2 Aralık 2005 23:00

Belediye uyarıları dikkate almadı

Malatya'da on gün önce başlayan ishal salgını devam ediyor. Devam eden salgınla ilgili olarak İnönü Üniversitesi ile Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, Malatya Valiliği'nde önceki gün basın toplantısı düzenlediler. Basın toplantısında konuşan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Erkan Pehlivan "İki haftadır söylediğimiz gibi sorun su kaynaklıdır ve şehir şebekesine kanalizasyon karışımı vardır. 70 hastanın 35'inden alınan gaita (dışkı) sonuçlarında yüzde 70 oranında rota virüsü tespit edilmiştir" dedi. Pehlivan Sağlık Bakanlığınca incelenen su numunelerinde koliform görülmesinin de kanalizasyon karışımını gösterdiğini belirtti. Pehlivan açıklamasında bazı hastalıkların kuluçka dönemi bitmediği için uzun sürede başka hastalıkların baş gösterebileceğine vurgu yaptı.

Belediyeyi üç kez uyarmışlar Açıklamada konuşan Sağlık il Müdürü Sezai Demirel ise, belediyeyi suyun temiz olmadığı noktasında üç kez uyardıklarını; belediyenin bu uyarıları dikkate almadığı gibi yazılarına cevap dahi vermediğini söyledi. Demirel, nisan ayından beri sudaki klor eksikliğini belediyeye bildirdiklerini belirtti. Basın açıklamasının sonunda soruları yanıtlayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, yüzbinlerce insanın tehdit altında olduğunu belirterek, hasta sayısının da açıklanan resmi rakamlardan daha fazla olduğunu ileri sürdü. Hilmioğlu, "Malatya Eczacılar Odası'nın açıklamasına göre, son 10 günde 40 bin adet ishal ilacı satılmış. Dolayısıyla hastanelere başvurmayan hastalar da var." dedi. Öte yandan, salgın nedeniyle musluk suyunu içmeyen vatandaşların şişe suyunu tercih etmesiyle, şehirde şişe suyu sıkıntısı başgösterdi. Mücelli Caddesi'nde bakkal işleten Beyhan Gül isimli kadın, şişe suyu taleplerini karşılayamaz hale geldiklerini belirterek, "Sürekli şişe suyu taşır olduk. 5-10 litrelik damacana suyuna talep çok fazla ancak şehirde yeterince şişe suyu yok" dedi. İki çocuğunun da ishal ve karın ağrısı şikayetleri olduğunu söyleyen Beyhan Gül, musluk suyunu kullanmadıklarını kaydetti.


Zengin-fakir ayrımı Artan ishal vakaları nedeniyle okullarda maddi durumu iyi öğrencilerin ambalajlı su tüketmeleri yönünde uyarıldığı, imkanı olmayan öğrencilere ise kantinlerde suyun kaynatıldıktan sonra verildiği bildirildi. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ramazan Demirhan, ishal vakalarının artış göstermeye başlaması ile kentteki tüm okullarda birtakım tedbirlerin alındığını söyledi. Demirhan,"Maddi durumu iyi olan öğrencilerin ambalajlı su tüketmeleri istendi. İmkanı olmayan öğrencilere ise kantinlerde sular kaynatıldıktan sonra veriliyor." dedi. Salgın nedeniyle bugüne kadar 3 bin 304 ilköğretim okulu öğrencisi, 126 anaokulu öğrencisi ve bin 229 lise öğrencisi olmak üzere toplam 4 bin 659 öğrencinin ishal şikayetiyle sevk aldığı ifade edildi. Malatya Vali Yardımcısı Bayram Öz, kentte son günlerde görülen ishal vakaları nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının 7 bin 838'e ulaştığını bildirdi.


Alınması gereken önlemler
  • Klor mevcut durumda artırılmalıdır.
  • İkinci bir duyuruya kadar sular 5 dakika kaynatıldıktan sonra tüketilmelidir.
  • Sebze ve meyveler klorlu suyla iyice yıkandıktan sonra, temiz su ile durulanmalıdır
  • Evde hasta varsa sabun, havlu, musluk başı temiz tutulmalıdır.
  • Okullarda içme suyunun tüketimi yapılmamalı, tuvaletler sürekli temizlenmelidir.
  • Bebekler emzirilmeye devam ettirilmelidir.
  • Hastalık durumunda öncelikle 1. basamak sağlık kuruluşlarına gidilmelidir.
  • Malatya Belediyesi'nce dağıtım şebekelerinde klorlama gözenekleri takviyesi yapılmalıdır.

  • Evrensel'i Takip Et