03 Aralık 2005 22:00

Sendika hakkına silahlı engel

Cevahir Deri işçilerinin Deri-İş'e üye olmasının ardından işten atmalarla başlayan olaylar sürüyor. Taşeron firma sahibinin, işçileri vazgeçirmek için silahlı adamlar kiraldığı iddia ediliyor. İşçiler, jandarmanın olayları izlemekle yetinmesinden şikayetçi.

Paylaş
Deri-İş Sendikası'nda örgütlenme mücadelesi veren Cevahir Deri işçilerine yönelik saldırıların dozu artıyor. Bölgede görevli jandarma ise kiralık silahlı adamların saldırılarına adeta göz yumuyor. Sendikaya üye oldukları için işten atılan 28 işçinin fabrika önündeki direnişi sürerken, Özalp isimli taşeron firma tarafından kiralandığı iddia edilen bazı kişiler, gözdağı vererek işçileri sendikadan vazgeçirmeye çalışıyor.

İşçiler yakalayıp teslim etti Geçtiğimiz günlerde yaşanan saldırıların ardından, söz konusu kişiler bir işçinin arabasının camlarını kırdılar, ayrıca akşamları işçilerin evlerinin önünde araçlarla gezerek tahrik ediyorlar. İşçiler, önceki gün bu araçlardan ikisini Deri Organize Sanayi içinde yaşanan kovalamacanın ardından yakaladı, ancak bir araç kaçmayı başardı. Yakalanan iki aracın içinde yapılan aramada çok sayıda sopa, demir çubuk bulundu. Jandarma suç aletlerinin olay anında kullanılmadığı gerekçesiyle yakalananları serbest bıraktı. Silahların ise kaçan araçta olduğu iddia ediliyor.

Kaleşnikoflarla geziyorlar Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Hasan Sonkaya saldırılardan, işçilerin örgütlenmesini engellemek için, patron tarafından devreye sokulan Özalp isimli taşeron inşaat firmasının yöneticilerini sorumlu tutuyor. Cevahir Deri'nin 6 ay önce Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyete başladığını, fabrikada çalışan 40 işçiden 33'ünün sendikalarına üye olduğunu belirten Hasan Sonkaya, işçilerin taşeron firma Özalp'e geçirildiğini ve bireysel sözleşmeler dayatıldığını, buna itiraz ettiklerinde ise işten atıldıklarını anlattı. İşten atılan 28 üyelerinin 12 gündür direnişte olduğunu kaydeden Sonkaya, işçilere yönelik baskının gün geçtikçe arttığını belirtti. Sonkaya, "Cevahir Deri patronunun tutmuş olduğu Fuat Özalp isimli kişi önce Özalp isimli taşeron bir inşaat firması kurdu. Yasalarımıza göre asıl işlerde taşeron çalıştırılamaz, ancak bunlar çalıştırıyor. Fuat Özalp, patronu korumak iddiasıyla silahlı kişiler getirdi. 29 Kasım günü 30'a yakın silahlı kişi, silahları da tabanca falan değil kaleşnikof tüfekler, sopa ve demir çubuklar, işçileri tahrik etmeye çalıştı. Kendi araçlarını kırıp suçu işçilere atmaya çalıştılar" dedi. Bütün şikayetlerine rağmen jandarmanın herhangi bir müdahalede bulunmadığını söyleyen Sonkaya, önceki gün yaşananları ise şöyle anlattı: "Yine işçileri tahrik etmeye çalıştılar. Üç arabaları vardı. Sanayi içinde işçilerin, yaptığı kovalamaca sonunda arabaların ikisi yakalandı, biri kaçtı. Silahlar kaçan arabadaydı. Jandarmaya göstermemize rağmen müdahale etmedi ve kaçtılar. Yakaladığımız iki arabanın içinde demir çubuklar, sopalar bulduk, ama jandarma olay anında kullanılmadığı gerekçesiyle ifadelerini aldıktan sonra bu kişileri serbest bıraktı. Araçların plakaları çamurla özel olarak kapatılmış. Biz onların bu planını boşa çıkarttık, ama bu sonra neler yapacaklarını bilmiyoruz."

Jandarma seyrediyor Cevahir Deri işçileri saldırılardan yılmayacaklarını, direnişi kazanana kadar sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ettiler. Cevahir Deri'de boya makinesinde çalıştığını ifade eden Hatice Işık, "Ama yasal olarak Özalp taşeron şirketinde inşaat işçisi olarak gözüküyorum" diye konuştu. Fabrikadan önce 6 kişinin atıldığını belirten Ayhan Kahraman, arkadaşlarının atılması üzerine kendilerinin de işi bıraktığını söyledi. Taşeron firmayı istemedikleri için işten atıldıklarını ifade eden Kahraman, taşeron firmanın kiraladığı silahlı adamların kendilerine saldırdığını bildirdi. Sendikalı olmanının yasal hakları olduğunu, ancak sendikaya üye oldukları için atıldıklarını söyleyen Necati Çatkaya, olaylar yaşandığı zaman yanlarında olan jandarmanın seyretmekle yetindiğine dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Bayındır'ın acı günü

SONRAKİ HABER

İkinci kar da yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...