25 Kasım 2005 22:00

Tehditler sökmedi eğitimciler yürüyor

Eğitimcilerin Büyük Yürüyüşü'nde tüm Türkiye'den geleceklere evsahipliği yapacak olan Ankaralı eğitim emekçileri dün işbırakarak alanlara indi.

Paylaş
Eğitim Sen tarafından başlatılan "Eğitimcilerin Büyük Yürüyüşü" çerçevesinde Ankara'da eğitim emekçileri dün işbırarak alanlara çıktılar. Yolları trafiğe kapatan emekçiler, "İnsanca yaşam için" mücadelede kararlı olduklarını vurguladılar. Eğitim Sen üyeleri dün Ankara'da Kolej kavşağında toplandı. Kavşağın iki tarafında döviz ve flamalarla buluşan emekçilerin etrafı polis tarafından sarıldı. Burada bir süre sloganlarla taleplerini ifade eden emekçiler, daha sonra yola inerek, trafiği durdurdular. Burada oturma eylemini başlatan topluluğun etrafına çevik kuvvet polisleri barikat kurdu. Polisler bu sırada gözaltı aracından sık sık, "Dağılın, suç işliyorsunuz" anonsu yaptı, ancak kitle dağılmadı. Sendika yetkilileri ile polis amirlerinin uzun süren görüşmelerinin ardından, polis, yolun trafiğe açık olması koşuluyla yürüyüşe izin vereceğini söyledi. Bunun üzerine kalabalık, yolun sağ tarafından polis barikatı arasında yürüyüşü başlattı. "Örgütlü toplum, demokratik Türkiye, insanca yaşam istiyoruz" ve "Eğitim emekçileri talepleri için yürüyor" yazılı pankartların arkasında döviz ve flamalarla yürüyüşe geçen topluluk sık sık, "Parasız eğitim, parasız sağlık", "Eğitime bütçe", "İnsanca yaşam istiyoruz" sloganlarını attı. Yürüyüş sırasında barikattaki çevik kuvvet polislerinin tekmelerle topluluğu taciz etmesi üzerine arbede çıktı. Bu olayın ardından barikatı oluşturan polisler geri çekildi, eğitim emekçileri de Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapattılar. Bunun üzerine panzerler ve çevik kuvvet polisleri tarafından emekçilerin önüne yeniden barikat kuruldu. Burada da polisler sık sık "dağılın" uyarısı yaptı. Polis barikatını yuhalamalar ve sloganlarla protesto eden emekçiler, oturma eylemine geçti.

'Eylem istemiyorlarsa çözüm üretsinler' Eylemde, açıklama yapan Eğitim Sen Ankara Şubeleri Dönem Sözcüsü Özgür Bozdoğan, "Taleplerimizi dile getirmek için yapmak istediğimiz basın açıklamasına barikat oluşturuldu. Bunu protesto ediyoruz" dedi. Bozdoğan, yıllardır uygulanan ekonomik, sosyal ve siyasal politikaların toplumun tüm kesimlerinin yaşamını olumsuz etkilediğini belirterek, siyasi iktidarın eğitim emekçilerin yaşadığı sorunların başlıca sorumlusu olduğunu vurguladı. Bozdoğan, eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarının yıllardır görmezden gelindiğini ve taleplerinin dikkate alınmadığını ifade ederek, "Eğitim emekçilerinin sokağa çıkması istenmiyorsa, önce onların talepleri ciddiye alınmalı ve yaşanan sorunların çözümü için gerekli adımlar atılmalıdır" dedi. Bozdoğan, Eğitimcilerin Büyük Yürüyüşü'nün Ankara'daki MEB önündeki kitlesel eylemle sonlanacağına dikkat çekerek, eyleme katılım çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Büyükanıt'a suç duyurusu

SONRAKİ HABER

İş bırakarak Ankara'ya yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...