25 Kasım 2005 22:00

Tüm Köy-Sen
   Bismil köylülerini örgütleyecek

Aslanoğlu ve Sinan köylüleri artık sendikalı. Tüm Köy-Sen Bismil Şube Başkanı Halil Duru, ağaların sendikalaşmalarına karşı olduğunu ifade etti.

Paylaş
Ağanın korkusundan sesleri çıkmazmış. Ne cesaret, sokaklarda tek başına rahatlıkla dolaşabilmek. Yıllarca kendilerinin olan topraklarda maraba olarak ezildiler, emeklerine el konuldu, eğitimsiz bırakıldılar. Devlet köylülere dönüm başına destekleme kredisi verince, onlar da "atalarından kalan topraklarının" hakları olan kredilerini almak için başvurdular. Aldıkları cevap onların uzun erimli mücadeleleriyle geçecek yıllarının fitilini ateşlemişti. Köylünün olan toprakları ağa kendi adına tapulamıştı. Ağanın toprakları alma gerekçesi köylülerin köyü yıllar önce terk ettiğine dairdi. Var olduklarını ispatlamak için bir mücadeleye koyuldular. Mücadelelerinin en önemli kazanımlarından biri de sendika. Çünkü artık örgütlü olarak haklarını almak için mücadele edecekleri bir sendikaları var. Bismil Tüm Köy-Sen Şube Başkanı Halil Duru ile ağaya karşı başkaldırılarıyla başlayan bugün sendikalaşmayla devam eden süreci konuştuk. Toprakları için yıllardır verdikleri mücadeleye işaret eden Duru, örgütsüz ağa karşısında hakkını savunamaz konumdayken önce köy olarak örgütlendiklerini şimdi de diğer Bismil köylüleriyle bir araya gelme mücadelesini yürüteceklerini söyledi.

Toprak ağaları sendikaya karşı Zor durumda olan köyüler için sendikanın büyük umut olduğuna işaret eden Duru, özellikle yoksul ve topraksız olan köylülerle bu işi başaracaklarını vurguladı. Açılışlarının olduğu iki hafta içerisinde farklı köylerden 150-200'ün üzerinde kişinin sendikaya üye olduğunu anlatan Duru şöyle devam etti: "Daha hiçbir çalışma yürütmeden köylüler gelip üye oldular sendikaya. Köylüler size destek vermeye sizinle beraber köylüleri örgütlemeye varız diyorlar. Sendikayı güçlendirmeye hepimiz varız diyorlar. Birlik beraberlik içerisinde bu işi yürüteceğiz, Bismil'de anladığım kadarıyla durumu iyi olmayan köylüler bize karşı duyarlı davranıyorlar ve ilgililer de. Zengin tabakanın görüşlerini ben benimsemiyorum. Bizim onlara zarar vereceğimizi düşünüyorlar. Yanlış düşünüyorlar. Hepimiz insanız, hepimiz insan gibi yaşamak istiyoruz. Tüm köylülerin aynı çatı altında bir araya gelmesi için sendika önemli. Bundan sonra herkes kendi toprağını eksin, maraba olmasın, ağanın yandaşı olmasın, herkes özgür bir şekilde yaşamını sürdürsün. Zengin toprak sahipleri onların topraklarında gözümüz olduğunu düşünerek bizim örgütlenmemize, sendika çatısı altında bir araya gelmemize sıcak bakmıyorlar. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Karnımızı doyuracağımız, geçimimizi sağlayacağımız kadar toprak istiyoruz." Amaçlarının sadece 3-5 köylüyü ya da sadece Aslanoğlu ve Sinan köylülerini örgütlemek olmadığını anlatan Duru, amaçlarının tüm Bismil köylülerini bir araya getirmek olduğunu dile getirdi. Tüm köylülerle kucaklaşarak, sorunlarını gündeme getireceklerini kaydeden Duru, örgütlü bir güç olarak köylülerin haklarını almak için sonuna kadar çalışacaklarını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Bir ayda 64 bin yeni işsiz

SONRAKİ HABER

Sinan'da bu kış zor geçecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...