24 Kasım 2005 22:00

El Cezire planı şok yarattı

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), ABD Başkanı George W. Bush'un Bush'un 2004 yılında El Cezire televizyonunun Katar'daki merkezini bombalamak istediği yönünde İngiliz basınında çıkan haberlere "açıklık getirilmesini" istedi.

Paylaş
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), ABD Başkanı George W. Bush'un Bush'un 2004 yılında El Cezire televizyonunun Katar'daki merkezini bombalamak istediği yönünde İngiliz basınında çıkan haberlere "açıklık getirilmesini" istedi. CPJ Başkanı Ann Cooper, durumun, "basının mesleki güvenliğine yönelik ciddi müdahaleler" içerdiğini belirterek, "Bush ve Blair, Nisan 2004'te ne deyip ne demediklerine açıklık getirmeli. Bu meseleleri ele almayı reddetmek, şüpheleri beslemekten başka bir şeye yaramaz" dedi. İngiliz Daily Mirror gazetesinin salı günü bu habere yer vermesinin ardından, önceki gün İngiliz hükümeti de, iki liderin bu gizli konuşması hakkında haber yapılmaması ültimatomunda bulunmuş ve gazeteleri sansürle tehdit etmişti. Daily Mirror'ın salı günü "Bush, Arap müttefikini bombalayacaktı" manşet ile verdiği haberde, Bush'un, El Cezire merrkezini, ABD vahşetini teşhir eden haberler yapması yüzünden bombalamak istediğini ifade ettiğini belirtmişti. Bu haber üzerine, Blair hükümeti "Devlet Sırları Yasası"nı yürürlülüğe sokarak, İngiliz gazeteleri tehdit etmiş, Beyaz Saray ise haberi yalanlamış ve "garip" olarak nitelemişti.

Oturma eylemi El Cezire yönetimi, Bush'un takındığı saldırgan tutumu protesto etti. Kanalın Doha'daki merkez bürosundan yapılan açıklamada, çalışanların bir günlük oturma eylemi yaptığı açıklandı. El Cezire temsilcisi, kanalın sadece merkez bürosunda 100'den fazla kişinin çalıştığını ifade ederek, "Tüm çalışanlarımız tehdit altında. ABD daha önce de Kabil ve Bağdat'taki binalarımızı vurdu, muhabirlerimizi tehdit etti, hatta katletti. ABD'nin tutumuna karşı, uluslararası kamuoyunu protestoya çağırıyoruz" dedi.

Katar 'şokta' Diğer yandan, ABD'nin Körfez'deki müttefiki olan Katar yönetimi, haber dolayısıyla "şoka uğradıklarını" belirtti. Katar'ın etkili aşiretlerinden Tani aşiretinin sözcüsü, "Bu iddiaların ilkin dedikodu olduğunu düşündük. Fakat, ABD hükümetinin suskunluğu ve İngiltere'nin Devlet Sırları Yasası'nı yürürlüğe sokması, şüphelerimizi arttırdı. Gelişmeler, bir saldırı planının konuşulduğunu gösteriyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

NATO'ya Özbek darbesi

SONRAKİ HABER

Pinochet kefaletle bırakılabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa