01 Aralık 2005 22:00

İşgal haber ajansı sunar!

ABD ordusunun, bir Amerikan şirketini paravan olarak kullanarak, para karşılığı Irak gazetelerinde 'haber' bastırdığı öğrenildi. Ordu, bir gazete ve bir radyo kanalını da 'ele geçirdi'.

Paylaş
Irak'ı işgal altında tutan ABD ordusu, basını da para yoluyla kontrol altına aldı. Los Angeles Times gazetesinin haberine göre işgal ordusu, bizzat Amerikan askerleri tarafından yazılan "haberleri" basmaları için Irak gazetelerine para ödüyor. "Haber"ler, ABD'li "enformasyon operasyonu" askerleri tarafından yazıldıktan sonra Arapçaya çevriliyor ve bir silah şirketi aracılığıyla Irak'ta yayınlanan gazetelere gönderiliyor. Propaganda haberleri, Irak gazetelerinde "bağımsız gazeteciler" tarafından yapılmış gibi gösteriliyor. Haberlerde genelde ABD ve Irak ordusunun "başarıları" övülürken direnişçilerin "gaddarlığı" anlatılıyor, ABD'nin Irak'taki "yeniden inşa" çabaları aktarılıyor.

Amerikancıların sefaleti Kara propaganda kampanyasının 2005 başında başladığı, o tarihten bu yana "Iraklılar Terörizme Rağmen Yaşama Tutunuyor" gibi başlıklarla onlarca haber yayınlandığı öğrenildi. Bu başlıklı "haber"i yayınlayan gazetenin, Başbakan Yardımcısı Ahmed Çelebi'nin kontrol ettiği El Mutemer olduğu öğrenildi. Gazete, haberi yayınlamak için ABD ordusundan 50 dolar aldı. El Mutemer editörü Luay Baldawi, söz konusu haberi internet üzerinden aldıklarını belirterek, "Gazetemizin politikası herşeyi yayınlamak, özellikle de amaçlarımıza hizmet ediyorsa. Biz Amerikancıyız. Amerika'yı destekleyen herşeyi yayınlarız" diyerek, açık konuştu. 2 Ağustos tarihinde, "Irak'ın Kalkınmasına Daha Çok Bütçe Ayrılacak" başlıklı haberi yayınlayan El Dustür gazetesi ise, bu hizmeti karşılığında 1500 dolar aldı. El Meda gazetesi çalışanlarının anlattığı bir olaya göre ise, 30 Temmuz'da gazetenin Bağdat merkezine giden "meçhul" bir şahıs, "Teröristler Sünni Gönüllülere Saldırdı" başlıklı bir haberin yayınlanmasını istedi ve bunun karşılığında 900 dolar nakit ödeme yaptı. İşi öğrenmiş! El Meda, Irak'ın "en profesyonel gazetesi" olarak biliniyor. Gazetenin "profesyonel" editörü, "Eğer bu haberlerin ABD hükümetinden geldiğini bilseydim, yayınlamak için çok daha fazla para isterdim" diyerek, gazetecilik anlayışını gözler önüne serdi. Propaganda operasyonunun ABD ordusu bağlantısı, çok gizli tutuluyor. Pentagon, bu amaçla, "Lincoln Grubu" adlı küçük bir Amerikan firmasına ihale verdi. Lincoln, "haber"lerin çevrilmesi ve gazetelere yer almnasında rol oynuyor. Şirkete bağlı Iraklı taşeronlar, haberleri Bağdat'taki gazete bürolarına ulaştırırken "serbest muhabir" veya "reklam temsilcisi" kimliğini kullanıyorlar.

Satın alma operasyonu Operasyonun yönetimi, merkezi Bağdat'ta bulunan ABD ordusunun "Enformasyon Operasyonları Görev Gücü" tarafından gerçekleştiriliyor. Bu birimin komutanlığını, Korgeneral John R. Vines yürütüyor. Vines başkanlığındaki ekibin bununla kalmadığı, bir Irak gazetesini satın aldığı ve bir radyonun yönetimini ele geçirdiği bildirildi. Bu iki kanaldan, Irak halkına sürekli ABD propagandası yapılıyor. Los Angeles Times gazetesi, bu iki yayın organının isimlerinin gizli tutulduğunu yazdı. Bütün bunlar olurken ABD yönetimi, Irak'ta medyanın durumunu "en büyük demokratik başarılardan biri" olarak sunmakta sakınca görmüyor. Son olarak Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ülkedeki yüzlerce basın kurumunu "özgür medya" olarak nitelendirmişti. Gözlemciler, ABD ordusunun giriştiği gizli operasyonun, Irak'taki "basın özgürlüğü" hakkında yeterince fikir verdiğini belirtiyorlar.

Dışişleri eğitimi Amerikan Dışişleri Bakanlığı ise, "farklı" bir medya çalışması yürütüyor. Bakanlığa bağlı bir birim, Iraklı gazetecileri "temel gazetecilik" ve "medya etiği" konusunda eğitiyor. ABD ordusunun kampanyası, Savunma Bakanlığı (Pentagon) içinde de çatlaklar yarattı. Adını vermek istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi, "Biz Irak'ta sözde demokrasiyi yerleştirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız her açıklama demokrasiye dair. Ama bu işi yaparak demokrasinin en temel ilkelerini çiğniyoruz" dedi.




TONY BLAIR, EL CEZİRE MÜDÜRÜYLE GÖRÜŞMEDİ ABD Başkanı Bush'un bombalamak istediği El Cezire televizyonunun müdürü Wadah Khanfar, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüşemedi. Kanala yönelik tehdidi kınamak üzere Londra'ya giden Khanfar, Tony Blair tarafından reddedildi. Khanfar'ın askeri tehdide ilişkin yazdığı makale ise, dün The Guardian gazetesinde yayınlandı. El Cezire Müdürü, "Bay Bush ve Bay Blair; neden beni bombalamak istiyorsunuz?" başlıklı makalesinde, ABD uçaklarının, kanalın Kabil ve Bağdat ofislerini bombaladığını hatırlatarak, kameraman Sami el Hac'ın Afganistan'da tutuklandığını ve 4 yıldır Guantanamo toplama kampında bulunduğunu hatırlattı. Londra'daki temaslarının sonuçsuz olduğunu anlatan Khanfar, "İngiliz yetkililerin sessizliği, şüphelerimizi artırıyor. Ama bu yolun sonu değil; gerçeği bilene dek vazgeçmeyeceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Geçmişten bugüne ayakkabı

SONRAKİ HABER

Blair BM'yi hiçe saydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...