02 Aralık 2005 22:00

Dofasco'yu kim yutacak?

Almanya'nın en büyük çelik üreticisi Thyssen-Krupp tekeli, Kanada'nın en büyük çelik üreticisi Dofasco'yu devralmak için kolları sıvadı.

Paylaş
Almanya'nın en büyük çelik üreticisi Thyssen-Krupp tekeli, Kanada'nın en büyük çelik üreticisi Dofasco'yu devralmak için kolları sıvadı. Dofasco'yu devralmak için resmen başvuru yapan Thyssen-Krupp Şefi Ekkehard Schulz, "Bu teklifimiz her iki taraf için de en iyi çözüm olacak" dedi. Thyssen-Krupp'un yaptığı teklif aynı zamanda dünyanın ikinci büyük tekeli olan Arcelor'a karşı bir saldırı. Fransız/Lüksemburg ortaklığı olan Arcelor aylardır Dofasco yönetimi ile görüşmüş ve birleşmenin yollarını aramıştı. Ancak Arcelor'un sunduğu devralma teklifi ve ileriye dönük planları Dofasco yönetimi tarafından geri çevrilmişti.

'Nakit kasamız dolu' Arcelor tekeli, Dofasco'yu "düşmanca devralmak" için 3.1 milyar Avro teklif ederken bunun önemli bir bölümünü borçlanma veya hisse takası yoluyla gerçekleştirmek istiyordu. Alman tekeli Thyssen-Krupp ise bütün hissedarlara nakit ödeme teklifi getirdi. Schulz, teklifin hepsini kasalarından ödeyebilecek durumda olduklarını açıklardı. Bazı borsa çevrelerinin teklifi "inandırıcı değil" şeklinde yorumlamalarının yanı sıra Thyssen-Krupp tekelinin bugünlerde EADS ile birlikte Bremenli Atlas şirketini de devralmaya çalıştığı biliniyor. Schulz, Atlas konusunda da devralma işlemini borçlanmadan gerçekleştirebileceklerini söylemişti.

Kanadalıların tercihi Dofasco Şefi Brian MacNeill, düşmanca devralınmak yerine dostça yutulmayı tercih ettiklerini açıkladı. Thyssen-Krupp'un sunduğu teklifi "gerçekçi ve ileriye dönük ciddi perspektife sahip bir teklif" olarak değerlendiren MacNeill, "Miktar olarak tam da kârlı ve geleceği olan bir şirkete uygun teklif" olarak değerlendirdi. Yaz aylarından bu yana Dofasco yönetimi ile görüştüklerini söyleyen Schulz ise, "Teklifimizdan daha iyisini sunacak olan kesenin ağzını bayağı açmak zorunda. Aksi takdirde bizden başka kimsenin şansı yok" dedi. Yaklaşık 18 milyon ton çelik üretimi ile halen dünyanın 10. sırasında olan Thyssen-Krupp, Dofasco'yu yutması durumunda 24 milyon tona yakın üretim ile 6. sıraya yükselecek. Dünyanın bir numaralı çelik üreticisi Mittal Steel 66 milyon ton üretim yaparken ikinci sıradaki Arcelor 53 milyon ton üretim yapıyor.


DOFASCO'NUN ÖZELLİĞİ NE? Dofasco, yaklaşık 11 bin çalışanı ile Kanada'nın en büyük çelik üreticisi konumunda. 2004 yılında 4.2 milyar Kanada Doları (yaklaşık 3.1 milyar Avro) ciro yapan Dofasco'nun en önemli yanı şirketin demir madenlerinin bulunması. Dofasco'yu alan aynı zamanda hammadde sorununu da çözecek. Ayrıca NAFTA pazarı da önemli. NAFTA piyasasına girmek için özellikle Avrupa merkezli tekeller önemli oranda gümrük vergisi ödemek zorunda kalıyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmeciler suç işledi

SONRAKİ HABER

Pancarcıya nişasta darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...