30 Kasım 2005 22:00

Halk hasta başkan huzurlu

Malatya'da ishal şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısı artıyor. Hastalığın nedenine ilişkin inceleme sürerken Malatya Belediye Başkanı'nın 'huzurla' su içme çağrısı yapması ve Sağlık Bakanlığı'nın suyun temiz olduğu iddiası, halk sağlığı ile oynamak olarak nitelendirildi.

Paylaş
Malatya'da ishal, mide bulantısı ve kusma şikayetleri ile hastanelere başvuranların sayısı artıyor. Malatya Valiliği önceki gece özellikle çocuk ve yaşlıların aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin hastanelere gittiğini ve toplam başvuru sayısının altı bini geçtiğini açıkladı. Hastalığın nedeni konusunda henüz kesin bir sonuca ulaşılamadı ancak hazırlanan birçok raporda ve numune incelemelerinde şebeke suyunda kirlilik olduğu tespit edildi. Buna karşın Sağlık Bakanlığı ve Malatya Belediyesi suyun temiz olduğunu iddia ediyor. Belediyenin ve Bakanlığın kesin sonuç alınmadan bu tür açıklamalar yapması ise sendikalar, siyasi partiler ve bilim çevreleri tarafından halk sağlığı ile oynamak olarak yorumlanıyor.

Sorumsuzluk örneği Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın içme suyunun temiz olduğunu iddia ederek halka "Huzurlu kalple suyunuzu içebilirsiniz" çağrısında bulundu. Akın, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen verilere dayanarak yaptığı açıklamada kentten gönderilen 160 numuneden sadece 2'sinde kirlilik tespit edildiğini iddia ederek kent suyunun güvenle içilebileceğini belirtti. Başkanın açıklamalarına verilen tepkilerde ise hastalığın kaynağının içme suyu olduğu belirtilerek, başakın sorumlusuz davrandığı ifade edildi.

Başkan sonucu etkilemek istiyor Malatya'da yaşanan salgınla ilgili bir açıklama da İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu'ndan geldi. Hilmioğlu daha büyük bir tehlikenin olabileceğini belirterek Hepatit A, tifo gibi hastalıkların önümüzdeki zaman diliminde yaşanabileceği endişesi duyduklarını söyledi. Hilmioğlu aldıkları numuneleri incelediklerini belirterek sudan kaynaklı salgın hastalığın olduğunun teyit edildiğini belirtti. Hilmioğlu, Belediye Başkanı'nın açıklaması ile ilgili olarak ise "Henüz kesinleşmemiş bir sonuca etki edecek açıklama yapılarak, salgının artmasına neden oluyor" dedi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetler Genel Müdürü Turan Buzgan ise Malatya'da 2 ayrı mahalledeki içme sularından alınan numunelerden koliform bakteri tespit edildiğini açıkladı. Buzgan, kirlenmenin lokal ve geçici olduğunu ileri sürdü. Ancak hastalıktan dolayı, 6 bine yakın insanın tedavi kuruluşlarına başvurması bu iddiaların "inandırıcı" olmaktan uzak olarak nitelendirilmesine neden oldu.

Klorlama yetersiz Bu tartışmalar yaşanırken, Sağlık İl Müdürlüğü'ne, Malatya Belediyesi tarafından yıl boyunca tahlil için gönderilen su numunelerinin tahlil sonuçları da şebeke suyunun bir bölümünün "içilemez" olduğunu gözler önüne serdi. Rapora göre bir yıl boyunca Halk Sağlığı Laboratuvarları'na incelenmek üzere toplam 830 su numunesi gönderildi. Tahlil sonuçlarında bu numunelerden 703'nün içilebilir olduğu, 127'sinin ise içilemez olduğu ortaya çıktı. Raporda ayrıca şebeke suyunun bazı bölümlerinde klor miktarının yetersiz olduğu belirlendiği , bu konuda gerekli tedbirlerin alınması için Malatya Belediyesi'ne talepte bulunulduğu yer aldı. Malatya Valiliği'nden yapılan açıklamada da içme suyundaki klorlama eksikliği ve kirlilikten dolayı Malatya Belediyesi'nin 13 Aralık 2004 ve 17 Ekim 2005 tarihlerinde resmi yazıyla uyarıldığı ve içme suyundaki klor eksikliğinin giderilmesinin istendiği belirtildi. Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse ise hastalığın tifo salgınına dönüşmesinden endişe ettiklerini açıkladı. Diğer yandan CHP, ishal vakalarını araştırmak üzere Malatya'ya heyet gönderdi. Sivas Milletvekili Nurettin Sözen başkanlığındaki heyette, Denizli Milletvekili Mehmet Neşşar ile Malatya Milletvekilleri Ferit Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç var.




Acil önlem alınmalı Emek Partisi Malatya İl Başkanı Nejdet Bali de, Belediye Başkanı'nın 6 binin üzerinde kişinin hastanede yattığı ve bütün sağlık kuruluşlarının ısrarla 'suyu kaynatmadan içmeyin' uyarısında bulunduğu bir anda şov yaparak televizyon kameralarının karşısında su içmesini ve vatandaşlara "Huzurlu kalple suyunuzu içebilirsiniz" açıklaması yapmasını sorumsuzca bir tutum olarak değerlendirdi. Belediyenin halkın sağlığından sorumlu olduğunu belirten Bali, hastalıkların nedeni olan içme şebekesindeki arızanın bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. SES Malatya Şube Başkanı Hasan Kaldık da konuya ilişkin bir açıklama yaparak Malatya'da hasta sayısının her an arttığını ve belediyenin acilen önlem alması gerektiğini söyledi. İçme suyuna kanalizasyonun karıştığını söyleyen Kaldık, "Malatya Belediyesi'nin açıklamaları ve icraatlarıyla sorumsuz davrandığını" belirtti.

ÖNCEKİ HABER

TMSF silah satacak

SONRAKİ HABER

Köylüye kum çekme cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...