05 Aralık 2005 22:00

Mevcut potansiyel kullanılsın

Diyarbakır'da ilki gerçekleşen Güneydoğu Anadolu Enerji Forum'unda kaçak elektrik problemi öne çıkarken, hükümetin enerjideki özelleştirme politikalarının sorunları derinleştirdiği vurgulandı.

Paylaş
Güneydoğu Anadolu Enerji forumunda, bölgenin enerji potansiyeli vurgusu ve kaçak elektrik sorunları öne çıktı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi'nin 2-3 Aralık tarihinde düzenlediği forumda, kamu kurumundan yetkililer, milletvekili, akademisyen ve oda yöneticilerinin katılımıyla, bölgenin enerji sorunları ayrıntılarıyla tartışıldı. Güneydoğu Anadolu Enerji Üretim ve tüketim potansiyelinin ortaya konulmaya çalışıldığı forumda, bölgeye yönelik enerji politikalarının oluşturulması istendi. Türkiye'de varolan hidroelektrik potansiyelinin büyük bir bölümünün kullanılmadığına dikkat çekilen forumda, potansiyelin kullanılmasıyla birlikte Hasankeyf, Zeugma, Allianoi ve Munzur Vadisi gibi yerlerde baraj yapılmasına gerek olmadığının görüleceği ifade edildi. Petrol, rüzgar, yakıt pili ve güneş enerjisinin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Cebeci, özellikle güneş, rüzgar enerjisinden yararlanılması gerektiği ve üniversitelerde bu yönde çalışma yürütülmesinde sorunlar yaşandığını kaydetti. Forumda, TEDAŞ ve TEİAŞ' tan katılan yetkililerin sunumları rakamsal veriler ve mevcut enerji politikası yorumlarının dışına çıkmadı. Ve tüm devlet kurumu katılımcıları, TEDAŞ ve TEİAŞ' ın özelleştirilmesi gerektiği görüşünü savundular. "Kamuyla olmuyor özelleştirilmesi lazım" denilerek, yetersiz kaynak ayrılan TEK'in TEİAŞ'a geldiği sürece kadarki politikaları da forumda kendini gösterdi.

Yoksula indirimli uygulama İlki gerçekleşen bölge enerji forumunda, bölgenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının zenginliğine sık sık vurgu yapıldı. Kaliteli, kesintisiz enerji üretimine işaret edilen forumda, kayıp-kaçak ayırımının yapılarak, kaçağın sadece bölge sorunu olarak ele alınmaması gerektiğinin altı çizildi. Mardin ve Şırnak yüzde 71 civarı kaçak kullanımıyla ilk sırada yer almasının göç mağdurları ve açlık sınırının altında yaşayanların kaçağa başvurmak zorunda kalmalarıyla ilişkilendirildi. Yeşil Kart uygulamasına benzer bir uygulamanın enerji sektöründe de uygulanması gerektiği aktarıldı. İşsiz ve yoksullara yönelik indirimli enerji uygulaması veya 100 kilovat saatin altında kadarki kullanılan enerjinin faturaya tabi tutulmaması istendi. Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Tarık Öden tarafından gelen bu öneri, birçok konuşmacı tarafından kabul gördü ve sempozyumun vurgusu olarak dile getirilmesi isterdi. Bölgede suyun petrol kadar önem taşıdığının belirtilirken, Uluslararası tekellerin bölge suyunu denetim arzusu içinde olduğu kaydedildi. EMO Genel Başkanı Kemal Ulusaler bölgenin enerji maliyetinin düşük olmasının uluslararası şirketler tarafından bölgenin tercih edilmesinde etkili olduğunu kaydetti. Enerjide özelleştirmenin yaratacağı sıkıntılara işaret edilerek, Enerji dağıtımının özel tekellere verilmemesi gerektiği; bunun suç olduğu ve enerjide kamulaşmanın şart olduğu görüşü vurgulandı. Forumda enerji polotikalarındaki zaafları olarak şunlar sıralandı: Enerji alanında çıkarılan yasanın, TEDAŞ'ın üretim planı yapma yetkisini de elinden aldı. Yani tüm bu hizmetler dağıtım şirketlerine havale edildi. Dağıtım şirketleri de daha çok kâr amaçlı politika yürüttüğü için enerji altyapı problemleri çözülmek yerine her geçen gün derinleşiyor.

ÖNCEKİ HABER

Kürtçeye kapı açın!

SONRAKİ HABER

Hukukçulardan TCK ve
   CMK'ya itiraz var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...