27 Kasım 2005 22:00

AKP'ye her yerde tepki

Eğitim Sen üyelerininin Ankara'ya sokulmaması, tüm Türkiye'de öğretmenler, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından protesto edildi.

Paylaş
Eğitim Sen üyelerininin Ankara'ya sokulmaması, tüm Türkiye'de öğretmenler, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından protesto edildi. Eğitim Sen İstanbul Şubeleri dün ve önceki akşam Taksim Gezi Parkı'nda oturma eylemi yaparak saldırılara tepki gösterdi. "Ulemaya değil emekçiye sor", "Basın susmayın AKP'yi fişleyin", "Susurluk, Şemdinli, Ankara işte çete devleti" sloganları atan eğitim emekçilerine birçok kesimden de destek geldi.

Mücadele sürecek Eğitim Sen 5 No'lu Şube Yöneticisi Filiz Çay, İstanbul'dan hareket eden öğretmenlere jandarmanın saldırdığını biri ağır olmak üzere 11 kişiyi yaraladığını söyledi. Eğitim Sen İstanbul Şubeleri adına basın açıklamasını okuyan 3 No'lu Şube Yöneticisi Gürdal Özpıranga, insanca yaşam ve örgütlü toplum mücadelesini yorulmadan sürdüreceklerini söyledi.

'Erdoğan'ın mezuniyeti hata' TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurul Sekreteri Meftun Gürdallar da, öğretmenlerin Recep Tayyip Erdoğan'ı mezun ederek bir "hata" yaptığını ifade etti. DİSK Genel Sekreteri Musa Çam ise, emekçilere yönelik birçok saldırının olduğunu, 2006 bütçeninin IMF ve DB bütçesi olduğunu söyledi. Çam, Eğitim Sen'in birçok barikatı aştığını, Ankara'daki barikatı da aşacağını söyledi. TTB İl Sekreteri Ali Çerkezoğlu da, eğitim emekçilerine copla, panzerle saldıran hükümetten hesap soracaklarını söyledi. Demokratik Toplum Partisi adına konuşan Cemal Kavak, saldırıyı kınadı. Eyleme Grup Yorum üyeleri ve oyuncu Mehmet Ali Alabora da destek verdi. Adana Eğitim Sen Şubesi de, polisin saldırısını kınadı. Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, Eğitim-Sen'in yaptığı eylemin meşru olduğunu belirterek, "Yapılan saldırılar demokrasi ayıbı" dedi.

'Ankara'da OHAL mi var?' Demokratik Toplum Partisi (DTP), Eğitim Sen'e yapılan saldırıyı kınadı. DTP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, eğitim emekçilerine yapılan saldırının kamuoyunda "dehşetle" izlendiği kaydedildi. Açıklamada, siyasi iktidarın antidemokratik tutumundan vazgeçmesi istendi. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş da, Başbakanlık'ta gerçekleştirilen "Güvenlik Zirvesi" kararlarının eğitim emekçilerine uygulandığını belirtti. Taş, Ankara'da fiili OHAL uygulandığını ifade etti. Ankara Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği de, eğitim emekçilerine yapılan saldırı karşısında birleşme çağrısı yaptı.


'Mücadele sürecek' Ziya Gökalp Caddesi'ni 6 saat boyunca trafiğe kapatan eğitim emekçileri, hükümete, Bakan Çelik'e ve Ankara Valisi'ne öfkelerini alkış, ıslık ve yuhalamalarla dile getirdiler. Eğitim emekçileri "Ders: Demokrasi, Konu: Susurluk, Şemdinli. Amaç: Karanlık değil aydınlık Türkiye" yazılı pankartı da taşıyarak, devlet içindeki çeteleşmeye tepkilerini ifade ettiler. Eğitim emekçileri, oldukça yorgun ve gergin olmalarına karşın bekleyişlerini saatlerce sürdürdüler. Eylemde sık sık il dışından gelen emekçilerin durumları bildirildi. Eğitim emekçilerinin üç kolda da yol kesmiş olmaları, kalabalık tarafından coşku ile karşılandı. Eylem sürerken, il dışından gelen kimi grupların alana girdiği de anons edildi. Emekçiler, sık sık Başbakan Erdoğan'ın eylem hakkındaki sözlerini öğretmen kimliklerini çıkartıp havaya sallayarak protesto ettiler.

'Kararlıyız' Bekleyiş sürerken saat 14.30 sıralarında Dinçer'in açıklama yapacağının duyulması üzerine kalabalık alkış ve sloganlarla mücadelenin ve kararlılığın süreceğini vurguladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Dinçer yaptığı konuşmada Ankara'ya toplu şekilde girmek isteyen emekçilere polisler tarafından "Üçer beşer girebilirsiniz. Ancak, toplu şekilde girişinize izin verilmeyecek" denildiğini bildirdi. Dinçer, polislerin tutumunu kabul etmeyen emekçilerin bunun üzerine kendi iradeleri ile bulundukları yerlerde açıklamalar yaparak, illerine dönmek üzere hareket ettiklerini belirterek, "Yılgınlık elbette yok. Mücadelemiz sürecek. Yakında KESK'in büyük eylemi var. O eylemde taleplerimizle en ön saflarda yerimizi alacağız. Şimdi kendi irademizle eylemimizi bitiyoruz. Yılgınlık olsaydı bu meydanda bu şekilde toplanamazdık" dedi. Dinçer'in konuşmasının ardından Ziya Gökalp Caddesi'ndeki topluluk dağıldı. Aynı saattlerde Ankara yakınlarında bekletilen gruplar da yapılan açıklamaları dinledikten sonra illerine geri döndüler.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Çelik'e istifa çağrısı

SONRAKİ HABER

Platform'dan asgari ücret kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...