05 Aralık 2005 22:00

İran Avro'ya geçecek

İran Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı, petrolü ABD Doları değil Avro üzerinden satmak için hazırlıkların tamamlandığını ilan etti.

Paylaş
İran hükümeti, uzun zamandır beklenen, petrolde Avrupa ortak para birimine geçiş adımlarını hızlandırıyor. İran Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Kemal Daneşyar, petrolü ABD Doları değil Avro üzerinden satmak için hazırlıkların tamamlandığını ve bu kararın en kısa sürede uygulamaya gireceğini ilan etti. İran Öğrenci Haber Ajansı'na konuşan Daneşyar, İran'ın ilk aşamada satışları hem Dolar, hem Avro üzerinden yapacağını, aşamalı olarak da sadece Avro üzerinden satışa geçeceğini belirtti. Daneşyar, "Böylece ABD, başka bir ülkeye sadece kendisinin ekonomik zarar veremeyeceğini, İran'ın da gerektiğinde ABD ekonomisine zarar verebileceğini görecek" diye konuştu.

Baradey'den iddialar Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, İran'ın diğer tesislerinde uranyum zenginleştirmeye başlaması durumunda, birkaç ay içinde nükleer silah üretmeye hazır hale gelebileceğini söyledi. El Baradey, The Independent gazetesine verdiği demeçte, UAEA yetkililerinin en az iki yıl içinde tam faaliyete geçebileceğini söyledikleri Natanz tesisinin çalışmaya başlaması halinde, İran'ın birkaç ay içinde nükleer silah üretecek duruma gelebileceğine inandığını söyledi. Bu nedenle uluslararası topluluğun "endişe duymakta olduğunu" söyleyen El Baradey, sözlerine "Tam yakıt döngüsünü elde etmeyi amaçladıklarını biliyorum. Tam yakıt döngüsünü sağlayan bir ülkenin de birkaç ay sonra nükleer silah üretebilecek duruma gelebileceğini biliyorum" diye devam etti. Krizin derinleşmesi halinde herkesin zarar göreceği uyarısında bulunan UAEA Başkanı, "Herkes zarar görecek. Pandora'nın kutusu açılacak. İran'ı izole etme çabaları olacak, İran karşılık verecek ve sonunda bir çözüm bulmak için görüşme masasına dönmek zorunda kalacaksınız" diye konuştu.

Begin hatırlatması Diğer yandan İsrail'in eski Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail hükümetinden, İran'ın nükleer programına karşı "cesur önlemler" almasını istedi. Likud Partisi liderliği için yarışan Netanyahu, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e karşı bir nükleer tehdit olmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Eski Başbakan Menahem Begin'in yolundan gideceğini belirten Netanyahu, İsrail'in yapması gerekenin, Begin'in İran ve Irak'a böyle bir tehdit oluşturmasına izin vermeyen cesur önlemleri gibi önlemler alması olduğunu ifade etti. Begin döneminde, İsrail hava kuvvetlerine ait uçaklar, 1981'de Irak'taki bir atom reaktörünü bombalamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Urfalı bir kadının desenleriyle... Ebrunun anlattığı

SONRAKİ HABER

Ford patronunun gözü doymuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...