30 Kasım 2005 22:00

Sermayeye indirim emekçiye bindirim!

Zarar et, devlet zararın kadar vergi iadesi versin. 500 Avro yatırım yap, yüzde 2 oranında vergi öde. Şirketlerin vergisini birleştir, hiç vergi ödeme. Dolaylı vergiyi artır, açığı halk kapatsın

Paylaş
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın şirketlere ve zenginlere müjdesi Kurumlar Vergisi indirimiyle sınırlı kalmayacak. Devlet zarar eden şirketlerin zararını karşılayacak, 500 milyon Avro yatırım yapandan, 500 işçi çalıştırandan neredeyse hiç vergi almayacak. Bütün düzenlemeleri şirketler ve zenginler için yapan hükümet, halkın sırtındaki dolaylı vergide hiçbir indirim düşünmüyor. Hatta indirimlerle ortaya çıkacak vergi kaybının karşılanması için dolaylı vergilerde büyük artış bekleniyor. Vergi Konseyi'nin hazırladığı ve önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulacak reform taslağı 43 maddeden oluşuyor. Vergi reformunun ilk ayağı olan kurumlar vergisinde oran indirimi Başbakan tarafından açıklandı ve 2006'dan itibaren geçerli olacak. Reformdaki her şey sermayenin daha az vergi ödemesi ve zararlarının da devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor.

Zarar edene devletten iade Bir şirket, bir yıl kâr bir yıl zarar ederse zararını vergi iadesi olarak devletten karşılayacak. Şöyle ki, bir şirket 2005 yılında 1000 YTL kâr ederek, yeni oran üzerinden 200 YTL kurumlar vergisi ödedi. 2006 yılında şirket 400 YTL zarar ettiğini bildirirse vergi hesaplanırken bu zarar 2005 yılı kârı olan 1000 YTL'den düşülecek. 600 YTL üzerinden şirketin vergisi 120 YTL olarak yeniden hesaplanacak. Devlete bir önceki yıl 200 YTL vergi ödediği için şirket Maliye'den zararı çıkarıldığında 80 YTL iade alacak. Şirketler ileriye dönük olarak 5 yıl boyunca beyannamelerinde zararlarını mahsup edebiliyorlardı. Şimdi ise geriye dönük olarak zararı karşılama getirilmiş oldu.

Grup şirketlerinden tek beyanname Yeni düzenlemeye göre grup şirketleri vergilerini birlikte hesaplayarak ödeyecekler. Ayrı ayrı beyanname vermek yerine, kâr ve zarar eden şirketler birlikte hesaplanacak. Eğer zarar eden şirketlerinin gelirleri kâr eden şirketlerinin gelirlerine eşit olursa grup şirketi hiç vergi vermeyecek. Örneğin grup şirketleri içinde A şirketi 200 YTL kâr etmiş, B şirketi ise 200 YTL zarar etmişse, ikisi birleştirilebilecek ve kâr sıfır çıkacağı için vergi alınmayacak.

Yüzde 90 indirim 500 milyon Avro yatırım yapan, 500 işçi çalıştıran, 100 milyon Avro hasılat elde eden şirketlere ise yüzde 90 oranında kurumlar vergisi indirimi getirilecek. Bu şirketler sadece yüzde 2 oranında vergi ödemekle yükümlü olacak.




'PATRONLARLA ORGANİK BAĞIMIZ VAR' Devlet Bakanı Ali Babacan patronlar ve şirketler için yaptıkları vergi düzenlemelerinin ardından bir daha vergi barışı getirmeyeceklerini söyledi. Ankara Sanayi Odası Meclisi'nin toplantısında konuşan Babacan, yapılan indirimler ile kayıt dışı ile mücadelede önemli adım attıklarını ileri sürerek, "Biz de işadamlarından, bize doğru bir adım bekliyoruz. Bu da sanayici ve işadamlarının kayıt dışılığı gündemden çıkarmaları" dedi. Babacan, artık özel sektörün elinde yatırım için daha çok kaynak bulunduğunu kaydederek, yapılan indirimlerle kayıt dışılıkla mücadelede çok önemli adım attıklarını ileri sürdü. Hükümette işadamı kökenli çok sayıda bakanın bulunduğuna işaret eden Babacan, "İş hayatı ile organik bağları olan bir hükümetiz" dedi. "Ne olup bittiğini herkes çok iyi biliyor. Üç, beş telefonla sektörün, firmaların durumu ortaya çıkıyor" diyen Babacan, vergi barışını kimsenin beklememesini, kayıt dışı olan herkesin risk altında olduğunu söyledi.




DAHA FAZLASINI İSTİYORLAR Vergi Konseyi'nin yüzde 90 vergi indirimi için belirlediği 500 milyon Avro yatırım şartı ise bazı çevreler tarafından yüksek olarak değerlendiriliyor. Bu miktarın 200 milyon Avro'ya indirilebileceği belirtiliyor. Ayrıca getirilen 500 işçi şartının da yabancı sermayeyi caydıracağı ileri sürülüyor. Tartışma yaratan başka bir konu yatırım istisnasının kaldırılması. Patronların "yatırımdan soğumasından" korkan yetkililer, yatırım yapan ile sadece ithalat yapıp satan şirketler arasındaki teşvik farkının ortadan kalktığını savunuyorlar.


HESABI İYİ YAPMIŞLAR! Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gelir ve kurumlar vergisi oranlarının indirilmesinde çok iyi hesap yaptıklarını ileri sürerek, "Maliye Bakanlığı yaş tahtaya basmaz" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2006 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin görüşülmesine başlandı. CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Hükümet'in, Gelir Vergisi oranlarında çalışanları yanılttığını vurgulayarak, "Gelir Vergisi'nin alt dilimi yüzde 15 olarak kalırken, asgari ücretli birinin vergisinde nasıl indirim yapılıyor?" diye sordu. Unakıtan, vergi düzenlenmesinden ücretli çalışanların olumsuz etkilenmeyeceğini savundu. CHP'li Özyürek'in, "Hesabınız zenginler için. Asgari ücretliye ne yapıyorsunuz, onu anlatın. Kamuoyunu yanıltıyorsunuz" şeklindeki sözlerine Bakan Unakıtan, "Siz yanıltıyorsunuz. Hesabı iyi yapın. Mali disiplinin ne olduğunu tüm dünyaya gösterdik. Yaptığımız önemli bir reformdur" diye konuştu. Unakıtan, CHP milletvekillerine "Çalışanları düşünüyorsunuz, gayet güzel de bir de işsizler var. Onları hiç düşünmüyorsunuz" dedi. CHP'li Özyürek, ücretliler için gelir vergisinin ilk basamağının yüzde 10'a indirilmesini önerdi.

ÖNCEKİ HABER

Hırvatistan'da yeni komünist partisi

SONRAKİ HABER

Üreticiyi zor günler bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...