8 Ocak 2006 23:00

Malatya'da yeni salgın bekleniyor

Malatya'da içme suyundan kaynaklı ishal salgınının üzerinden bir ayı aşkın zaman geçti. Buna rağmen, okullar başta olmak üzere Malatya genelinde sağlık ve temizlik hizmetlerinin yeterince yerine getirilmemesi, yeni salgınlara davetiye çıkarıyor. Sağlık uzmanlarını özellikle tifo, kolera ve hepatit A gibi temiz olmayan su ve gıdalardan kaynaklanan bulaşıcı hastalıklar konusuna dikkat çekiyor. Çünkü bu hastalıkların kuluçka süreleri uzun olabiliyor. Hastalık bir kişinin vücuduna girdikten aylar, hatta yıllar sonra kendini gösterebiliyor. İçme suyuna kirli suyun karışması nedeniyle yaşanan ishal salgınının, ileride yaşanabilecek çok daha ciddi salgınların habercisi olabileceği belirtiliyor. Vatandaşlar ise, hem belediyeye, hem de eğitim ve sağlık kurumlarına tepki duyuyor. Belediyeler vatandaşlardan harcadıkları içme suyunun bedelini aldıkları gibi, bunlara ek olarak atık su bedeli, sabit gelir, çevre temizlik vergisi vb. adlarla birçok yoldan para topluyor. Okullarda da, öğrenci velilerden tebeşirden temizliğe, vekil öğretmenden ısınmaya kadar birçok şey için para toplanıyor. Buna rağmen, Malatya'da içme suyunun temizliği hâlâ tartışılır halde. Okulların temizlik durumu ise içler acısı.

Sağlık taraması yapılması gerek Sosyal güvenceden yoksun aileler, ancak ölüm kalım durumlarında doktor kapısına uğrayabiliyor. Oysa, 10 bine yakın kişinin şiddetli ishale yakalanmasına sebep olan içme suyu kirliliği, çok daha ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bu durumda yapılması gereken, yaygın bir sağlık taraması çalışması başlatılması. Örneğin, beş çocuklu Karabulut ailesinin en küçük üyesi Betül, hepatit A hastalığına yakalandı ve bir hafta hastanede yattı. Diğer çocukların ikisi liseye, biri üniversiteye, biri ortaokula, biri de ilkokula gidiyor. Anne ve babaları inşat işçiliği ve ev temizliği gibi işlerle, gecekonduda yaşayan ailelerini geçindiriyor. Malatya genelinde benzer hayatlar yaşayan aileler çok. Bu ailelerin, başta çocuklar olmak üzere, en kısa sürede sağlık taramasından geçirilmesi gerekiyor. Oysa, özelleştirme ve paralı hale getirme uygulamaları, hem sağlık hem de temizlik hizmetlerinin daha da aksamasına sebep oluyor.


'Kızım hepatit A'ya yakalandı'

Songül Karabulut (Beydağı Mahallesinde oturuyor): Beş çocuk okutuyorum, en küçük çocuğum ilkokul 4. sınıfa gidiyor. Bu sene bu bölgede yaklaşık 2 ay sular kesildi. Kızımın okulunda da su problemine bağlı olarak yaşanan temizlik sorunundan dolayı kızım hepatit A hastalığına yakalandı. Bir hafta Malatya Devlet Hastanesi'nde yattı. Bir de okullarda öğrencilerden çeşitli bahanelerle para topluyorlar. Ama öğrencilere bu paraların karşılığı bile yeteri kadar hizmet dönmüyor. Para toplamanın gerekçesi de, "Bakanlık okullarımıza yeteri kadar para göndermiyor" oluyor. Hal bu ki her fırsatta eğitimin parasız olduğunu söylüyorlar.

'Okullarda temizlik sorunu var'

Erdoğan Canpolat (Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı): Biz yaklaşık 3 aydır yaptığımız her açıklamada okullarda yapılan sağlık taramasının yetersiz olduğunu, yılda en az iki defa ve daha kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurguluyoruz. Şu anda okullarda yapılan sağlık taramalarında son derece yüzeysel davranılıyor. Öğrencilere bir şikâyetleri olup olmadığı sorulup geçiliyor. Eğer belediye ve sağlık il müdürlüğü bizim bu uyarımızı dikkate alsalardı Malatya'da yaşanan ishal vakaları bu kadar ilerlemeden önüne geçmek mümkün olacaktı. Biz yine uyarıyoruz! Şu anda okullarda hızla yayılan bir grip salgını başlamıştır. Biran önce önlem alınması gerekmektedir. Bunun yanı sıra okulların en büyük problemlerinden birisi de hizmetli personelin yetersiz sayıda olmasından kaynaklı karşımıza çıkan hijyen sorunudur. Yaptığımız araştırmalara göre okullarımızda 25 bin hizmetli açığı var. Ama hükümet işsizliğin had safhada olduğu ülkemizde bu açığı kapatmak yerine eski kadroları da yerine personel almaksızın emekli etmektedir.

'Temizlik paraları nereye gidiyor?'

Hüseyin Tezgel (Yamaç Mahallesi'nde oturuyor): Belediye yetkilileri artık suyun gönül rahatlığıyla içilebileceğini söylediler. Ama ben halen suları kaynattıktan sonra çocuklarıma içiriyorum. Benim sağlık güvencem yok. Bir çocuğum İstiklal İlköğretim Okulu'nda okuyor. Okullarda yeterli bir temizliğin yapılmadığı düşüncesindeyim. Lavabolara sabun dahi bırakılmıyor. Hal böyleyken bizlerden toplanan temizlik paralarının da nerelere harcandığı tartışılır duruma geliyor. Bir komşumuzun çocuğu hepatit A hastalığına yakalandı, ben bu hastalığın okuldaki ortamdan kaynaklandığını düşünüyorum.

'Hastalıkların kuluçka dönemi yeni tamamlanıyor'

Hasan Kaldık (SES Malatya Şube Başkanı): Malatya'da yaşanan su probleminden sonra yetkililer ne derse desinler asıl problemler şimdi ortaya çıkacak. Tifo, kolera, hepatit A gibi hastalıklar kuluçka dönemlerini yeni tamamladılar. Bundan sonraki süreçte acilen sağlık taramaları yapılması gerekiyor. Bu taramaların okullardan başlatılmasında fayda var. Normalde yılda iki defa okullarda sağlık taraması yapılması gerekiyor. Ama bu taramalar ya yapılmıyor, ya da yetersiz derecede yapılıyor. Bu uygulamadaki asıl sorun ise Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Valilik ve Belediyenin ortak iş yapmamakta diretmesi. Sonuç olarak olan yine yoksullara oluyor. Genel Sağlık Sigortası GSS ve Aile Hekimliği uygulamasıyla herkesin sağlık hizmetinden faydalanacağını, doktorun hastanın ayağına gideceğini söyleyen AKP, parası olmayanın sağlık hizmeti alamayacağı gerçeğini gizlemeye çalışıyor.

Evrensel'i Takip Et