15 Aralık 2005 23:00

Orhan Pamuk davası bugün

"Türklüğü alenen aşağılamak" iddiasıyla yeni TCK'nın 301. maddesinden yargılanan yazar Orhan Pamuk'un ilk duruşması bugün yapılıyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yaptığı açıklamaya göre dava bu ilk duruşmanın ardından beklemeye durumuna geçecek.

Erteleme bekleniyor Çiçek, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'in de açılan ve Pamuk'un 6 ay ile 3 yıl arasında hapsi istenen davanın eski TCK'ye göre yapılması için daha önce mahkeme tarafından Adalet Bakanlığına gönderilen dosyanın yerine henüz ulaşmadığını söyleyerek bu ertelemenin gündeme geldiğini belirtti. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Dosyanın henüz kendilerine ulaşmadığı, ayrıca inceleme için de zaman alacağı" gerekçesiyle mahkemenin kendilerinden istediği dosyanın ilk duruşmaya yetişmediğini açıkladı. Bu durnumda ise mahkemenin "Adalet Bakanlığı'nda yazı gelinceye dek beklenmesi" karararı alması bekleniyor. Pamuk'un işlediği iddia edilen suçun eski TCK'nin yürürlükte olduğu tarihe denk gelmesinden dolayı bu uygulamaya gidildiği belirtiliyor.

Yazarlardan Pamuk'a destek Orhan Pamuk hakkında, İsviçre'de yayınlanan "Das Magazin" adlı dergide yer alan röportajında, "Bu topraklarda bir milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü" şeklinde geçen ifadesi nedeniyle dava açılmıştı. Bu arada Nobel Edebiyat Ödülü sahibi üç yazar Jose Saramago, Gabriel Garcia Marquez ve Günter Grass'ın dahil olduğu bir grup yazar, Orhan Pamuk'a, yaptıkları yazılı bir açıklamayla destek verdiler. Orhan Pamuk'a destek veren yazarlar arasında Umberto Eco, Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, John Updike ve Mario Vargas Llosa da bulunuyor.




'Dava Türkiye için bir sınav' Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında danışma organı görevi yapan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, yazar Orhan Pamuk ile ilgili davanın, Türkiye'nin ifade özgürlüğü konusundaki taahhütlerine ilişkin "büyük bir sınav" teşkil ettiğini söyledi. Yeşil Grup üyesi Lagendijk, yaptığı yazılı açıklamada, "AB üyeliği için ifade özgürlüğüne saygının şart olduğunu" belirterek, "yazarlara ve yayıncılara yönelik bu tür davaların açılmaması gerektiğini" bildirdi. İstanbul Mahkemesi'nin takipsizlik kararı vermesini beklediklerini ifade eden Hollandalı parlamenter, "Yasaların ifade özgürlüğünü koruduğuna dair bütün dünya Türkiye'den güçlü bir işaret bekliyor'" dedi. Bu arada, Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller Grubu'ndan bir heyet, duruşmayı izlemek dün İstanbul'a geldi.

Evrensel'i Takip Et