05 Aralık 2005 22:00

Hukukçulardan TCK ve
   CMK'ya itiraz var

Yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu (TCK), eleştiriler ve öneriler dikkate alınmadan hazırlandığı için ihtiyaca cevap vermiyor.

Paylaş
İstanbul Barosu ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen "Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve 6 Aylık Uygulamasının Değerlendirilmesi Sempozyumu" dün başladı. Ceza hukuku ile CMK konusunda uzman yerli ve yabancı bilim adamı ve yetkililerin katıldığı sempozyumda, CMK'nın bazı maddelerinin adil yargılamayı gerektirecek düzenlemelere cevap vermediği dile getirildi. Şişli Belediyesi Brifing Salonu'nda gerçekleşen ve 5 gün sürecek olan sempozyumda açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, "İnsan haklarına saygılı, barışçıl, adil yargılamayı gerektirecek düzenlemelere yeni TCK ve CMK'nın bazı maddeleri cevap vermiyor" dedi. Kolcuoğlu, Yeni Türk Ceza Kanunu ve CMK'nın yürürlüğe girmesinden önce, toplumun huzurunu, insan haklarına saygılı adil yargılamayı sağlayacak önemli çalışmalar yaptıklarını, görüş ve düşüncelerini yetkililere bildirdiklerini anlattı. TCK ve CMK hakkında yapılan eleştirilerin sonuç verdiğini söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Kolcuoğlu, "Yine aceleye getirilerek yapılan tasarılar yasalaştı. 2 aylık erteleme süresi içinde de ısrarla taleplerimizi dile getirdik. Çağdaş ceza yasasına uygun yeni değişiklikler yerine, maalesef öncekinden daha geriye giden bazı değişiklerle karşı karşıya kaldık" diye konuştu.

Sorunlar var 6 aylık dönem içinde çok önemli sorunlarla karşılaştıklarını kaydeden Kolcuoğlu, yeni yasanın getirdiği zorunlu savunmanın işletilmesi ve uzlaşma kurumları konusunda temel hazırlıkların yapılmadığını ifade etti. Konuşmasında, sempozymun ana konularından olan "uzlaşmacı avukat" uygulamasına da değinen Kolcuoğlu, uzlaşmacı avukatların nasıl çalışacaklarının sorun olarak karşılarında durduğunu anlattı.

Sistem işlemiyor Prof. Dr. Durmuş Tezcan ise gazetecilere yaptığı açıklamada, yasalar hazırlanırken eleştirilerin duymazdan gelindiğine işaret ederek, "Sistem işlemiyor" dedi. Tezcan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yasayı çıkarırken hukuk alanının tüm bileşenlerini bir araya getirmediğini, yasaların AKP Hükümeti'ne fikren yakın olan kişiler tarafından çıkarıldığını bildirdi. Tezcan, "Umarız zamanla değişir ve insanlar zarar görmezler" şeklinde konuştu. Sempozyumun dünkü oturumları, akşam saatlerine kadar "uzlaşma" konusunda yapılan sunumlar ile sona erdi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Madenci çocukları dehşete düştü 4 Aralık Dünya Madenciler Günü, Zonguldak'ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Fener İlköğretim Okulu öğrencileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eğitim Ocağı'na indi. Türkiye'nin madenci şehri olarak bilinen Zonguldak'ta, öğrencilerin babaları, amcaları, dayıları veya bir yakınları mutlaka ocakta çalışıyor; ancak onlar hayatlarında ilk kez bir maden ocağına girdi. Babalarının çok zor şartlar altında çalıştığını gören küçükler, "Bundan sonra babamızı hiç üzmeyeceğiz. Çok para istemeyeceğiz" diye konuştu. TTK Eğitim Ocağı Yüksek Maden Mühendisi Sefa Elibol, ocak ağzında öğrencileri bilgilendirdi. İlk kez ocağa girecek olmanın heyecanı ile biraz korku yaşayan küçükler, madencilik hakkında verilen bilgileri not etti. Ocak içinde de öğrencileri bilgilendiren Elibol, metan gazının çok tehlikeli olduğunu söyledi. Ocakta yanında sigara veya çakmak bulunduran işçilerin işten atıldığını anlatan Elibol, içerideki makina ve techizatın çalışırken alev alması ve metan gazının patlamasını önlemek amacıyla özel cihazlar kullanıldığını aktardı. Bu arada kömür bandının çalışması sırasında bazı öğrencilerin korktuğu görüldü.

Sorunlarla boğuşuyoruz Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, Dünya Madenciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, devletin ekonomiden çekilmesi politikalarını savunanların alternatif gördüğü özel sektörün, madencilikte ciddi bir varlık gösteremediğini belirttti. 1970'li yıllarda 5 milyon ton civarında kömür üreten TTK'nın, bugün 2 milyon tonun altında üretim yapar hale geldiğini dile getiren Altun, Türkiye'nin, yıllık 10-12 milyon tonluk taşkömürü ihtiyacının yaklaşık 10 milyon tonunu ithal eder ve yılda 1.5 milyar dolarını dışarıya verir duruma getirildiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Mevcut potansiyel kullanılsın

SONRAKİ HABER

Kamu emekçilerinin acı kaybı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...