12 Aralık 2005 23:00

Kısa Film Festivali'ne
   başvuru yağmuru

Akbank Kısa Film Festivali'ne bu yıl 264 kısa film ve belgesel başvurdu. Festival koordinatörü genç yönetmen Selim Evci, bu oranı her geçen yıl artan sinema potansiyeline bağlıyor. Evci, uzun metrajla olan orantısızlığın sebebini ise sinema sektörünün olmayışıyla açıklıyor. Akbank Kısa Film Festivali 16 Aralık'a kadar devam edecek. 6 filmin yer aldığı 8 grup halinde gösterilen filmlere sinemaseverlerin ilgisi yoğun. Programda kısa film gösterimlerinin yanı sıra paneller ve atölyeler de önemli bir yer tutuyor. Festival koordinatörü, kısa film yönetmeni Selim Evci, bu yıl 264 kısa film ve belgesel filmin başvurduğunu belirterek, rakamsal boyutun her yıl kısa film üretiminin arttığını ortaya koyduğunu söyledi. Uzun metraj ile orantısızlık ve dengesizlik olduğuna dikkat çeken Evci, uzun filmde aynı hareketliliğin olmamasını sinema endüstrisinin olmayışına bağlıyor. Evci, bir endüstrinin olmayışı yüzünden gençlerin uzun metraj film çekme şansı bulamadığı ve daha bağımsız olduğu için kısa filmi tercih ettikleri görüşünde.

Ahmet Uluçay festivalin gözdesi Festivalin bu yıl ilgi çekici yeni bölümleri var. Bu bölümlerden biri, geçen yıl yaşamını yitiren Süha Arın'a ayrılmış. Bu bölümde Süha Arın'ın anlatıldığı bir film ile Arın'ın dört belgeseli yer alıyor. Bu yıl bir diğer yenilik uluslararası örneklere yer verilmesi. Bu bölümde 18 filmin Dünya ve Türkiye prömiyeri yapılıyor. Festivalin tek uzun metraj film kısa filmleriyle tanınan Ahmet Uluçay'ın ilk uzun metraj ödüllü filmi "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak". Festivalde Uluçay'ın kısa filmlerini, bir de söyleşiyi içeren "Kısadan Uzuna" diye bir bölüm yer alıyor. Festivalin geleneksel bölümleri arasında ise atölyeler var. Alanında uzman kişiler tarafından gerçekleşen atölyelerle kısa film yapmak isteyen kişileri deneyimli kişilerle buluşturulması amaçlanıyor. Evci, konusunda uzman kişilerle birebir ilişkiye geçilmesinin bir hareket, canlılık getireceğine inanıyor. Evci, kısa filmi sinemaya dair iddiaları olan insanların kendilerini ispatladıkları uzun metraja geçiş platformu olarak niteliyor. Genç yönetmen, kısa filmin başlı başına bir sanat olsa da, bir başka bakış açısına göre uzun metraj için bir antrenman sahası olarak kabul edilebileceğini söylüyor. İFSAK'da kısa film atölyesi eğitmenliği yapan Selim Evci, kendini kısa film gönüllüsü olarak tanımlıyor. Kısa film çekiciliğini bağımsız oluşuyla açıklayan Evci, "İstediğiniz sözü hiç kimseye beğendirmeye gerek duymadan gerçekleştirebiliyorsunuz. Bir festivale dönüştürmek, bir festival yapmak da bir film yapmak kadar keyiflidir. Festival yaptığınız zaman sizinle paralel düşünen kişilerin buluştuğu bir merkez oluşturuyorsunuz ve o enerjiyi daha büyük bir enerjiye çevirme şansınız oluyor" dedi. Selim Evci'nin yaklaşık 1.5 yıldır üzerinde çalıştığı bir uzun metraj film projesi var. Müzik geçmişi de olan Evci, filmin müziğini şimdiden bitirmiş bile. Yönetmen, önümüzdeki yaza prodüksiyonunu bitirmeyi düşünüyor.

Festival Türkiye'yi dolaşacak Selim Evci, festival bittikten sonra oluşturacakları seçki ile festivali Türkiye turuna çıkaracaklarının bilgisini veriyor. Geçen yıl belli başlı üniversiteleri gezen festivalin bu yıl Türkiye'nin her tarafına gitmesi planlanıyor. İstanbul'da çok sayıda festival olduğunu belirten Evci, "Diğer illerde büyük bir izleyici potansiyelinin olduğunu biliyoruz" diye kaydetti. Festival sinemaya dair bir heyecan oluşturuyor ve bu heyecanı tüm Türkiye'ye taşımaya hazırlanıyor.

Evrensel'i Takip Et