha önemli şeyler var bizim için, kazanılmış haklarımızı vermemek; 6'ya 2'ye geri dönmek" diyor.

Her yıl aynı oyun "Madem ucuz değil Hyundai niye ülkeye yatırım yapıyor o zaman" diye soran bir Pirelli işçisi, şunları söyledi: "Önceden hiç yoktu da TİS zamanı mı maliyetlerin yüksek olduğu akıllarına geldi. Takvim bastırıyorlar ama! Pirelli fabrikada yazı astı, maliyetlerinin yüksekliğinden vs. bahsetti. İki gün sonra Sabah gazetesinde aynı yazı Goodyear imzası ile çıktı." Her sözleşme döneminde benzer açıklamalar yapıldığını belirten Pirelli işçisi, "Dertleri bu değil işçinin elinde ne var ne yoksa almak. Ben bu fabrikaya ömrümü verdim. Aldığımız maaş 1.300 YTL" diye konuştu. "Lastik sektörünü bisküvi fabrikası ile karıştırıyorlar. Şartlar çok ağır, ücreti ona göre versinler. Pirelli CEO'su kavga etmek istiyorsa gitsin hükümetle kavga etsin; bizimle değil" diyen bir başka Pirelli işçisi de "Geçmiş dönemde de gördük zamları ortaya atıp bazı haklarımızı elimizden aldılar. Bizim için önemli olan hafta tatillerimizi geri almak yani 6'ya 2 sistemine geri dönmek. Yoksa yüzde 5, yüzde 20, yüzde 30 gibi zamlar bizi çok fazla yükseltmez" dedi.

Amaçları; kademeyi kaldırmak Bir diğer Pirelli işçisi de "patronların asıl isteğinin kademeyi ortadan kaldırmak" olduğunu belirtti: "Yeni girmiş bir işçi ile emeklilik yaşı gelmiş bir işçinin maaşını aynı seviyeye çekmek istiyorlar. İlk üç sene kendi belirleyecek ücreti. İşçilik maliyetlerinin yüksekliği bahane, her sene zam istemeyin derler. Kazanılmış haklarımız bizim için daha önemli. Bence bütün bunlara neden olan AKP ve politikalarıdır. O yüzden önce AKP gitmeli."

6'ya 2 önemli Pirelli'de bir işçinin yıllık maliyeti olarak görülen 49 milyar liranın işçinin cebine girmediğini, yıllık ortalama 20 milyar lira aldıklarını anlatan başka bir işçi de "İşçinin cebine girmeyen bir para nasıl olur da işçiden çıkarılır?" diye sordu. Aldıkları paranın yaptıkları işin ağırlığını ve riskini karşılamadığını ifade eden Pirelli işçisi, "Üstelik sözleşme açısından konuşursak 6'ya 2 bizim için daha önemli" diyerek, amaçlarının ellerinde var olan 19 maddeye sahip çıkmak ve hafta tatillerini geri almak olduğunu söyledi. Lastik işçileri geçen sözleşmeye kadar 6 gün çalışıp 2 gün izin yapıyorlardı. Geçen sözleşme ile bu hakları gasp edilen işçiler artık 6 gün çalışıp 1 gün izin yapabiliyorlar.


İkinci görüşme 19 Ocak'ta Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan, ilk altı ay için yüzde 12, sonraki altı aylık dönemlerde de enflasyon oranının bir buçuk katı artış talep ettiklerini bildirdi. Karacan, AA'ya yaptığı açıklamada, ilk görüşmede 22 idari maddede anlaşma sağlandığını belirterek, şunları söyledi: "TİS sürecinin sıkıntılı geçeceğini biliyoruz. Bu süreç 3 ila 5 ay devam edebilir. Ancak, toplusözleşmenin masada bitirilmesi taraftarıyız. İşverenin de bu düşüncede olduğuna inanıyoruz. İş barışının, bozulmaması için bütün iyi niyetimizi ortaya koyduk. Sözleşme taslağında 57 madde var. Sektördeki maliyetler, işçi ücretlerinden değil, vergi ve hammadde girdilerinin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Hükümetin 4-5 yıldır sürdürdüğü politikalardan, doların yüksekliğinden kaynaklanıyor." Görüşmelerin ikinci oturumu 19 Ocak Perşembe günü yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

AKP'li vekile canlı yayın tepkisi

SONRAKİ HABER

Karmez işçisine bayram ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...