28 Kasım 2005 23:00

5 Suriyeli Viyana yolcusu

Lübnan'ın suikasta kurban giden eski başbakanı Refik Hariri soruşturması kapsamında ifade verecek olan Suriyeli yetkililer, yakında Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gidecek. İsrail istihbaratına yakın Debka internet sitesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, eniştesi General Asıf Şevket'in ifade vermesini engellediğini bildirdi. Şevket, Viyana'ya gidecek grup içinde yer almıyor. Siteye göre Esad, BM Savcısı Detlev Mehlis'ten, ifade verecek olan 5 kişi hakkında tutuklama kararı çıkartılmaması yönünde güvence de aldı.

Putin'den güvence Esad'ın bir diğer kazanımı, Rusya nezdinde oldu. Esad, Devlet Başkanı Vladimir Putin'den, BM Güvenlik Konseyi'ne getirilecek herhangi bir Suriye karşıtı karar tasarısının veto edileceği yönünde söz aldı. Viyana'da ifade verecek Suriyeliler General Rüstem Gazali (Lübnan'daki eski Suriye istihbarat şefi), Albay Cuma Cuma (Gazali'nin yardımcısıydı), General Behçet Süleyman (Suriye İstihbarat Konseyi Başkanı), Tuğgeneral Zafer el Yusuf (Suriye istihbaratı sinyal bölümü başkanı) ve Tümgeneral Abdülkerim Abbas (Suriye istihbaratı Filistin bölümü başkanı) olarak sıralanıyor.

Şam'ın talepleri Debka'ya göre, Suriye, BM Savcısı'ndan başka taleplerde de bulundu. Bu talepler şöyle sıralanıyor: 1. Mehlis, Paris'e kaçan Suriyeli istihbaratçı Muhammed Züheyr Essadık'ın ifadesinin "geçerli olmadığını" açıklamalı. Essadık, Mehlis tarafından "kilit tanık" olarak nitelenmişti. 2. 5 Suriyeli yetkili ile aynı odaya, başları kapalı tanık getirilmemeli. 3. Essadık gibi yeni "tanık"lar ortaya çıkarılacaksa, bunlar daha önceden Suriye'ye bildirilmeli. 4. BM Genel Sekreteri, Hariri soruşturmasına hiçbir yabancı istihbarat örgütünün karıştırılmayacağını garanti etmeli. 5. Mehlis, suikastçilerin Beyrut'ta kurduğu "karargâh"ı Suriyeli istihbaratçıların ziyaret ettiği iddiasına dair kanıt sunmalı veya bu iddiayı geri çekmeli. Debka sitesi, davayla ilgili önemli bir tanığın, Lübnan Dağı'ndaki Batrin köyünde ölü bulunduğunu da ileri sürdü. BM raporunda, cesedi bulunan Lübnanlı Nevar Dora'nın, "suikastçilere 8 cep telefonu sattığı" yazılıydı. Detlev Mehlis tarafından geçen ay açıklanan raporda, 14 Şubat'ta düzenlenen Hariri suikastına Suriyeli ve Lübnanlı istihbarat servislerinin karıştığı ima edilmişti.

Ajan iddiası Diğer yandan Suriye'nin resmi gazetesi El Tavra, Lübnan'da İsrail istihbarat örgütü Mossad'ın 400 ajanının bulunduğunu ileri sürdü. Gazete editörü Feyyaz Sayık, "Bu ajanlar, geçmişte siyonist düşman ve onun milislerini desteklemiş olan diğer Lübnanlı ajanlarla işbirliği yapıyor. Ajanların Lübnan çevresinde kurduğu bombalı halka, İsrail ve ABD'nin karar vermesi halinde patlatılacak" iddialarında bulundu. Lübnan'da CIA ve Avrupalı ajanların da cirit attığını yazan Sayık, "Bütün bu ajanlar muhalefeti örgütlemeye, nefreti diriltmeye, Lübnan ve Suriye üzerindeki baskıyı artırmaya ve hepsinden önemlisi; ulusal güçler, Lübnan direnişi ve Filistinlilere karşı casusluk yapmaya gittiler" dedi.




YALANCI TANIK İTİRAFI Refik Hariri soruşturması kapsamında ifade veren Suriyeli Hüsam Tahir Hüsam, ifadesinin tamamen yalan olduğunu açıkladı. Bir Suriye televizyon kanalına önceki akşam demeç veren Tahir Hüsam, Hariri suikastı kapsamında, tehdit ve astronomik paralar karşılığında Suriyeli yetkilileri suçlamasının istendiğini belirterek, "Suriye bu cinayette masumdur. Suçlamalar uydurmadır" ifadesini kullandı.

Evrensel'i Takip Et