22 Kasım 2005 22:00

Toplatmanın nedeni belli

Gazetemiz Evrensel'in toplatılmasına tepki gösteren işçiler, sendika ve kitle örgütü temsilcileri basın özgürlüğüne darbe olarak tanımladıkları toplatma kararının nedeninin açık olduğunu söylediler: Gerçekleri gizlemek.

Paylaş
Gazetemiz Evrensel'in 18 Kasım 2005 tarihli nüshasının, "Cumhuriyet'i aşağılama, suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik" gerekçesi ile toplatılmasına sendikalar, kitle örgütleri ve işçilerden tepki geldi. Karar hakkında görüş bildirenler, "Toplatma kararını, Evrensel'in Şemdinli'de yaşananların üstüne gitmesi ve gerçeklerin aydınlatılması çabası yüzünden susturulma girişimi" olarak tanımladı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir ise hangi haberden dolayı suç işlediği belirtilmeden yapılan bu uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) GYK üyesi Ethem Açıkalın da, emekten yana basını destekçisi olacaklarını söyleyerek olayı kınadıklarını dile getirdi. Açıkalın, Şemdinli olaylarının üzerine giden Evrensel'in bu yüzden susturulmak istendiğini ifade etti. Evrensel gazetesine yönelik söz konusu uygulamanın basın özgürlüğünün olmadığını gösterdiğini belirten Açıkalın, "Bu uygulama ile AKP Hükümeti'nin ve Erdoğan'ın demokrasi ve özgürlük anlayışı ortaya çıkmıştır" dedi.

Evrensel'i okumak

istiyoruz Şemdinli'de yaşanan olayların arkasından gelen toplatma kararının Evrensel'i susturmaya yöhnelik bir girişim olduğunu söyleyen tarım işçisi Mahmut Babat ise, "Biz bunlar son bulsun istiyoruz. Şemdinli şimdi ortaya çıkmadı yıllardır var. Bunları yazanların sesi susturulmasın. Gazeteler kapatılmasın. Böyle yaparak bu olayların kapatılmasını istiyorlar" diye konuştu. Gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istediklerini belirten Babat, "Herkes nasıl, Hürriyet, Radikal, Cumhuriyet okuyorsa biz de Gündem'i, Evrensel'i okumak istiyoruz. Bizler gazetelerin kapatılmasını, gerçeklerin üstünün örtülmesini istemiyoruz" dedi.

Şaşırtıcı değil TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin ise "Evrensel diğer gazetelerden farklıdır. Evrensel ezilenlerin sesidir. Bazı önemli dönemlerde Evrensel ve Gündem gibi gazetelerin sesi çıktığında sürekli sesi kesilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle yapılan uygulamayı çokta şaşırtıcı görmüyorum" diye konuştu. Eğitim Sen Adana Şube Sekreteri Halil Kara da Evrensel gazetesine yapılan bu uygulamaya tepki gösterdi. "Evrensel'in ülkede sermaye baskısına rağmen ayakta kalması, işçi, emekçi ve sınıf hareketine önderlik etmesi, böyle bir gazetenin toplatılmasını anlaşılır kılıyor. Kamu emekçilerini, yıllardır kendilerini sahiplenen ve hak arama mücadelelerinde yanlarında olan Evrensel gazetesine sahip çıkmaya çağıran Kara, "Evrensel'e yapılan bu saldırı hem basın özgürlüğüne, hem de kamu emekçilerine yapılan bir saldırıdır" dedi. Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası da bir açıklama yaparak toplatmanın keyfi olduğunu belirtti. "Birileri çetelerin üzerine gidilmesinden rahatsız olmuşlardır" denilen açıklamada Adalet Bakanı'nın muhalif gazeteleri susturmak istediği ifade edildi.


Atılım:

'Örtbas çabası' Atılım gazetesi tarafından yapılan açıklamada da gazetemiz hakkındaki toplatma kararının devletin, Şemdinli'deki gerçekleri örtbas etme anlayışının bir sonucu olduğuna dikkat çekilerek "Evrensel gazetesinin toplatılması kararını protesto ediyor, rejimin bu saldırgan tutumu karşısında Evrensel gazetesi ve emekçileriyle dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca Yeni Basın Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiği de ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

Hakkarililer can güvenliği istedi

SONRAKİ HABER

Hava soğudu fiyatlar arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...