04 Aralık 2005 22:00

Arkeologdan özelleştirme uzmanı

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, KİT'lerin özelleştirme işlemlerini yürüten "uzmanlar" arasında, İngiliz ve Alman dili ve edebiyatı, Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, anaokulu öğretmenliği, sekreterlik gibi dallardan mezun olanların bile bulunduğunu belirledi.

Paylaş
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, KİT'lerin özelleştirme işlemlerini yürüten "uzmanlar" arasında, İngiliz ve Alman dili ve edebiyatı, Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, anaokulu öğretmenliği, sekreterlik gibi dallardan mezun olanların bile bulunduğunu belirledi. Türkiye'nin en büyük KİT'lerinin özelleştirme işlemlerini yürüten "uzman" kadrolarında Ön Asya Arkeolojisi, anaokulu öğretmenliği, sekreterlik, İngiliz ve Alman dili ve edebiyatı ve prehistorya gibi dallardan mezun olanların bile bulunduğu belirlendi. Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun Özelleştirme İdaresi'nin 2001 yılından sonraki faaliyetleriyle ilgili olarak hazırladığı raporda, Özelleştirme İdaresi, atamalarda keyfi davranmakla suçlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğine göre, uzman ve uzman yardımcılarının en az 4 yıllık eğitim veren üniversite ve yüksek okulların hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme, iktisadi ve idari bilimler bölümleri ile mühendislik fakültelerinin gerek duyulan bölümlerinden mezun olmalarının ve yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmalarının zorunlu olduğu hatırlatılan raporda, uygulamada sınav zorunluluğunun çeşitli yöntemlerle aşıldığı belirtildi. Başka kurumlardan gelenlere yönetmeliğin 25. maddesine dayanılarak sınav uygulanmadığı; ilk kez kamu hizmetine girenlerin ise önce sınav gerektirmeyen istisnai memurluklara; bir süre sonra da uzman yardımcılığına veya uzmanlığa atandıkları bildirildi. 2001 ve sonrasında atanan uzman ve uzman yardımcılarının hiçbirinin de sınavdan geçmediği belirtildi. Uzman yardımcılığından uzmanlığa geçişlerin de hizmet süresi/liyakat ya da sınav gibi nesnel bir değerlendirmeye bağlı olmadığı vurgulanan raporda, doğrudan uzman olarak atanmış olanlar yanında, 8 yıldan beri uzman yardımcısı olarak çalışan personelin de bulunduğu bildirildi.

Arkeolog ve öğretmen DDK'nın raporunda proje gruplarında görevlendirilen ve KİT'lerin özelleştirme işlemlerini gerçekleştiren uzman ve uzman yardımcıları arasında; iktisat, işletme, maliye, mühendislik gibi dallarda eğitim almış olmaları gerekirken; "Grafik tasarım, İngiliz dili ve edebiyatı, Alman dili ve edebiyatı, prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, siyaset yönetimi, anaokulu öğretmenliği, sekreterlik gibi dallardan mezun olanların" bulunduğu bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

ABD'den PKK raporu!

SONRAKİ HABER

Meclis'te gündem yasa tasarıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...