29 Kasım 2005 22:00

İtalyan sendikacılar fabrikaya alınmadı

Menarini Grubu'na bağlı İbrahim Ethem İlaç Fabrikası'nda sendikalaşma mücadelesi veren işçileri ziyaret eden İtalyan sendikacılar ve Lastik-İş yöneticilerine engel çıkarıldı.

Paylaş
İbrahim Ethem Ulagay İlaç Fabrikası'nın sendikaya karşı tutumu devam ediyor. Fabrikada sendikalaşma mücadelesi veren işçileri ziyaret eden İtalyan sendikacılar ve Lastik-İş yöneticileri içeri alınmadı. Yapılan görüşmelerin ardından sadece İtalyan sendikacıların fabrika bahçesine girmesine izin verilirken, gazetecilerin ziyareti içeriden izlemesi de engellendi. İtalyan Sendikalar Konfederasyonu (CISL), Kimya ve İlaç İşçileri Sendikası (FEMCA), İtalyan Sendikal İşbirliği ve Kalkınma Enstitüsü (ISCOS), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Avrupa Kimya İşçileri Federasyonu (EMCEF) yöneticileri dün İbrahim Ethem işçilerini ziyaret ederek, sendikalaşma mücadelesini destekleyeceklerini bildirdi. Sendikanın fabrikaya girmesi için gereken çabayı göstereceklerini belirten ISCOS Başkanı Gian Gıacomo, İtalyan Menarini Grubu'na ait olan fabrikada sendikalaşmanın engellenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. CISL Uluslararası İlişkiler Dairesi adına konuşan Giuseppe İulıano da işçilere şöyle seslendi; "Avrupayı birlikte oluşturuyoruz. Sizler sendika Avrupası'nın mimarlarısınız. Biz yıllardır Lastik-İş ile birlikte çalışıyoruz.Yani sizler sendika olarak Avrupa'ya çoktan girdiniz. Buradaki sorunu daha önce dile getirmiştik, şimdi yeniden Menarini'ye ileteceğiz."

'Zaferiniz zaferimizdir' EMCEF Politik Sekreteri Tobias Nilsson ise Menarini'nin Türkiye'de de sendikal haklara saygı göstermesini istedi. EMCEF yöneticisi Fransa'dan Sylvain Lefebre, bütün Fransız işçilerin selamını getirdiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Örgütlenmeye, sendikalaşmaya, ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Lefebre, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: "Sizin mücadeleniz bizim mücadelemizdir, sizin kavganız bizim kavgamızdır, sizin zaferiniz bizim zaferimizdir." Menarini Grubu'na bağlı İbrahim Ethem dışındaki bütün fabrikalarda sendika var. İşçiler, geçtiğimiz şubat ayında başladıkları sendikalaşma mücadelesi sonucunda mart ayında yetki almışlar, ancak patron yetkiye itiraz etmişti. Bilirkişinin raporuna da itiraz eden patron, işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıyor.

ÖNCEKİ HABER

'Demokratik Türkiye
   Halkçı Bütçe' mitingi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen'den suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa